CULTURE
16/11/2020 16:02 EET | Updated 16/11/2020 16:39 EET

ΦΚΘ: Χρυσός Αλέξανδρος στα «Χαρακτηριστικά γνωρίσματα», 5 βραβεία για το «Digger»

Τα βραβεία του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η ταινία «Χαρακτηριστικά γνωρίσματα» της Φερνάντα Βαλαντές κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος», στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στο «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, που έφυγε από τη διοργάνωση με συνολικά 5 βραβεία. 

Το 61ο ΦΚΘ, το οποίο λόγω της πανδημίας διοργανώθηκε διαδικτυακά, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου και το παρακολούθησαν περισσότεροι από 80.000 θεατές και επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου. 

Αναλυτικά τα βραβεία του 61ου ΦΚΘ:

Τα βραβεία της Διεθνούς Επιτροπής

 -Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

«Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα» / IDENTIFYING FEATURES της Φερνάντα Βαλαντές, Μεξικό - Ισπανία, 2020.

Σκεπτικό:

Σε έναν σκληρό κόσμο απογοητεύσεων, τραγωδίας και επιβίωσης, γεννιέται μια απρόσμενη φιλία. Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε ιδιαιτέρως από τη σκηνοθετική προσέγγιση στην κινηματογραφική φόρμα, η οποία δεν παραμερίζει ποτέ τη φυσική ροή της ιστορίας, αλλά την ανυψώνει συνεχώς σε μια υψηλότερη και πιο βαθυστόχαστη στάση και πρόταση. Η κινηματογράφηση ξεκινά αργά και με τρόπο κλασικό, για να μετατραπεί στη συνέχεια σε οπτικό σκοτάδι, ή και σε κόλαση, όπως ακριβώς και η ιστορία που ξεδιπλώνεται. Η ταινία αποτελεί υπενθύμιση του απεριόριστου χώρου που μπορεί να καταλάβει η καλλιτεχνική έκφραση.

Με μεγάλη επιτυχία και την αγάπη του κοινού να εκφράζεται με κάθε τρόπο, ολοκληρώθηκε το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου...

Δημοσιεύτηκε από Thessaloniki International Film Festival στις Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020

-Το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

«Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, Ελλάδα - Γαλλία, 2020

Σκεπτικό:

Με έναν πολύ απλό και προσωπικό τρόπο, μέσα από μια ιστορία πατέρα-γιου, αυτή η περίτεχνη ταινία ρίχνεται με κινηματογραφική ορμή μέσα στα δάση και στη Φύση, για να «σκάψει» βαθιά σε μια αγροτική κοινότητα ανθρώπων που αλλάζει πρόσωπο. Η ιστορία ενός τόπου, αλλά συγχρόνως μια ιστορία οικουμενική.

-Το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία - Χάλκινος Αλέξανδρος, το οποίο από φέτος ο Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ COSMOTE TV υποστηρίζει με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονέμεται στους:

’Αντερς Έλχολμ και Φρέντερικ Λους Χβιντ για την ταινία «Παγιδευμένοι» / Shorta, Δανία, 2020

Σκεπτικό

Γυρισμένο με ακρίβεια, αυτό το κοφτερό και αγχωτικό θρίλερ, δεν θα μπορούσε να αφορά περισσότερο την εποχή μας. Φέρνοντας στο προσκήνιο την υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας, την κοινωνική αναταραχή και τον συστημικό ρατσισμό, οι σκηνοθέτες μάς φέρνουν ευφυώς αντιμέτωπους με φλογερά επίκαιρα ζητήματα, όπως το στίγμα και το μίσος στην κοινωνία μας.

-Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην:

Τζοάνα Σκάνλαν για την ερμηνεία της στην ταινία ΜΕΤΑ THN ΑΓΑΠΗ / AFTER LOVE του Αλίμ Καν, Ηνωμένο Βασίλειο, 2020

Σκεπτικό:

Η ερμηνεία της Τζοάνα Σκάνλαν είναι δυνατή με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Είναι ακριβής, ευφυής και αναπάντεχη, είναι χάρμα οφθαλμών. Αποτυπώνει την Φαχίμα/Μέρι μακριά από τα γνωστά στερεότυπα και χαρίζει στον χαρακτήρα της αξιοσημείωτη αξιοπρέπεια, που απαιτεί αληθινό στοχασμό και κυριαρχία επί της τέχνης της.

-Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον:

Αρη Σερβετάλη για την ερμηνεία του στην ταινία ΜΗΛΑ / APPLES του Χρήστου Νίκου, Ελλάδα - Πολωνία - Σλοβενία, 2020.

Σκεπτικό:

Μια χαμηλόφωνη και λεπτών αποχρώσεων, αλλά συνάμα δυνατή και αξέχαστη ερμηνεία. Με το εκφραστικό πρόσωπό του, το ευφυές χιούμορ του και έχοντας τον πλήρη έλεγχο κάθε εκατοστού στο κορμί του, ο Άρης Σερβετάλης μάς χαρίζει μια τραγικά αστεία απομίμηση ενός άνδρα, ο οποίος υποτίθεται ότι πάσχει από αμνησία. 

-Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης:

«Η Νύχτα των Βασιλιάδων» / NIGHT OF THE KINGS του Φιλίπ Λακότ, Γαλλία - Ακτή Ελεφαντοστού - Καναδάς - Σενεγάλη, 2020

Σκεπτικό:

Ένα φιλμ επιβίωσης ενάντια σε όλες τις συνθήκες, μπαρόκ και πληθωρικό σε στυλ. Αντλώντας έμπνευση από την πολιτιστική κληρονομιά και τις ρίζες του, ο σκηνοθέτης μάς καλεί να δούμε τον κόσμο με πιο γλαφυρό τρόπο, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τις καταστάσεις στις οποίες μπλέκονται οι χαρακτήρες. Οι προσεκτικά χορογραφημένες σκηνές έχουν γυριστεί αριστοτεχνικά, με λάμψη και φρεσκάδα, αυξάνοντας το συναισθηματικό φορτίο που φέρει η ταινία. Η τόλμη του σκηνοθέτη να  προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο αφήγησης έχει ως αποτέλεσμα μια ταινία που προκαλεί και αναζωογονεί σε όλα τα επίπεδα.

Βραβεία Meet the neighbors

Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors συμμετέχουν δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους.

-Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

200 MΕΤΡΑ / 200 METERS του Αμίν Ναϊφέ, Παλαιστίνη - Ιορδανία - Κατάρ - Ιταλία - Σουηδία, 2020

-Το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

«Όταν Κοπάσει ο Άνεμος» / SHOULD THE WIND DROP της Νόρα Μαρτιροσιάν, Αρμενία - Γαλλία - Βέλγιο, 2020

-Το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία - Χάλκινος Αλέξανδρος Meet the Neighbors απονέμεται στον:

Αμίν Ναϊφέ για την ταινία 200 MΕΤΡΑ / 200 METERS, Παλαιστίνη - Ιορδανία - Κατάρ - Ιταλία- Σουηδία, 2020

-Το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Meet the Neighbors απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες:

ΔΙΝΗ / SPIRAL της Σεσίλια Φελμέρι, Ουγγαρία, 2020

και

ΛΟΥΞΟΡ / LUXOR της Ζέινα Ντούρα, Αίγυπτος - Ηνωμένο Βασίλειο, 2020

Βραβείο «Mermaid award»

Το Mermaid Award απονέμεται στην καλύτερη ταινία LGBTQI θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία:

ΗΜΕΡΕΣ / DAYS σε σκηνοθεσία Τσάι Μινγκ-Λιανγκ, Ταϊβάν, 2020

Βραβεία FIPRESCI (The International Federation of Film Critics) 

-για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία:

ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΥΝΟΙ / SHORTA των ’Αντερς Έλχολμ και Φρέντερικ Λους Χβιντ, Δανία, 2020

-για ελληνική ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2020 (πρεμιέρα) στην ταινία:

ΡΑΦΤΗΣ / TAILOR της Σόνια Λίζα Κέντερμαν, Ελλάδα - Γερμανία - Βέλγιο, 2020

 

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες αξίες»

ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ / GHOSTS της ’Αζρα Ντενίζ Οκιάι, Τουρκία - Γαλλία - Κατάρ, 2020

 

Βραβεία ΕΡΤ

-Το πρώτο βραβείο της ΕΡΤ, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο της Επιτροπής FIPRESCI:

ΡΑΦΤΗΣ / TAILOR της Σόνια Λίζα Κέντερμαν, Ελλάδα - Γερμανία - Βέλγιο, 2020

-Το δεύτερο βραβείο της ΕΡΤ, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονέμεται στο ελληνικό πρότζεκτ που διακρίθηκε στο Agora Lab - Works in Progress:

18, Σκηνοθεσία: Βασίλης Δούβλης, Παραγωγή: Παναγιώτης Κακαβιάς (Kfilms), Κατερίνα Μπεληγιάννη (Kabel), Ελλάδα

Βραβεία Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

- Βραβείο σε ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη / πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας, σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο πρόγραμμα Επίσημη Πρώτη. Το βραβείο συνοδεύεται από 5.000 ευρώ και απονέμεται στον:

Τζώρτζη Γρηγοράκη για την ταινία του DIGGER, Ελλάδα - Γαλλία, 2020

-Το βραβείο Best Location, το οποίο συνοδεύεται από 1.500 ευρώ, απονέμεται στον:

Βασίλη Ντινόπουλο για την ταινία KALA AZAR της Τζάνις Ραφαηλίδου, Ολλανδία-Ελλάδα, 2020

Βραβείο Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου

Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, με αφορμή την 40ή επέτειο ιδρύσεώς του, θέσπισε το 2019 το Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από 3.000 ευρώ, απονέμεται σε ταινία του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ.

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία:

 DIGGER του Τζώρτζη Γρηγοράκη, Ελλάδα - Γαλλία, 2020

Βραβείο WIFT gr

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος ή του τμήματος Meet the Neighbors για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα.

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία:

ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ / GHOSTS της ’Αζρα Ντενίζ Οκιάι, Τουρκία - Γαλλία - Κατάρ, 2020

Βραβεία Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης

Η επιτροπή αποτελείται από φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και απονέμει δύο βραβεία σε ταινίες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2020 (πρεμιέρα).

 -Βραβείο Καλύτερης Ταινίας:

DIGGER του Τζώρτζη Γρηγοράκη, Ελλάδα - Γαλλία, 2020

-Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας

ΡΑΦΤΗΣ / TAILOR της Σόνια Λίζα Κέντερμαν, Ελλάδα - Γερμανία - Βέλγιο, 2020

Βραβεία κοινού Fischer

-Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία:

DIGGER του Τζώρτζη Γρηγοράκη, Ελλάδα - Γαλλία, 2020

-Το Βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας - «Μιχάλης Κακογιάννης» για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία:

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΗ / VASY’S ODYSSEY του Βασίλη Παπαθεοχάρη, Ισπανία, 2020

-Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors και του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία:

DANIEL ’16 του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, Ελλάδα, 2020

-Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία:

ΓΛΥΚΕ ΜΟΥ ΜΑΤΑΔΟΡ / MY TENDER MATADOR του Ροδρίγο Σεπούλβεδα, Χιλή-Αργεντινή-Μεξικό, 2020.