ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/03/2020 14:25 EET | Updated 13/03/2020 14:29 EET

Κίνηση-ματ στον Έβρο: Στον φράκτη οι κομάντο της Frontex

«Η Ευρώπη είναι εδώ ενωμένη και αποφασισμένη στην φύλαξη των συνόρων της».

Δουλειά έπιασαν στον Έβρο οι ειδικές δυνάμεις της Frontex για τη φύλαξη των ελληνικώνευρωπαϊκών - συνόρων.

Πρόκειται για δυνάμεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες θα βρίσκονται πλέον στο πλευρό των Ελλήνων αστυνομικών και στρατιωτικών. Η παρουσία τους εκεί, όπως λένε Έλληνες αξιωματούχοι, θα είναι καθοριστική όχι μόνο για τη φύλαξη των συνόρων αλλά και σε συμβολικό επίπεδο. Και αυτό γιατί σε περίπτωση που η Τουρκία επιδιώκει την πρόκληση κάποιου επεισοδίου ή κάποια προβοκάτσιας, θα το σκεφτεί «διπλά» πριν πράξει κάτι τέτοιο.

Μία ημέρα νωρίτερα στον Έβρο είχε βρεθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συνοδευόταν από τον εκτελεστικό διευθυντή της FRONTEX, Φαμπρίς Λεζερί και τη διευθύντρια της Μονάδας Επιχειρησιακής Ανταπόκρισης της FRONTEX, Ana Cristina Jorge.

Αρχικά μετέβησαν στο Φυλάκιο στις Καστανιές Έβρου, όπου ενημερώθηκαν σε επιχειρησιακό επίπεδο, από αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, για την κατάσταση που επικρατεί στη συνοριογραμμή. Στη συνέχεια μετέβησαν στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας, όπου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο εκτελεστικός διευθυντής του FRONTEX απηύθυναν ομιλίες στο προσωπικό που διέθεσαν τα κράτη – μέλη για την επιχείρηση RABIT της FRONTEX, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η Ευρώπη είναι εδώ ενωμένη και αποφασισμένη στην φύλαξη των συνόρων της από την εισβολή απελπισμένων ανθρώπων, που τους χρησιμοποιεί ανάλγητα, σαν γεωπολιτικά πιόνια η γείτονα χώρα», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας προς το προσωπικό που διέθεσαν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στον Έβρο, σε επίσκεψη του σήμερα το πρωί, με αφορμή την ανάπτυξη των δυνάμεων της FRONTEX στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

FRONTEX