CULTURE
25/08/2018 13:53 EEST | Updated 28/08/2018 12:36 EEST

«Foundation»: Παραγγελία επεισοδίων για νέα, επική σειρά επιστημονικής φαντασίας, βασισμένης στα έργα του Ισαάκ Άσιμοφ

Apple

Δεν νοείται φίλος της Επιστημονικής Φαντασίας που να μη γνωρίζει το όνομα του Ισαάκ Άσιμοφ, ενός από τους «γενάρχες» της σύγχρονης ΕΦ. Τα έργα του είναι εμβληματικά στο συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας, και αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς μεταγενέστερους- ειδικά η σειρά «Foundation», που στο ελληνικό κοινό έμελλε να γίνει γνωστή ως «Γαλαξιακή Αυτοκρατορία» και θα άφηνε τεράστια κληρονομιά στα χρονικά της ΕΦ.

Η συγκεκριμένη σειρά βιβλίων (συν κάποια άλλα έργα του Άσιμοφ, που μπορεί να μην ανήκουν ακριβώς σε αυτήν, αλλά εντάσσονται στο ίδιο ευρύτερο πλαίσιο, καθώς διαδραματίζονται στο ίδιο σύμπαν, σε άλλα σημεία και χρονικές στιγμές) καλύπτει ένα τεράστιο βάθος χρόνου και πραγματεύεται την αναπόφευκτη παρακμή και κατάρρευση της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας (όσοι ετοιμάζονται να κάνουν σχόλια περί «αντιγραφής» από το Star Wars καλύτερα να το ξανασκεφτούν και να ρίξουν μια ματιά στο πότε ο Άσιμοφ έγραψε τα έργα του πριν αρχίσουν να σχολιάζουν ποιος ενέπνευσε ποιον), και την προσπάθεια κάποιων που προβλέπουν το τέλος της να συντομεύσουν τη διάρκεια της «σκοτεινής εποχής» μέχρι την αναγέννηση της ανθρωπότητας, ιδρύοντας το «Foundation» (Θεμέλιο, όπως είχε αποδοθεί στα ελληνικά), μια αποικία επιστημόνων και στοχαστών με σκοπό τη διατήρηση της επιστημονικής και μη γνώσης τα σκοτεινά χρόνια και τη μεταλαμπάδευσή της στις επόμενες γενιές. Εμβληματική φυσιογνωμία της σειράς ο Χάρι Σέλντον (ναι, αυτός από τον οποίο και έχει πάρει το όνομα ο Σέλντον του Big Bang Theory), ένας επιστήμονας που έχει αναπτύξει την επιστήμη της ψυχοϊστορίας, η οποία επιτρέπει την πρόγνωση του μέλλοντος. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο φαίνονται, καθώς, πέρα από το (Πρώτο) Θεμέλιο, υπάρχουν και κάποιες άλλες ενέργειες που έχουν γίνει εν κρυπτώ προς την κατεύθυνση αυτού του ευγενούς σκοπού- και κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες τους οποίους ο Σέλντον δεν ήταν σε θέση να προβλέψει.

Συνολικά, η «Γαλαξιακή Αυτοκρατορία» είναι στο σύνολό της ένα επικό, εμβληματικό έργο ΕΦ, που ασχολείται με σειρά θεμάτων (μεταξύ των οποίων και η ρομποτική, ένα από τα αγαπημένα θέματα ενασχόλησης του Άσιμοφ). Ωστόσο, οι πραγματικά επικές του διαστάσεις (διαδραματίζεται σε τεράστιο χρονικό βάθος- μια ιστορία που διαρκεί αιώνες, σε έναν αχανή γαλαξία) καθιστούσαν δύσκολη τη μεταφορά του επί της οθόνης από τη βιομηχανία θεάματος- αλλά φαίνεται ότι αυτή η ώρα τελικά ήρθε. Μήνες αφού είχε ανακοινωθεί πως η Apple είχε αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με το γύρισμα μιας τέτοιας σειράς, έγινε γνωστό πως έγινε παραγγελία 10 επεισοδίων.

 

Fug4s via Getty Images

 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Deadline, η παραγγελία αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα μιας πραγματικής «Οδύσσειας», καθώς κατά καιρούς πολλοί είχαν επιδιώξει να κάνουν ταινία ή σειρά τη «Γαλαξιακή Αυτοκρατορία» (Fox, Warner Bros, Sony, ΗΒΟ), αλλά οι προσπάθειες δεν είχαν αποδώσει καρπούς. Εν τέλει, φαίνεται πως η Apple, επιχειρεί να κάνει το όνειρο πραγματικότητα.

Τη σειρά θα δημιουργήσει η Skydance Television, η οποία έχει κλείσει συμφωνία για τη χρήση των έργων του Άσιμοφ, και την παραγωγή ανέλαβαν οι Ντέιβιντ Γκόγιερ και Τζος Φρίντμαν. Όπως σημειώνει το Deadline, το εγχείρημα αυτό υποδεικνύει την έκταση των φιλοδοξιών της Apple στον χώρο της παραγωγής σειρών και ταινιών (βίντεο εν γένει), καθώς το «Foundation» θα πατήσει πάνω σε ιδιαίτερα «βαρύ» υλικό, με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες να είναι πολύ μεγάλες, σε μια εποχή που το διεθνές τηλεοπτικό κοινό έχει μάθει, χάρη σε παραγωγές όπως το «The Expanse», το «Battlestar Galactica», το «Altered Carbon», το «Person of Interest», το «Game of Thrones» και πολλά άλλα, ότι η τηλεοπτική επιστημονική φαντασία και το τηλεοπτικό fantasy έχουν τη δυνατότητα να είναι ταυτόχρονα και πραγματικά ποιοτικά/ σκεπτόμενα και εμπορικά επιτυχημένα.