HRW: Παραστρατιωτικές ομάδες με τη στήριξη της CIA σκοτώνουν αμάχους στο Αφγανιστάν

Κάποιες εκ των υποθέσεων που εξετάζονται πιθανότητα αποτελούν εγκλήματα πολέμου
ASSOCIATED PRESS

Αφγανικές παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και δρουν με απόλυτη ατιμωρησία εκτελούν με συνοπτικές διαδικασίες αμάχους κατά τη διάρκεια νυχτερινών εφόδων και εξαφανίζουν υπόπτους, καταγγέλλει οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) τονίζει ότι ανέλυσε 14 εφόδους «ομάδων κρούσης» που υποστηρίζονται από τη CIA από τα τέλη του 2017 ως τα μέσα του 2019, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπράχθηκαν «σοβαρές παραβιάσεις», ορισμένες εκ των οποίων πιθανόν αποτελούσαν «εγκλήματα πολέμου».

Σε μία από τις επιχειρήσεις του είδους, στην επαρχία Πάκτια, τον Αύγουστο, ομάδα παραστρατιωτικών σκότωσε 11 χωρικούς.

Αυτόπτες μάρτυρες διαβεβαίωσαν ότι «κανένας εξ αυτών δεν πρόβαλε αντίσταση (...). Οι δυνάμεις σκότωσαν τον αρχηγό μιας φυλής ρίχνοντάς του μια σφαίρα στο μάτι και τον ανιψιό του, ηλικίας περίπου 20 ετών, (με μια σφαίρα) στο στόμα», αναφέρει η HRW.

Μυστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από τη CIA δρουν στο Αφγανιστάν από την εποχή του πολέμου εναντίον της σοβιετικής ένωσης, τη δεκαετία του 1980. Η δράση τους εναντίον των Ταλιμπάν έχει ενταθεί καθώς ο πόλεμος με τους ισλαμιστές αντάρτες παρατείνεται.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι έφοδοι — γενικά διεξάγονται σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Ταλιμπάν — συνοδεύονταν από αεροπορικά πλήγματα, στα οποία σκοτώνονται άμαχοι «αδιακρίτως και δυσανάλογα», σύμφωνα με την έκθεση [1].

Ενίοτε, οι ομάδες αυτές αιχμαλωτίζουν άνδρες χωρίς να λένε ποτέ στις οικογένειές τους πού τους πάνε.

Οι νυχτερινές έφοδοι, με μεγάλη δύναμη πυρός, εξοπλισμό νυχτερινής όρασης και πλεονέκτημα το στοιχείο του αιφνιδιασμού, είναι τακτική δοκιμασμένη και χρησιμοποιούμενη πολύ συχνά στο Αφγανιστάν.

«Καθώς κλιμάκωνε τις επιχειρήσεις της εναντίον των Ταλιμπάν, η CIA επέτρεψε σε αφγανικές δυνάμεις (...) να διαπράττουν ωμότητες, συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων και εξαφανίσεων», τονίζει η Πατρίσια Γκόσμαν, η συντάκτρια της έκθεσης και ανώτερο στέλεχος της διεύθυνσης της ΜΚΟ που είναι αρμόδια για την Ασία.

Οι αφγανικές αρχές και οι αμερικανικές δυνάμεις καταφεύγουν ολοένα πιο συχνά στη χρήση τέτοιων παραστρατιωτικών ομάδων για να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες καταφέρνουν βαριές απώλειες στις τακτικές αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι παραστρατιωτικοί αναφέρονται στην υπηρεσία πληροφοριών του Αφγανιστάν (NDS) και, κατά συνέπεια, δεν έχει κανέναν έλεγχο της δράσης τους η ιεραρχία των ένοπλων δυνάμεων ή της αστυνομίας στη χώρα. Ξένος διπλωμάτης που ερωτήθηκε σχετικά από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τις ομάδες αυτές παραστρατιωτικών «τάγματα θανάτου».

Σύμφωνα με την έκθεση της HRW, οι παραστρατιωτικοί στρατολογούνται, εκπαιδεύονται, εξοπλίζονται και επιβλέπονται σε μεγάλο βαθμό από τη CIA.

Αφγανικές ειδικές δυνάμεις διεξήγαγαν 2.531 χερσαίες επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο, αριθμό μεγαλύτερο από τις 2.365 που καταγράφηκαν όλο το 2018, σύμφωνα με τον Γενικό Ειδικό Επιθεωρητή για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR), αμερικανικό ανεξάρτητο δημόσιο οργανισμό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στο Αφγανιστάν καταγράφηκε από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο το πιο πολυαίμακτο τρίμηνο για τους αμάχους εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Τους πρώτους εννιά μήνες της χρονιάς, πάνω από 2.500 άμαχοι σκοτώθηκαν στην εμπόλεμη χώρα.