ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/03/2020 22:01 EET | Updated 17/03/2020 00:10 EET

Παρέμβαση κυβέρνησης για την εκκλησία - Αναστέλλεται κάθε είδους θρησκευτική λειτουργία

Μετά το μετέωρο βήμα της Ιεράς Συνόδου.

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Μετά το μετέωρο βήμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, που ανακοίνωσε την αναστολή των καθημερινών ιερών ακολουθιών αλλά την «λιτή» συνέχιση της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας - κατ’επέκταση και της Θείας Κοινωνίας - η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να αναστείλει κάθε θρησκευτοκή λειτουργία λόγω του κινδύνου περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων δήλωσε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας). Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

Ακολούθησε ανάρτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο twitter, στην οποία ξεκαθάρισε ότι «με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση που συνήλθε εκτάκτως το απόγευμα της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε το βράδυ, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που αποφάσισε στο πλαίσιο της μάχης που δίνεται σε εθνικό επίπεδο και παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι Μητροπολίτες που συνεδρίασαν υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, έλαβαν κάποιες επώδυνες για την εκκλησία αλλά απαραίτητες και ουσιασιτικές αποφάσεις όπως την αναστολή των καθημερινών Ιερών Ακολουθιών και την αναστολή γάμων και βαπτίσεων.

Ωστόσο, δεν έλαβαν την πλέον κρίσιμη απόφαση για την προσωρινή διακοπή της Θείας Κοινωνίας από τους πιστούς - κάτι που είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων τις προηγούμενες μέρες - με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η κυβερνητική παρέμβαση.

Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου

Η Δ.Ι.Σ. και οι μητροπολίτες ενημερώθηκαν για τους κινδύνους διασποράς του κορονοϊού από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα. Μετά την ενημέρωση ακολούθησε εκτενής συζήτηση. και η Ιερά Σύνοδος κατέληξε, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, στις εξής αποφάσεις:

1. Οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών.

2. Παρακαλεί τους πάντες και ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους ανθρώπους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στον διπλανό του, και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του.

Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού.

3. Αναβάλλονται προσωρινώς όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και όλα τα προγραμματισμένα Μυστήρια Βαπτίσεως και Γάμου, εν περιπτώσει δε ανάγκης η τέλεση των ανωτέρω Μυστηρίων θα πραγματοποιείται με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου.

4. Οι κηδείες θα πραγματοποιούνται εντός του Ιερού Ναού με την παρουσία μόνον του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κεκοιμημένου. Καθ’ όμοιο τρόπο θα τελούνται και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου των κεκοιμημένων.

5. Στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες υπό των Μοναστικών Αδελφότητων άνευ της συμμετοχής προσκυνητών.

6. Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε ο,τιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

7. Συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και στην Κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας. Τονίζει δε και πάλι ότι υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας σύμφωνα και με τις προηγούμενες Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου.

8. Εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας. Δηλώνει επίσης ότι εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα.

Η ΔΙΣ προτρέπει τους πιστούς κάθε βράδυ από τις 10:00 μέχρι τις 10:15 να προσεύχονται μαζί στα σπίτια τους υπέρ της καταπαύσεως του πειρασμού και της νόσου και υπέρ της ενισχύσεως του θυσιαστικού έργου των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των επιστημόνων – ερευνητών.

Χαρίτσης: Ο Μητσοτάκης άργησε 10 ημέρες

Δέκα μέρες άργησε ο πρωθυπουργός για να σταματήσει τις λειτουργίες, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τυπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

«Επρεπε να περάσουν δέκα μέρες, να συνωστιστούν και να μεταλάβουν στις εκκλησίες χιλιάδες πιστοί, να βρεθεί η χώρα στη δίνη της πανδημίας για να πράξει ο πρωθυπουργός το αυτονόητο», τόνισε σε δήλωση του και επεσήμανε ότι «σήμερα με μεγάλη καθυστέρηση, ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους ανακοίνωσε αυτό που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, αυτό που επέβαλε η κοινή λογική, αυτό που απαιτούσε η επιστημονική κοινότητα. Ελπίζουμε ειλικρινά, αυτή η πολυήμερη αργοπορία, καθαρά για λόγους μικροκομματικού υπολογισμού και εσωκομματικών ισορροπιών, να μην έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη μεγάλη μάχη που δίνει η ελληνική κοινωνία ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού».