Ιράν: Δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στον τάφο της Μαχσά Αμινί

Σύμφωνα με το ISNA περίπου δέκα χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο, ενώ το διαδίκτυο κόπηκε μετά από συγκρούσεις με τους αστυνομικούς.
Διαδηλωτές συγκεντρωμένοι σε μια αγρυπνία για τη Μαχσά Αμίνι, τη γυναίκα που πέθανε υπό αστυνομική κράτηση τον περασμένο μήνα, στην είσοδο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Khajeh Nasir Toosi στην Τεχεράνη, Ιράν, στις 26 Οκτωβρίου 2022
Διαδηλωτές συγκεντρωμένοι σε μια αγρυπνία για τη Μαχσά Αμίνι, τη γυναίκα που πέθανε υπό αστυνομική κράτηση τον περασμένο μήνα, στην είσοδο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Khajeh Nasir Toosi στην Τεχεράνη, Ιράν, στις 26 Οκτωβρίου 2022
SOCIAL MEDIA via via REUTERS

Το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA ανέφερε ότι ξέσπασαν συγκρούσεις την Τετάρτη μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στη γενέτειρα της Μάχσα Αμινί, την πόλη Σακέζ, στην επαρχία Κουρδιστάν του βορειοδυτικού Ιράν, για να αποτίσουν φόρο τιμής στην 22χρονη 40 ημέρες μετά τον θάνατό της.

″Η αστυνομία άνοιξε πυρ στους πενθούντες που συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο για την μνημόσυνη τελετή της Mάχσα... δεκάδες έχουν συλληφθεί”, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters. Οι ιρανικές αρχές δεν ήταν διαθέσιμες να σχολιάσουν.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA του Ιράν μετέδωσε ότι περίπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο, προσθέτοντας ότι το διαδίκτυο κόπηκε μετά από συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν χιλιάδες Ιρανούς να βαδίζουν προς το νεκροταφείο όπου είναι θαμμένη η Αμινί παρά την ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Ακτιβιστές απηύθυναν σε όλη τη χώρα κάλεσμα για διαμαρτυρίες για την συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατό της μετά την κράτησή της από την αστυνομία για «ακατάλληλη ενδυμασία».

Πολλοί Ιρανοί έχουν βγει στους δρόμους, με κάποιους να ζητούν την πτώση της Ισλαμικής Δημοκρατίας φωνάζοντας «Θάνατος στον (Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί) Χαμενεΐ».

Ένας μάρτυρας είπε ότι «άντρες και γυναίκες έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τον τάφο της Aμινί στο νεκροταφείο Αϊτσί στο Σακέζ, φωνάζοντας «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»». Ένας άλλος μάρτυρας στο Σακέζ ανέφερε ότι το νεκροταφείο ήταν γεμάτο από μέλη της εθελοντικής πολιτοφυλακής Μπασίζ και αστυνομικές δυνάμεις.

″Αλλά άνθρωποι από όλη την επαρχία Κουρδιστάν είναι εδώ. Θρηνούμε όλοι μαζί το θάνατο της Μάχσα.”

Υπό τον φόβο ότι η επέτειος του θανάτου της Aμινί θα πυροδοτούσε περαιτέρω ταραχές, η αστυνομία είχε προειδοποιήσει την οικογένειά της να μην πραγματοποιήσει μνημόσυνη πορεία με την απειλή «ο γιος τους θα συλληφθεί», δήλωσαν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, ο κυβερνήτης του Κουρδιστάν Ζαρέι Κουσά αψήφισε τις κρατικές εντολές για τη διεξαγωγή του μνημόσυνου, προσθέτοντας ότι «ήταν απόφαση της οικογένειάς της να μην πραγματοποιήθει συγκέντρωση», σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στο Σακέζ για να εμποδίσουν Ιρανούς από άλλες πόλεις να συγκεντρωθούν στο νεκροταφείο. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα των βίντεο.

Οι αρχές έκλεισαν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην επαρχία Κουρδιστάν την Τετάρτη «εξαιτίας ενός κύματος γρίπης», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν πλήθη συγκεντρωμένα σε δρόμους σε πολλές πόλεις και τα παζάρια της Τεχεράνης φωνάζοντας «Θάνατος στον Χαμενεΐ».

Το 1500tasvir, ένας λογαριασμός στο Twitter που επικεντρώνεται στις διαδηλώσεις στο Ιράν με 280.000 followers, έκανε λόγο για μια «βίαιη καταστολή» διαδηλωτών σε πολλές τοποθεσίες στην Τεχεράνη, συμπεριλαμβανομένης μιας συγκέντρωσης στον Ιατρικό Σύλλογο της Τεχεράνης.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και οι σκληροπυρηνικοί Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές «υποκριτές, μοναρχικούς, τραμπούκους και στασιαστές».

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι τουλάχιστον 250 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων έφηβων κοριτσιών, ενώ χιλιάδες έχουν συλληφθεί.

Οι αρχές κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες ότι υποδαυλίζουν τις «ταραχές». Δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει επίσημα τον αριθμό των νεκρών, αλλά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι περίπου 30 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί.

Δημοφιλή