Ιράν: Πυροβολήσαν και σκότωσαν διαδηλωτή που έσκισε κυβερνητική αφίσα

Ο θάνατος του νεαρού επήλθε ως αποτέλεσμα σοβαρής βλάβης στα νεφρά και τη σπλήνα που προκλήθηκε από το τραύμα της σφαίρας στην πλάτη του.
.
.
ERFAN_REZAEI_NAVAEI

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν έναν νεαρό κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην πόλη Αμόλ τον περασμένο μήνα, δήλωσε στο BBC πηγή κοντά στην οικογένειά του θύματος.

Πρόκειται για τον Ερφάν Ρεζανί, 21 ετών, ο οποίος βιντεοσκοπήθηκε να σκίζει μια κυβερνητική αφίσα που έδειχνε τον ανώτατο ηγέτη.

Λίγη ώρα μετά έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς στον ώμο και στην πλάτη. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, κρατικοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει το τραγικό περιστατικό.

Η μητέρα του Ερφάν, Φαρζενά Μπαρζεκάρ, ενημερώθηκε από τις αρχές ότι ο γιος της είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο λίγο μετά από διαδήλωση. Μετά από τρεις ώρες αναζήτησης του παιδιού της, βρήκε τα αιματοβαμμένα ρούχα του έξω από ένα χειρουργείο και λιποθύμησε.

Σύμφωνα πάντα με την επικαλούμενη πηγή, ο θάνατος του νεαρού επήλθε ως αποτέλεσμα σοβαρής βλάβης στα νεφρά και τη σπλήνα που προκλήθηκε από το τραύμα της σφαίρας στην πλάτη του. Η σφαίρα εκτοξεύτηκε από πιστόλι σε απόσταση πέντε μέτρων.

Οι αρχές παρέδωσαν τη σορό του Ερφάν στην οικογένειά του δύο ημέρες αργότερα, με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιούσαν μια ήσυχη κηδεία, σύμφωνα με την πηγή.

Ωστόσο, η πηγή ανέφερε ότι η οικογένειά του θύματος δέχθηκε πιέσεις να πει ότι για τη δολοφονία ευθύνονται οι «ταραχοποιοί» διαδηλωτές.

Η πηγή πρόσθεσε ότι επετράπη η κηδεία από την οικογένειας επειδή ο πατέρας του Ερφάν ήταν βετεράνος του πολέμου Ιράν-Ιράκ που εξακολουθεί να υποφέρει από τις επιπτώσεις της έκθεσης σε χημικά όπλα και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Οι Ιρανοί σέβονται εκείνους που πολέμησαν στη σύγκρουση του 1980-88, στην οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Τις τελευταίες βδομάδες γενικευμένες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα έχουν προκαλέσει άγρια κρατική καταστολή. Αφορμή για τις διαμαρτυρίες στάθηκε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί όσο βρισκόταν υπό κράτηση από την «αστυνομία ηθών» κατηγορούμενη ότι δε φορούσε ορθά το χιτζάμπ της.

Δημοφιλή