ΔΙΕΘΝΕΣ
03/03/2020 20:02 EET | Updated 03/03/2020 20:06 EET

Ιράν: Ελεύθεροι 54.000 κρατούμενοι φυλακών λόγω κορονοϊού

Μέτρα έκτακτης ανάγκης στη χώρα που έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων στον κόσμο μετά την Κίνα.

ASSOCIATED PRESS

Το Ιράν άφησε προσωρινά ελεύθερους περισσότερους από 54.000 κρατούμενους σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την εξάπλωση του κορονοϊού στις συνωστισμένες φυλακές.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δικαισούνης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι κρατούμενοι έλαβαν άδεια αφού υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και κατέβαλαν εγγύηση. Οσοι βγήκαν από τις φυλακές ήταν αρνητικοί στον Covid-19.

Οι «κρατούμενοι ασφαλείας» που έχουν καταδικαστεί σε περισσότερα από πέντε χρόνια φυλάκισης δεν θα αφεθούν ελεύθεροι.

Η επιδημία στο Ιράν έχει σκοτώσει τουλάχιστον 77 ανθρώπους τις τελευταίες δύο εβδομάδες - το υψηλότερο ποσοστό θανάτων στον κόσμο μετά την Κίνα.

Την Τρίτη ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 50% για δεύτερη συνεχή μέρα, φτάνοντας στα 2.336 αν και ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερος.

Ανάμεσα στους ασθενείς, που έχουν νοσήσει από τον ιό, είναι και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της χώρας, όπως ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της χώρας και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Τουλάχιστον 23 από τα 290 μέλη του κοινοβουλίου έχουν επίσης μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Τη Δευτέρα, ένας στενός συνεργάτης του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, πέθανε εξαιτίας του κορονοϊού σε ηλικία 71 ετών.

(με πληροφορίες από BBC)