Ιράν: Τελεσίγραφο στους διαδηλωτές από τους Φρουρούς της Επανάστασης

«Σήμερα είναι η τελευταία μέρα ταραχών».
Ο Ανώτατος Διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) Υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί.
Ο Ανώτατος Διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) Υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί.
NurPhoto via Getty Images

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι το Σάββατο θα είναι η τελευταία μέρα που βγαίνουν στους δρόμους, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως η πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα εντείνουν τη σκληρή καταστολή των ταραχών σε όλη τη χώρα.

Το Ιράν κατακλύζεται από διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί που προσήχθη από την αστυνομία ηθικής τον περασμένο μήνα.

″Μην βγείτε στους δρόμους! Σήμερα είναι η τελευταία μέρα των ταραχών”, είπε ο διοικητής των Φρουρών Χοσεΐν Σαλαμί τόνισε με το πιο απειλητικό ύφος από τότε που ξέσπασε η κρίση, για την οποία οι ηγέτες του Ιράν κατηγορούν τους ξένους εχθρούς του, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

″Αυτό το απαίσιο σχέδιο, είναι ένα σχέδιο που εκπονήθηκε... στον Λευκό Οίκο και στο Σιωνιστικό καθεστώς”, είπε ο Σαλαμί. «Μην πουλάτε την τιμή σας στην Αμερική και μην χαστουκίζεται στο πρόσωπο τις δυνάμεις ασφαλείας που σας υπερασπίζονται».

via Associated Press

Οι Ιρανοί αψήφησαν ωστόσο τις προειδοποιήσεις σε μια λαϊκή εξέγερση στην οποία οι γυναίκες κατέχουν εξέχοντα ρόλο. Υπήρξαν νέες αναφορές για αιματοχυσία και διαδηλώσεις το Σάββατο.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν μαθητές σε ένα σχολείο θηλέων στην πόλη Σακέζ. Σε άλλη ανάρτηση, ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής Επιστήμης του Κουρδιστάν, στην πρωτεύουσα της επαρχίας του Κουρδιστάν, Σαναντάι.

Αρκετοί μαθητές τραυματίστηκαν, ένας από αυτούς πυροβολήθηκε στο κεφάλι, είπε ο Hengaw. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αναφορά.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR) υποστηρίζει ότι από την καταστολή των διαδηλώσεων με αφορμή τον θάνατο της Αμινί έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 160 άνθρωποι. Άλλοι 93 σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές διαδηλώσεις, στην πόλη Ζαχεντάν της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, με αφορμή τον βιασμό ενός κοριτσιού από έναν αστυνομικό.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα