Ιρλανδία: Δικαίωση για τις οικογένειες των 48 νεαρών που πέθαναν στην φονική πυρκαγιά του 1981

Μετά από 43 χρόνια δικαστήριο του Δουβλίνου έκρινε ότι για την πυρκαγιά, με θύματα νέους 16-27 ετών, ευθύνεται το κλαμπ που διασκέδαζαν.
Η Κριστίν Κίγκαν, μητέρα της Μαίρης και Μαρτίνας, που ήταν ανάμεσα στα 48 θύματα της φονικής πυρκαγιάς τον Φεβρουάριο του 1981.
Η Κριστίν Κίγκαν, μητέρα της Μαίρης και Μαρτίνας, που ήταν ανάμεσα στα 48 θύματα της φονικής πυρκαγιάς τον Φεβρουάριο του 1981.
NurPhoto via Getty Images

Δικαίωση μετά από 43 ολόκληρα χρόνια βρήκαν οι οικογένειες των θυμάτων της φονικότερης πυρκαγιάς στην Ιρλανδία, όταν 48 νέοι, ηλικίας από 16 έως 27 ετών, έχασαν τη ζωή τους σε νυχτερινό κέντρο.

Δικαστήριο του Δουβλίνο δικαίωσε σήμερα τις οικογένειες των θυμάτων που έδωσαν έναν μακρύ δικαστικό αγώνα για να αποδείξουν ότι δεν έφταιγαν οι δικοί τους άνθρωποι για την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή τους.

Με πανό που έγραφαν «They never came back» (δεν επέτρεψαν ποτέ) οι οικογένειες των θυμάτων αγωνίστηκαν επί δεκαετίες για τη δικαίωση των νεκρών παιδιών τους.

Οι ένορκοι έκριναν ότι οι δυσλειτουργίες εντός του κλαμπ Stardust, στα βόρεια της ιρλανδικής πρωτεύουσας, προκάλεσαν την πυρκαγιά που οδήγησε στον θάνατο τους 48 νέους, απορρίπτοντας οριστικά την υπόθεση μιας εγκληματικής ενέργειας με δράστη έναν από αυτούς.

Στις 14 Φεβρουαρίου 1981, οι 42 νέοι πέθαναν μέσα στο κλαμπ αφού εισέπνευσαν καπνούς ενώ άλλοι έξι υπέκυψαν στα τραύματά τους λίγο αργότερα.

Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά οφειλόταν σε βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα, ενώ οι έξοδοι ασφαλείας ήταν κλειστές με αλυσίδες ή παρεμβάλλονταν εμπόδια για να φτάσει κανείς εκεί. Έτσι, πολλά από τα θύματα παγιδεύτηκαν στο εσωτερικό.

Η τραγωδία που σόκαρε την Ιρλανδία

Η τραγωδία προκάλεσε σοκ στην Ιρλανδία. Άλλοι 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ 800 κατάφεραν να βγουν πανικόβλητοι από το κλαμπ για να σωθούν. Οι μισοί από τους νεκρούς ήταν κάτω των 18 ετών.

Οι συγγενείς των θυμάτων που είχαν συγκεντρωθεί στο δικαστήριο σήμερα χειροκρότησαν την απόφαση.

Μέσω μιας επιτροπής που συγκρότησαν, ζητούσαν ακατάπαυστα επί δεκαετίες να διεξαχθεί νέα έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας, απορρίπτοντας το συμπέρασμα του «πιθανού» εμπρησμού με δράστη έναν από τους νέους που διασκέδαζαν.

Τελικά, ξεκίνησε μια νέα έρευνα τον Απρίλιο του 2023 και επί τρεις μήνες κατέθεσαν περισσότεροι από 370 μάρτυρες.

Η τραγωδία «ήταν μια από τις πιο οδυνηρές στιγμές της ιστορίας μας», υπογράμμισε ο νέο ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις στην ανακοίνωσή του.

«Επί τέσσερις δεκαετίες, οι οικογένειες των θυμάτων κουβαλούσαν το βάρος αυτής της τραγωδίας με απαράμιλλη δύναμη και αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση θα εξετάσει την απόφαση και τις συστάσεις των ενόρκων στο σύνολό τους», πρόσθεσε.

Πολλοί συγγενείς θυμάτων δήλωσαν κατά την έξοδό τους από το δικαστήριο ότι περιμένουν μια επίσημη συγγνώμη από το ιρλανδικό κράτος επειδή καθυστέρησε τόσο πολύ να εκδοθεί η ετυμηγορία.

Δημοφιλή