Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στο Μεξικό

Τουλάχιστον δύο νεκροί - Μικρό τσουνάμι στις ακτές της Οξάκα.
REUTERS

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 Ρίχτερ, με τουλάχιστον δύο νεκρούς, συγκλόνισε την Τρίτη το Μεξικό, σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό κέντρο USGS.

REUTERS

Το επίκεντρο της δόνησης - που αρχικά είχε υπολογιστεί στα 7,7 Ρίχτερ - εντοπίζεται κοντά στην περιοχή Σάντα Μαρία Ζαποτιτλάν, στα νότια της παράκτιας πολιτείας Οξάκα.

Η τρομακτική δόνηση έβγαλε τους κατοίκους στους δρόμους των διπλανών πόλεων ενώ έγινε αισθητή μέχρι την Πόλη του Μεξικό, που βρίσκεται σε απόσταση 730 χλμ, και την γειτονική Γουατεμάλα.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρες Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ δήλωσε πως δεν υπάρχουν προς στιγμήν αναφορές για ζημιέ αλλά διευκρίνισε ότι βρισκόταν εν αναμονή των προκαταρκτικών αναφορών από την Οξάκα.

Μικρό τσουνάμι

Μετά τον ισχυρό σεισμό το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι στην Κεντρική Αμερική.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας του Μεξικού προειδοποίησε ότι αναμένει η στάθμη της θάλασσας να αυξηθεί έως και 113 εκατοστά πάνω από τα κανονικά επίπεδα και συνέστησε στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Τελικά, μερικές ώρες αργότερα η προειδοποίηση ήρθη, αφού προηγουμένως καταγράφηκε μικρό τσουνάμι με άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 60 εκατοστά.

Το 2017 ένας σεισμός μεγέθους 7,1 Ρίχτερ στο κεντρικό Μεξικό σκότωσε 355 ανθρώπους στην πρωτεύουσα και τις κοντινές της περιφέρειες.

Ευρισκόμενο στη διασταύρωση τριών τεκτονικών πλακών, το Μεξικό είναι μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο. Η πρωτεύουσα θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω της θέσης της πάνω από μια αρχαία κοίτη λίμνης.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή