Ισπανία: Φάουλ και χοντρά λάθη στην παινεμένη κυβερνητική καμπάνια κατά του body shaming

Τρεις από τις «πρωταγωνίστριες» της καμπάνιες προέβησαν σε σοβαρές καταγγελίες.
Spanish Equality Ministry

Τρεις γυναίκες κατηγορούν την κυβέρνηση της Ισπανίας ότι χρησιμοποίησε τις εικόνες τους χωρίς την άδεια τους σε μια πρόσφατη εκστρατεία «θετικότητας σώματος», η οποία έλαβε διθυραμβικές κριτικές και επαίνους.

Την περασμένη εβδομάδα, το ισπανικό υπουργείο Ισότητας ξεκίνησε μια καλοκαιρινή καμπάνια με στόχο να ενθαρρύνει όλες τις γυναίκες να πάνε στην παραλία. Μια φωτογραφία παρουσίαζε πέντε γυναίκες με διαφορετικούς σωματότυπους, ηλικίες και καταγωγή να διασκεδάζουν στην ακτή.

«Ολα τα σώματα είναι σώματα παραλίας», είχε πει η Ιόνε Μπελάρα, υπουργός κοινωνικών δικαιωμάτων από το κόμμα των Podemos. «Ολα τα σώματα είναι δεκτά και έχουμε το δικαίωμα να απολαμβάνουμε τη ζωή όπως είμαστε, χωρίς ενοχές ή ντροπή. Το καλοκαίρι είναι για όλους!», πρόσθεσε και δικαίως αποθεώθηκε.

Η καμπάνια χαιρετίστηκε ως «η θετικότητα του σώματος στα καλύτερά της» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά οι πανηγυρισμοί σύντομα βγήκαν ξινοί.

Τρεις γυναίκες κατηγορούν τον καλλιτέχνη που επιμελήθηκε την αφίσα ότι χρησιμοποίησε τις εικόνες τους χωρίς να λάβει προηγουμένως την άδεια τους.

Η ακρωτηριασμένη Βρετανίδα Σιάν Γκριν Λορντ, μοντέλο και influencer, λέει ότι έμαθε για την καμπάνια μόνο όταν φίλοι της έστειλαν μήνυμα σχετικά. Η εικόνα της μοιάζει εντυπωσιακά με μια φωτογραφία που κοινοποίησε στο Instagram τον Μάιο, αν και το προσθετικό της πόδι έχει «αφαιρεθεί» από το πόστερ της καμπάνιας.

«Δεν ξέρω πώς να εξηγήσω την ποσότητα του θυμού που νιώθω αυτή τη στιγμή. Είναι ένα πράγμα να χρησιμοποιούν την εικόνα μου χωρίς την άδειά μου. Αλλά είναι ένα να επεξεργάζονται το σώμα μου», είπε σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στα stories της στο Instagram.

Δεν είναι η μόνη γυναίκα που ισχυρίστηκε ότι η φωτογραφία τηςχρησιμοποιήθηκε χωρίς άδεια. Η Νιόμ Νίκολας-Γούλιαμς, επίσης άλλο μοντέλο από τη Βρετανία, τόνισε ότι η γυναίκα με το κίτρινο μπικίνι μοιάζει εντυπωσιακά με μια φωτογραφία που δημοσίευσε τον Μάιο.

«Υπέροχη ιδέα αλλά κακή εκτέλεση!» σημείωσε στο Instagram. «Αυτή είναι η δεύτερη φορά που μου συμβαίνει αυτό! Συνέβη και το 2020 όταν ένας εικονογράφος χρησιμοποίησε την εικόνα μου για να πουλήσει προϊόντα. Το θέμα είναι ότι δεν θα έλεγα ποτέ όχι αν είναι για καλό σκοπό, αλλά πρώτα ζήτα την άδειά μου. Αυτό είναι τόσο απογοητευτικό!»

Μια τρίτη γυναίκα, η επιζήσασα από καρκίνο Τζουλιέτ Φιτζπάτρικ, πιστεύει ότι η γυναίκα που εμφανίζεται στην αφίσα με μαστεκτομή μπορεί να βασίστηκε στην δική της εικόνα.

Αυτό που συνέβη «φαίνεται να είναι εντελώς αντίθετο» με το θέμα της εκστρατείας, είπε η 66χρονη από τη Νοτιοανατολική Αγγλία στο BBC. «Για μένα έχει να κάνει με το πώς το σώμα μου έχει χρησιμοποιηθεί και χωρίς την άδειά μου», τόνισε.

Η καλλιτέχνης που δημιούργησε την εικονογράφηση ζήτησε από δημόσια συγγνώμη στο Twitter για τη χρήση των εικόνων και μιας γραμματοσειράς που νόμιζε ότι ήταν δωρεάν.

«Μετά τη δικαιολογημένη διαμάχη γύρω από τα δικαιώματα των εικόνων, θεώρησα ότι ο καλύτερος τρόπος για να μετριαστεί η ζημιά που μπορεί να προέκυψε από τη συμπεριφορά μου είναι να διανείμω τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό το έργο μεταξύ των πρωταγωνιστών της αφίσας», ανέφερε.

Δημοφιλή