Ισπανία: Κατασχέθηκε λαθραίο εμπόρευμα με μωρά χέλια υπό εξαφάνιση αξίας 270.000 €

Τα χέλια θεωρούνται εκλεκτός μεζές στην Ισπανία και σε άλλα μέρη της ανατολικής Ασίας.
.
.
Guardia Civil

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε 29 άτομα μετά την κατάσχεση 180 κιλών μωρών χελιών, είδος που απειλείται με εξαφάνιση, αξίας 270.000 ευρώ στη μαύρη αγορά.

Η επιχείρηση των Αρχών της Ισπανίας, σε συνεργασία με την Europol, οδήγησε και σε άλλες 20 συλλήψεις σε περιοχές της Ευρώπης, αναφέρει ο Guardian.

Τα χέλια θεωρούνται εκλεκτός μεζές στην Ισπανία και σε άλλα μέρη της ανατολικής Ασίας. Το εμπόρευμα βρέθηκε μετά από σχεδόν 3.000 ελέγχους και επιθεωρήσεις που διενήργησαν οι αξιωματικοί σε λιμάνια, αεροδρόμια και άλλους κόμβους μεταφορών.

«Τα περισσότερα αδικήματα αφορούν την παράνομη αλιεία, την παράνομη κατοχή, την παράνομη διακίνηση απειλούμενων ειδών» δήλωσε η Guardia Civil σχετικά με τις κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες, που φέρεται να επέστρεψαν στην παράνομη δράση τους μετά τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τις Αρχές, το λαθρεμπόριο χελιών έχει αυξηθεί αφότου χαλάρωσαν οι περιορισμοί πτήσεων για την Covid-19.

«Οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν επιστρέψει στην παράνομη εξαγωγή μικρών χελιών, που καμουφλάρονται σε χειραποσκευές με ειδικές θήκες οι οποίες περιέχουν σακούλες με οξυγόνο» αναφέρθηκε στη σχετική ενημέρωση. «Έχουμε, επίσης, εντοπίσει εταιρείες-βιτρίνες που έχουν συσταθεί ειδικά» για αυτές τις παράνομες δραστηριότητες.

Η Guardia Civil είπε ότι το λαθρεμπόριο χελιών έχει γίνει μια κερδοφόρα επιχείρηση για άκρως οργανωμένες συμμορίες διεθνών εγκληματιών που ενημερώνουν συνεχώς τις διαδρομές και τις μεθόδους τους για να αποφύγουν την αστυνομία.

«Γίνεται ολοένα και πιο σύνηθες να επιλέγουν διαφορετικές διαδρομές αναχώρησης και να χρησιμοποιούν αεροδρόμια στη Σερβία, την πΓΔΜ και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μακριά από το σημείο όπου ψαρεύονται τα ψάρια», πρόσθεσε.

Μεγάλο μέρος των χελιών απελευθερώθηκε στη θάλασσα στη βορειοανατολική Ισπανία.