Ισπανία: Πρώην ιερέας καταδικάζεται σε 30 χρόνια φυλάκιση για κακοποίηση παιδιών

Καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών από καθολικούς κληρικούς εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες στην Ισπανία, χρόνια μετά από παρόμοια σκάνδαλα που συγκλόνισαν την Εκκλησία σε άλλες χώρες.
Tim Bieber via Getty Images

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε την Τρίτη έναν πρώην ιερέα σε κάθειρξη 30 ετών για κακοποίηση επτά ανηλίκων σε καθολικό οικοτροφείο πριν από σχεδόν μια δεκαετία, όταν εργαζόταν ακόμα ως δάσκαλός τους.

Καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών από καθολικούς κληρικούς και πιθανές συγκαλύψεις από την εκκλησία εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες στην Ισπανία, χρόνια μετά από παρόμοια σκάνδαλα που συγκλόνισαν την Εκκλησία σε άλλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιρλανδία και η Γαλλία.

Ο πρώην ιερέας είχε αρνηθεί ότι είχε κάνει οποιοδήποτε αδίκημα στο παρελθόν.

Η αρμόδια θρησκευτική αρχή στην κεντρική επαρχία Σιουδάδ Ρεάλ καθαίρεσε τον ιερέα το 2019 και ανέφερε την υπόθεση στους εισαγγελείς μετά από εσωτερική έρευνα για κακοποιήσεις που διαπράχθηκαν όταν δίδασκε έφηβους μαθητές.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο είπε ότι είχε εκμεταλλευτεί τη θέση του για να αγγίξει ακατάλληλα τα γεννητικά όργανα των αγοριών ενώ προσποιούταν ότι έπαιζε σε πισίνα ή σε ιδιωτικά δωμάτια τον ”γιατρό”.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι θωπείες ήταν «σαφώς σεξουαλικού χαρακτήρα». Διέταξε επίσης τον άνδρα να πληρώσει πρόστιμο 52.920 ευρώ και αποζημίωση 2.000 ευρώ σε καθένα από τα θύματα.

Η εφημερίδα El Pais ανέφερε τον Δεκέμβριο για περισσότερες από 1.200 υποτιθέμενες περιπτώσεις κακοποίησης από κληρικούς που εκτείνονται σε επτά δεκαετίες, και το κοινοβούλιο στη συνέχεια ανέθεσε στον Διαμεσολαβητή της χώρας τη διεξαγωγή έρευνας.

Ο συνήγορος του Πολίτη, Άνχελ Γκαμπιλόντο, ανέφερε σε δήλωση την Τρίτη ότι το γραφείο του είχε ήδη βοηθήσει 201 θύματα, κυρίως άνδρες, τους δύο πρώτους μήνες της έρευνας, τα συμπεράσματα των οποίων θα παρουσιαστούν στο κοινοβούλιο.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με τον ρυθμό με τον οποίο εμφανίζονται μαρτυρίες και με τον αριθμό των θυμάτων που μας προσέγγισαν, αλλά αυτό που πραγματικά μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί, περισσότερο από τον αριθμό, είναι να ακούμε τα θύματα και να το κάνουμε με σεβασμό, σοβαρά, διακριτικά και εμπιστευτικά», είπε.

Η Ισπανική Καθολική Εκκλησία δήλωσε στις αρχές του 2022 ότι ήταν βαθιά λυπημένη για τις κακοποιήσεις και ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές και θα προσφέρει διαφάνεια, βοήθεια και αποζημιώσεις στα θύματα. Έχει επίσης ξεκινήσει έρευνες σε επίπεδο επισκοπής που εποπτεύονται από ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία.

Δημοφιλή