ΔΙΕΘΝΕΣ
21/06/2019 17:17 EEST

Ισπανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ένοχη την «αγέλη των λύκων» για τον ομαδικό βιασμό έφηβης

Το 2016 μια έφηβη κατηγόρησε πέντε άντρες ότι τη βίασαν ομαδικά στο φεστιβάλ ταύρου στην Παμπλόνα της Ισπανίας.

Reuters

Πέντε άντρες στην Ισπανία, γνωστοί με την κωδική ονομασία «αγέλη των λύκων» καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια φυλάκισης για βιασμό από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μετά από περισσότερο από ένα χρόνο έντονων διαμαρτυριών για την αρχική, ελαφρύτερη καταδίκη τους.

Το βίαιο περιστατικό συνέβη στις 7 Ιουλίου του 2016. Οι πέντε οδήγησαν με τη βία το κορίτσι στην είσοδο μιας πολυκατοικίας στην Παμπλόνα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ που οι δρόμοι της πόλης ήταν γεμάτοι κόσμο, τη βίασαν ομαδικά και βιντεοσκόπησαν την πράξη τους. Το κορίτσι είπε ότι πάγωσε.

Οι πέντε άντρες είχαν πέσει στα μαλακά. Βρέθηκαν ένοχοι για μικρότερα αδικήματα και απαλλάχθηκαν από την κατηγορία του βιασμού. 

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να αλλάξει την ποινή, καθώς η υπόθεση είχε οδηγήσει τους Ισπανούς στους δρόμους.

Ο ένας από τους πέντε, ο Αντόνιο Μανουέλ Γκερέρο Εσκουδέρο, θα μείνει στη φυλακή για δυο χρόνια παραπάνω, καθώς κρίθηκε ένοχος και για ληστεία.

Σημειώνεται, ότι ισπανική νομοθεσία απαιτεί αποδεικτικά στοιχεία σωματικής βίας ή εκφοβισμού για να αποδείξουν την κατηγορία, μια διάταξη που έχει αμφισβητηθεί από τότε, καθώς πολλές υποθέσεις βιασμού έμπαιναν στο συρτάρι.

Ανάμεσα στα αποδεικτικά στοιχεία που είχαν στα χέρια τους οι δικαστές, υπήρχαν και μηνύματα μεταξύ των πέντε ανδρών που επικοινωνούσαν κατά την διάρκεια της ειδεχθούς πράξης. «Εμείς οι πέντε έχουμε ένα υπέροχο ταξίδι», «Υπάρχει βίντεο», «Και γ*** τα ταξίδια».

Ήταν μία από τις περιπτώσεις που η εξουσία άκουσε την οργή του λαού.

Πηγή: CNN