ΔΙΕΘΝΕΣ
07/05/2021 23:08 EEST

Iσραήλ: Δεκάδες τραυματίες σε συγκρούσεις Παλαιστίνιων πιστών και Ισραηλινών αστυνομικών

Οι ΗΠΑ έκαναν έκκληση για «αποκλιμάκωση» της έντασης στην Ιερουσαλήμ.

AP
Ισραήλ

Η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι 53 άτομα τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένων 23 που νοσηλεύτηκαν, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στην πόλη. Οι περισσότεροι από αυτούς τραυματίστηκαν στο κεφάλι και τα μάτια, από πλαστικές σφαίρες.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης που τελεί υπό την κατοχή του Ισραήλ από το 1967, κάθε βράδυ εδώ και μία εβδομάδα οργανώνονται διαδηλώσεις στη συνοικία Σεΐχ Τζάρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πιθανή έξωση παλαιστινιακών οικογενειών προς όφελος ισραηλινών εποίκων.

Οι ΗΠΑ, σύμμαχοι του Ισραήλ, έκαναν έκκληση απόψε για «αποκλιμάκωση» της έντασης στην Ιερουσαλήμ, ζητώντας να «αποφευχθεί» η έξωση των Παλαιστινίων.

Στην επίθεση την Παρασκευή το πρωί, η ισραηλινή αστυνομία είπε ότι τρεις άντρες πυροβόλησαν στη βάση κοντά στην πόλη Τζένιν της βόρειοδυτικής Όχθης. Η Αστυνομία των Συνόρων και ένας Ισραηλινός στρατιώτης αντάλλαξαν πυρά, σκοτώνοντας δύο από τους άνδρες και τραυματίζοντας τον τρίτο, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Περίπου 70.000 προσκυνητές παρακολούθησαν τις τελευταίες προσευχές της Παρασκευής του Ραμαζανιού στο Aλ - Άκσα, έναν από τους πιο ιερούς τόπους του Ισλάμ. Χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν μετά, κουνώντας τις πράσινες σημαίες της ισλαμικής μαχητικής ομάδας Χαμάς και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ομάδας, προτού διασκορπιστούν ειρηνικά.

Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι προετοιμάζονται για περισσότερη βία τις επόμενες ημέρες.

Με πληροφορίες από Associated Press