Ισραήλ: Δημοσκόπηση ενόψει πρόωρων εκλογών. Συμπεράσματα για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική

Άλλη μια αναβολή στην εκδίκαση των υποθέσεων Νετανιάχου. Τι σημαίνει η επίσκεψή του, την ερχόμενη εβδομάδα, στο Μπαχρέιν.
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu listens during a news conference in Jerusalem, Thursday, Nov. 19, 2020. Israel’s defense minister on Sunday, Nov. 22, 2020 appointed a committee to investigate the government's controversial purchase of German submarines several years ago — a step that further strained his already poor relationship with Netanyahu. (AP Photo/Maya Alleruzzo, Pool)
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu listens during a news conference in Jerusalem, Thursday, Nov. 19, 2020. Israel’s defense minister on Sunday, Nov. 22, 2020 appointed a committee to investigate the government's controversial purchase of German submarines several years ago — a step that further strained his already poor relationship with Netanyahu. (AP Photo/Maya Alleruzzo, Pool)
ASSOCIATED PRESS

1. Δημοσκόπηση κρατικής τηλεόρασης της 24/11/2020

- Σταθερά πρώτος ο Βενιαμίν Νετανιάχου σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της τοπικής κρατικής τηλεόρασης και δημοσιοποιήθηκε χθες (24/11) τόσο ως προς τις υπολογιζόμενες κοινοβουλευτικές έδρες, όσο και ως προς την ερώτηση περί καταλληλότητας για τη θέση του πρωθυπουργού.

Εντυπωσιακή άνοδος και του δεξιότερου εθνοθρησκευτικού κόμματος «Γιεμίνα» υπό τον τέως Υπουργό Παιδείας και μετέπειτα Υπουργό Άμυνας, Ναφτάλι Μπένετ - μια πολύ καλή δημοσκοπική απόδοση, παρά την εξίσου εντυπωσιακή αποχή σε ουσιαστικό δημόσιο λόγο το τελευταίο εξάμηνο.

Καταβαράθρωση του Μπένι Γκάντς που συγκεντρώνει μόνο 7 έδρες και εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά στην ερώτηση περί καταλληλότητας για την πρωθυπουργία - μια δημοσκοπική εικόνα που αποδεικνύει πόσο προδομένοι αισθάνονται οι τέως ψηφοφόροι του από την επιλογή να προσχωρήσει στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Νετανιάχου.

Απογοητευτική η εικόνα της κεντροαριστερής και αριστερής αντιπολίτευσης: Μόλις 17 έδρες υπέρ του κόμματος του Γιαΐρ Λαπίντ, έναντι 31 εδρών του Λικούντ και 21 εδρών του «Γιεμίνα» (Ναφτάλι Μπένετ). Το αριστερότερο κόμμα Μέρετς κερδίζει 6 έδρες, ενώ το ιστορικό κόμμα των Εργατικών δεν φαίνεται να μπορεί να ξεπεράσει το εκλογικό μέτρο - πληρώνοντας και αυτό τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου.

Τα κόμματα της δεξιάς (Λικούντ, «Γιεμίνα» και τα δυο κυριότερα θρησκευτικά κόμματα «Εβραϊσμός της Τορά» και «Shas») συγκεντρώνουν 71 έδρες συνολικά και εάν οι εκλογές θα γίνονταν στις 24/11/20, θα σχημάτιζαν άνετα μια αμιγώς δεξιά κυβέρνηση.

Ένα πρώτο συμπέρασμα: Οι διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου και οι εκδηλώσεις ακτιβισμού δεν κεφαλαιοποιούν πολιτικά την αριστερή αντιπολίτευση - κάτι που είχα επισημάνει καθ’ όλη την μακρά προεκλογική περίοδο του 2019.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα: Επιβεβαιώνεται η τάση του Ισραηλινού εκλογικού σώματος, σύμφωνα με την οποία, οποτεδήποτε η κοινωνία αισθάνεται ανασφαλής - είτε λόγω εθνοτικών αναταραχών, είτε λόγω οικονομικής κρίσης - στρέφεται αυτομάτως δεξιότερα.

Ένα τρίτο συμπέρασμα: Προφανώς η πολιτική καριέρα Νετανιάχου δεν λήγει τόσο εύκολα, όσοι πολλοί νόμιζαν εντός και εκτός Ισραήλ . Το λένε οι αριθμοί - ειδικά μάλιστα όταν προβάλλονται από την κρατική τηλεόραση , η οποία συγκαταλέγεται (παραδόξως) στους κυριότερους επικριτές του ίδιου του Νετανιάχου και του περιβάλλοντος του όσον αφορά τις αιτιάσεις περί διαφθοράς και νεποτισμού.

Τέταρτο συμπέρασμα: Η ελαφρά καθίζηση του Ενιαίου Αραβικού Συνδυασμού - του μοναδικού αραβικού κόμματος, τρίτου σήμερα σε κοινοβουλευτική δύναμη -πλην όμως τέταρτου σύμφωνα με την δημοσκόπηση - , καταδεικνύει την αποστροφή της αραβικής μειονότητας της χώρας έναντι του εβραιοκρατούμενου πολιτικού συστήματος της πλειοψηφίας, αλλά και την αποτυχία της προσπάθειας του να προωθήσει στην πολιτική του ατζέντα κοινωνικά αιτήματα που θα μπορούσαν ίσως να εκφράσουν τους Εβραίους ψηφοφόρους.

Οι ενδοπαραταξιακοι του τριγμοί , μεταξύ των τεσσάρων αραβικών κομμάτων που συναπαρτίζουν τον Ενιαίο Αραβικό Συνδυασμό έχουν προφανώς κουράσει τον μέσο Άραβα ψηφοφόρο που διαβιοί στη χώρα, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον της αραβικής κάλπης στο Ισραήλ να επικεντρώνεται σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων.

2. Ποινικές υποθέσεις Νετανιάχου

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα που λαμβάνει ο Νετανιάχου από την χθεσινή δημοσκόπηση συμπληρώνονται από την απόφαση του δικαστηρίου που χειρίζεται τις ποινικές υποθέσεις που τον βαραίνουν να αναβάλει την επ’ ακροατηρίω διαδικασία διεξαγωγής των αποδείξεων για ένα μήνα - και έτσι η εκδίκαση των υποθέσεων του αναβάλλεται από τον Ιανουάριο στον Φεβρουάριο του 2021. Ωστόσο αναμένεται και τότε να αποφασισθεί μια εκ νέου αναβολή , μιας και όλα δείχνουν ότι η χώρα τότε θα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο ενόψει πρόωρων εκλογών πιθανότατα τον Μάρτιο.

3. Επίσκεψη Νετανιάχου στο Μπαχρέιν την ερχόμενη εβδομάδα

Καρφί στο μάτι του Ιράν θεωρείται η επίσημη επίσκεψη του Βενιαμίν Νετανιάχου στο Μπαχρέιν την ερχόμενη εβδομάδα, μια επίσκεψη που έρχεται να εγκαινιάσει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις του Ισραήλ με το συγκεκριμένο νησιωτικό βασίλειο του Κόλπου. Εκτός του ότι θα είναι η πρώτη στην Ιστορία επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στον Κόλπο, ενδέχεται να ανάψει το πράσινο φως για τα εγκαίνια της λειτουργίας της ισραηλινής πρεσβείας στο Μανάμα, με αντίστοιχη λειτουργία της πρεσβείας του Μπαχρέιν στο Τελ Αβίβ.

Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις εκ μέρους της σιιτικής, φιλοϊρανικής και εν μέρει περσόφωνης πλειοψηφίας του τοπικού πληθυσμού , αλλά και να προκαλέσει μια πιο εμφανή αντίδραση εκ μέρους της Τεχεράνης, η οποία μέχρι τώρα συγκρατείται ελπίζοντας σε μια ηπιότερη στάση των ΗΠΑ έναντι της όταν ο Τζο Μπάιντεν αναλάβει την εξουσία.

Η επίσκεψη Νετανιάχου στο Μπαχρέιν έχει ως αποδεκτή της την νέα αμερικανική ηγεσία, θέλοντας να υπενθυμίσει στον μέλλοντα ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ότι η χαλάρωση των μέτρων κατά του Ιράν δεν θα βρει σύμφωνους όχι μόνο τους Ισραηλινούς, αλλά ούτε και τον σαουδαραβικό περιφερειακό παράγοντα.

―-

Στην φωτογραφία : Τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοσκόπησης όπως μεταδόθηκαν από την κρατική ισραηλινή τηλεόραση (οι αριθμοί αναφέρονται στις έδρες των κομμάτων σε περίπτωση που θα πραγματοποιούνταν βουλευτικές εκλογές χθες , 24.11.2020.

.
.
Huffpost GR

Δημοφιλή