Ιταλία: Η Μελόνι αναλαμβάνει την ευθύνη για την φορολόγηση 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών

Οι τράπεζες έχουν αποκομίσει κέρδη ρεκόρ από τις αυξήσεις των επιτοκίων με την Ιταλία να βάζει στα ταμεία της 3 δισ. ευρώ από αυτά.
via Associated Press

Την πλήρη ευθύνη για την απόφαση να επιβάλει φόρο 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών, ανέλαβε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απαντώντας στην επίθεση που δέχθηκε η κυβέρνησή της ότι προκάλεσε μόνιμη βλάβη στην αξιοπιστία της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Μελόνι, σε συνέντευξη στις ιταλικές εφημερίδες Corriere della Sera, la Repubblica και La Stampa, υποστήριξε πως η απόφαση που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά την περασμένη εβδομάδα ήταν αποκλειστικά δική της ενώ δήλωσε ότι ότι «η εισφορά 40% δεν είχε καμία τιμωρητική πρόθεση».

″Αν χρειαζόταν θα το έκανα ξανά. Γιατί πιστεύω ότι κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν σωστά ...Αυτή είναι μια απόφαση που πήρα (μόνη μου)”, δήλωσε στη La Repubblica τονίζοντας ότι «είναι ένα ευαίσθητο θέμα και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για αυτό».

Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι το Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα αντλήσει σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτόν τον φόρο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ότι η κυβέρνηση μελετούσε το ενδεχόμενο μεγαλύτερου ποσοστού φόρου από 40%, σε μια προσπάθεια να έχει και μεγαλύτερα κέρδη.

Το γεγονός ωστόσο ότι ο υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι απουσίαζε από τη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση του φόρου, έδωσε τροφή σε φήμες που θέλουν τον υπουργό να μην ήταν ενήμερος για την απόφαση με την Μελόνι να ξεκαθαρίζει ότι «είχε ενημερωθεί για την απόφαση».

Ωστόσο, κάποια άλλα μέλη της κυβέρνησης έμαθαν για την απόφαση από τον Τύπο γεγονός που ΄’έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους κόλπους της κυβέρνησης συνεργασίας, στην οποία μετέχουν η Λέγκα του Βορά και η Forza Italia.