Πίστη και πιστοί στην Ιταλία εν μέσω κορονοϊού - Οι γενναίες αποφάσεις Καθολικής Εκκλησίας και κράτους

Βατικανό και Ρώμη εργάστηκαν από κοινού για να προστατέψουν όλους του πολίτες. Εξάλλου εν μέσω επιδημίας τίποτα δεν μπορεί να είναι το ίδιο. Ούτε για τους πιστούς.
Ιερείς τέλεσαν τη θεία λειτουργία της περασμένης Κυριακής σε γήπεδο ποδοσφαίρου και ακολούθως συνομίλησαν με πιστούς.
Ιερείς τέλεσαν τη θεία λειτουργία της περασμένης Κυριακής σε γήπεδο ποδοσφαίρου και ακολούθως συνομίλησαν με πιστούς.
ASSOCIATED PRESS

Οι πιστοί δεν συμμετέχουν σε λειτουργίες, ο Πάπας Φραγκίσκο απευθύνεται στους πιστούς μέσω διαδικτύου, οι κηδείες και οι γάμοι απαγορεύονται. Η χώρα, με τα 60 εκατ. κατοίκους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία Καθολικοί, βρίσκεται σε καραντίνα και πιστοί, Εκκλησία και Κράτος δίνουν μαζί τη μάχη, όπως αναφέρει το Vatican News, ενάντια την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η Καθολική Εκκλησία δεν δίστασε να πάρει γενναία μέτρα (μεταξύ άλλων τροποποίησε και τον παραδοσιακό τρόπο λήψης της Θείας Κοινωνίας) χωρίς να αμελήσει όμως και τα καθήκοντά προς το Ποίμνιό της. Αποδεικνύοντας εμπράκτως όχι μόνο την υπεύθυνη στάση της για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας αλλά και της αλληλεγγύης της σε όσους δοκιμάζονται ο Πάπας ζήτησε Τρίτη, από τους ιερείς «να έχουν το θάρρος να βγαίνουν και να πηγαίνουν να επισκεφθούν τους αρρώστους», «να συνοδεύουν το ιατρικό προσωπικό και τους εθελοντές».

Στο μεταξύ η ιταλική κυβέρνηση περιέλαβε στις απαγορευμένες συγκεντρώσεις τις Θείες Λειτουργίες, τις τελέσεις γάμων και κηδειών. Ειδικότερα το τελευταίο μέτρο χαρακτηρίζεται ως «πολύ περιοριστικό» και η αποδοχή του «προκαλεί πόνο και δυσκολίες» στους ιερείς και τους πιστούς, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Σύνοδος των ιταλών επισκόπων.

Οι ιερείς δεν εναποθέτουν πλέον την όστια κατά την Θεία Κοινωνία στο στόμα του πιστού αλλά στο χέρι του.
Οι ιερείς δεν εναποθέτουν πλέον την όστια κατά την Θεία Κοινωνία στο στόμα του πιστού αλλά στο χέρι του.
ASSOCIATED PRESS

Κι όμως τα μέτρα τηρούνται (και υπό την απειλή προστίμων και διώξεων)

Στην πύλη του Καθεδρικού Νατου του Αγίου Ανδρέα στο Πορτογκρουάρο, στη Βενετία (βορειοανατολική Ιταλία) έχει τοποθετηθεί μία πινακίδα που ενημερώνει για τα νέα μέτρα που αφορούν και τις Εκκλησίες και τους πιστούς.

Και καθώς δεν τελούνται λειτουργίες μέχρι τις 3 Απριλίου, οι πιστοί καλούνται «να αφιερώνουν εύλογο χρόνο στην προσευχή και τον στοχασμό» συμμετέχοντες νοερά στις λειτουργίες που μεταδίδονται από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Οι ενταφιασμοί των νεκρών δεν θα σταματήσουν, οι ιερείς θα συνεχίσουν «να ευλογούν το σώμα στο κοιμητήριο», όμως «σε αυστηρά περιορισμένο κύκλο» και «χωρίς τέλεση λειτουργίας», διαβάζει κανείς στην πινακίδα.

Στη Σικελία επειδή αψήφησαν την απαγόρευση και ακολούθησαν μια νεκρική πομπή σε μια μικρή πόλη, 50 Σικελοί τιμωρήθηκαν με πρόστιμα και σε βάρος του αναμένεται να ασκηθούν διώξεις.

Τα αγιασματάρια στις Εκκλησίες της Ιταλίας είναι πλέον άδεια.
Τα αγιασματάρια στις Εκκλησίες της Ιταλίας είναι πλέον άδεια.
Laura Lezza via Getty Images

«Προσευχόμαστε μόνοι στο σπίτι»

Επίσης στον ναό Σαντ‘Αντρέα στο Πορτογκρουάρο, η μικρή μαρμάρινη δεξαμενή με το αγιασμό στην είσοδο του ναού έχει αδειάσει ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε διάδοση μεταξύ των πιστών που μπορεί να συνέχιζαν να βρέχουν σ’ αυτή το δάκτυλο για να κάνουν τον σταυρό τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το AFP, μέσα στον ναό είναι παρόντες μια δεκαριά πιστοί, μεταξύ των οποίων ένας άνδρας με μάσκα προστασίας, που ήρθαν για να ακούσουν τη φωνή του πατρός Τζουζέπε Γκρίλο που βγαίνει από μεγάφωνα ενώ ο ιερέας τελεί τη λειτουργία από το σκευοφυλάκιο της εκκλησίας. Στο τέλος, ένας άλλος ιερέας δίνει τη μετάληψη, αποφεύγοντας επιμελώς να τοποθετήσει την όστια απ′ ευθείας στο στόμα των πιστών.

«Πρέπει να αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις. Όμως ο καθεδρικός ναός είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μπορούμε να τελούμε αυτού του τύπου τις λειτουργίες και να εγγυόμαστε παράλληλα πως οι άνθρωποι θα βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου ο ένας από τον άλλον», εξηγεί ο ιερέας Γκρίλο. «Τελούμε μια λειτουργία την ημέρα, μέσα στο σκευοφυλάκιο, τίποτε άλλο, ούτε καν κηδείες. Ματαίωσα τρεις βαπτίσεις. Οι γάμοι θα γίνουν τον Μάιο, ανάλογα με την κατάσταση».

Μια πιστή, η Μπεατρίτσε Φραντσεσκάτο, λέει: «Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή τη στιγμή σχεδόν ξεχνάμε να προσευχηθούμε. Όχι λειτουργία την Κυριακή, όχι τελετές μέσα στην εβδομάδα. Προσευχόμαστε μόνοι στο σπίτι. Είναι μια κατάσταση πολύ δυσάρεστη».

Καλόγριες λαμβάνουν την ευλογία του Πάπα, μέσω γιγαντο-οθόνης.
Καλόγριες λαμβάνουν την ευλογία του Πάπα, μέσω γιγαντο-οθόνης.
ASSOCIATED PRESS

Πρόσθετα μέτρα στο Βατικανό

«Συνεχίζουμε να προσευχόμαστε στην Παρθένο Μαρία, ελπίζοντας πως θα μας βοηθήσει επειδή ο κόσμος περνάει μια δύσκολη στιγμή», λέει μια άλλη ενορίτισσα, η Μαριαγκράτσια Ματσαρότο.

Σήμερα ο Πάπας θα πραγματοποιήσει την παραδοσιακή εβδομαδιαία ακρόασή του από τη βιβλιοθήκη του, μέσω βίντεο στο Ίντερνετ. Το «papamobile» που χρησιμοποιεί συνήθως, θα παραμείνει στο γκαράζ.

Οι πιστοί καθολικοί θα μπορούν να εισέρχονται στη βασιλική του Αγίου Πέτρου για να προσευχηθούν, όμως οι τουρίστες και οι ξεναγοί τους θα βρίσκουν τις πόρτες κλειστές μέχρι τις 3 Απριλίου «ώστε να αποφευχθεί η διάδοση του κοροναϊού», εξήγησε η Αγία Έδρα.

Το Βατικανό ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο της καντίνας του που εξυπηρετεί τους εργαζομένους. Την αντικατέστησε μια υπηρεσία παράδοσης φαγητών στους διάφορους θεσμούς που επηρεάζονται απ′ αυτό το μέτρο.

Πηγή: AFP, Vatican News

Οι πιστοί ενημερώνονται για τα νέα μέτρα που αφορούν τις απαγορεύσεις τέλεσης σειράς εκκλησιαστικών παραδόσεων και το Βατικανό ενημερώνει επίδοξους επισκέπτες.
Οι πιστοί ενημερώνονται για τα νέα μέτρα που αφορούν τις απαγορεύσεις τέλεσης σειράς εκκλησιαστικών παραδόσεων και το Βατικανό ενημερώνει επίδοξους επισκέπτες.
Franco Origlia via Getty Images

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή/και έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Δημοφιλή