Καύσωνας: Ακραίες θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο με καταγραφές ως και 53,9 βαθμούς Κελσίου

Ποιες χώρες έσπασαν κάθε ρεκόρ, τι αναμένεται για τις επόμενες μέρες. Η πρόβλεψη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για την Ελλάδα.
via Associated Press

Την ώρα που η Ελλάδα παίρνει μια μικρή ανάσα από την πρωτοφανή ζέστη των τελευταίων ημερών, αναμένοντας σε λίγες μέρες να διανύσει το δέυτερο και ίσως σφοδρότερο κύμα καύσωνα, παρατηρείται ότι και ο υπόλοιπος κόσμος, από τις ΗΠΑ ως την Κίνα, «ψήνεται» σε ακραίες θερμοκρασίες.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το κύμα καύσωνα που πλήττει τη Μεσόγειο προβλέπεται να ενταθεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας και είναι πιθανό αυτό να συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο σε ορισμένα μέρη.

Νέα ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν ήδη σημειωθεί για συγκεκριμένους μετεωρολογικούς σταθμούς σε τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου και ενδέχεται να σημειωθούν νέα εθνικά ρεκόρ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

«Η ζέστη προβλέπεται να ενταθεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας (19 Ιουλίου) σε περιοχές της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας», ανέφερε. «Είναι πιθανή μια περαιτέρω συνέχιση τον Αύγουστο», πρόσθεσε ο Οργανισμός.

via Associated Press

Στο μεταξύ, ένας θόλος θερμότητας έχει απλωθεί πάνω από τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ με τις προειδοποιήσεις τρομακτικής ζέστης να αυξάνονται και να επηρεάζουν περισσότερους από 110 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα ρεκόρ θερμοκρασίας θα μπορούσαν να καταρριφθούν εώς και σε 38 πόλεις.

Στο Λας Βέγκας, ο έντονος καύσωνας απειλούσε να σπάσει ή να ισοφαρίσει το υψηλότερο ρεκόρ θερμοκρασίας της πόλης, αυτό των 47,2 C. Υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν επίσης τη νότια Ευρώπη, ενώ ο Καναδάς έρχεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών στην ιστορία του.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό, ότι η κλιματική αλλαγή που συνδέεται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, θα οδηγήσει σε αύξηση της σοβαρότητας και της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σήμανση προειδοποίησης για την επικίνδυνη ζεστη στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην Καλιφόρνια.
Σήμανση προειδοποίησης για την επικίνδυνη ζεστη στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην Καλιφόρνια.
David Becker via Reuters

Αλλού στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν επίσης μάχη με τις πυρκαγιές, στα περίχωρα του Λος Άντζελες, κάτω από συνθήκες έντονης ζέστης και τη χαμηλής υγρασίας.

Οι θερμοκρασίες στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια έφτασαν τους 53,9 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS). Είναι η τοποθεσία, όπου έχει καταγραφεί η πιο καυτή θερμοκρασία στα χρονικά της Γης: 56,7 C.

via Associated Press

Στο Ελ Πάσο του Τέξας, ο υδράργυρος είναι μόνιμα σκαρφαλωμένος στους 38 C για περισσότερο από ένα μήνα. Στο Φοίνιξ της Αριζόνα οι θερμοκρασία παραμένει στους πάνω από 43 βαθμούς C εδώ και 17 ημέρες.

Η ζέστη αναμένεται να συνεχιστεί για το άμεσο μέλλον και οι αρχές προειδοποιούν ότι τα ευάλωτα άτομα - συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των εγκύων γυναικών και των ηλικιωμένων - διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη.

via Associated Press

Διάφορες κινητές κλινικές αναφέρουν ότι θεραπεύουν άστεγους που πάσχουν από εγκαύματα τρίτου βαθμού. Τα δημόσια κτίρια σε ορισμένες περιοχές της Καλιφόρνια και της Νεβάδα έχουν μετατραπεί σε «κέντρα ψύξης» όπου οι άνθρωποι μπορούν να βρουν καταφύγιο από τη ζέστη.

Εν μέσω των ακραίων θερμοκρασιών που παρατηρούνται στην Κοιλάδα του Θανάτου, ο Πάρκο Ρέιντζερ Μάθιου Λαμάρ είπε: «Δεν είχαμε φτάσει τους 54,4 βαθμούς Κελσίου για περισσότερα από 100 χρόνια, αλλά το 2020 και το 2021 φτάσαμε πάλι την θερμοκρασία αυτή και αναμένεται ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί αυτό το Σαββατοκύριακο (22-23/7)».

via Associated Press

Πρόσθεσε ότι ο καιρός προσέλκυε τουρίστες στην περιοχή, οι οποίοι ήθελαν να «ζήσουν τα άκρα».

Ωστόσο, ορισμένοι επισκέπτες επεσήμαναν το γεγονός ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι αυτές οι ακραίες καταστάσεις είναι σύμπτωμα της κλιματικής αλλαγής.

Μιλώντας στο Reuters το Σάββατο (15/7), ο Τομ Κομίτα είπε: «Ο κόσμος έρχεται εδώ για να το γιορτάσει. Είναι ενθουσιασμένος. Δεν είναι ορόσημο. Το αποκαλώ Ευτυχισμένη μέρα του θανάτου».

via Associated Press

Ο θόλος θερμότητας εμφανίζεται όταν μια περιοχή υψηλής πίεσης ωθεί τον αέρα προς το έδαφος, συμπιέζοντάς τον και προκαλώντας τη θέρμανση του. Στη συνέχεια, ο θερμότερος αέρας ανεβαίνει ξανά, δημιουργώντας έναν κύκλο κατά τον οποίο ο αέρας βυθίζεται μέσα από το κέντρο του «θόλου» και ανεβαίνει στις πλευρές του.

Η πίεση εμποδίζει επίσης να σχηματιστούν άλλα καιρικά συστήματα που θα μπορούσαν να ψύξουν την περιοχή - όπως σύννεφα βροχής.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είπε ότι τα τρέχοντα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ είναι «από τα ισχυρότερα» του είδους. Δήλωσε ακόμη ότι ο θόλος θα επεκταθεί στο νότο της χώρας μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας - που σημαίνει ότι άλλες νότιες πολιτείες των ΗΠΑ θα δουν τη θερμοκρασία να ανεβάινει.

via Associated Press

Εν τω μεταξύ, άλλες περιοχές των ΗΠΑ προετοιμάζονται για ισχυρές καταιγίδες και πλημμύρες - και οι βορειοανατολικές πολιτείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν άλλη μια περίοδο κακής ατμοσφαιρικής ποιότητας, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων δασικών πυρκαγιών στον Καναδά.

«Λες και δεν ήταν αρκετή η βροχή που πέφτει από τον ουρανό, αν κοιτάξετε ψηλά αύριο, θα δείτε μια παρόμοια κατάσταση σαν αυτή που είχαμε πριν από μερικές εβδομάδες λόγω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα (από τις πυρκαγιές)», δήλωσε η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ σε συνέντευξη Τύπου. «Και όπως είπα πριν, αυτό είναι πιθανώς η νέα μας κανονικότητα».

Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 C από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν απότομες περικοπές στις εκπομπές.

via Associated Press

Η Κίνα σπάει κάθε ρεκόρ

Την ίδια λώρα, μια πομακρυσμένη πόλη στην άνυδρη βορειοδυτική Κίνα κατέγραψε χθες, Κυριακή (16/7), θερμοκρασίες άνω των 52 βαθμών Κελσίου - ρεκόρ για τη χώρα, η οποία μόλις πριν από έξι μήνες έδινε μάχη με θερμοκρασίες -50 βαθμών Κελσίου.

Ο υδράργυρος στην πόλη Σανμπάο στην Τουρπάν της Σιντζιάνγκ ανέβηκε στους 52,2 βαθμούς Κελσίου, με το ρεκόρ αυτό να αναμένεται να επιμείνει για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Η θερμοκρασία αυτή που καταγράφηκε καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ των 50,3 βαθμών Κελσίου, το οποίο είχε καταγραφεί το 2015 κοντά στην Αϊντίνγκ σε ένα λεκανοπέδιο με αμμόλοφους και λίμνες χωρίς νερό, που βρίσκεται περισσότερα από 150 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

(Με πληροφορίες από: BBC, ΑΠΕ)

Δημοφιλή