Και συνέντευξη Τύπου από τον Κιράν παρά τον "ανεπίσημο" χαρακτήρα της επίσκεψης στη Θράκη

Μόνο για τουρκικά και τουρκόφωνα ΜΜΕ και με νέες προκλητικές δηλώσεις περί "τουρκικής μειονότητας"
Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν (δεξιά) στο Γενί Τζαμί, κατά την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη.
Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν (δεξιά) στο Γενί Τζαμί, κατά την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη.
Anadolu Agency via Getty Images

Αν ”ιδιωτική” και ανεπίσημη η επίσκεψη του τούρκου, υφυπουργού Εξωτερικών, σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Διδυμότειχο ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν δεν παρέλειψε να δώσει την Τετάρτη συνέντευξη Τύπου σε τουρκικά και τουρκόφωνα μέσα ενημέρωσης-αποκλείοντας επιδεικτικά τα ελληνικά- και να για να έχει για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να επαναλάβει τις προκλητικές δηλώσεις που είχε κάνει και τις πρώτες μόλις ώρες της άφιξής τους στη χώρα μας.

Η συνέντευξη δόθηκε στον υπαίθριο χώρο του τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, όπως γράφει η Φωνή της Ροδόπης, σε ανταποκριτές του κρατικού καναλιού TRT, του κρατικού πρακτορείου Anadolu και σε τουρκόφωνα μέσα ενημέρωσης της Θράκης.

Ο Κιράν μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου στους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» και τόνισε πως η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας. «Το πρόβλημα των ομογενών μας είναι πρόβλημά μας» είπε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θεωρεί τη μειονότητα γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα παραμείνει σιωπηλή απέναντι «στην παραβίαση και τη διάβρωση των δικαιωμάτων της ‘Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης’», φέρεται να δήλωσε ο Κιράν σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ.

Κατηγόρησε δε την Ελλάδα για «άρνηση της εθνικής ταυτότητας και περιορισμό των ελευθεριών» της μειονότητας, «με διάφορα πρόσχημα που επηρεάζουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις». «Ακούσαμε τα προβλήματα των ”Τούρκων της Δυτικής Θράκης”. Οι απόψεις των εκπροσώπων της μειονότητας είναι εξαιρετικά σημαντικές για εμάς. Ήταν μια παραγωγική συνάντηση». Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο αριθμός των μειονοτικών σχολείων μειώνεται συνεχώς και ότι υπάρχουν προβλήματα στην εκλογή των επιτροπών.

Υποστήριξε δε ότι η Τουρκία έχει ικανοποιήσει πολλές απαιτήσεις της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης και κάλεσε την Ελλάδα να πράξει ανάλογα.

Σε ότι αφορά την πρωινή επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι δεν υπάρχει τζαμί στη πόλη . «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Θεσσαλονίκη, είδα παλιές φωτογραφίες της πόλης. Είδα τους μιναρέδες που κοσμούσαν την πόλη εκείνη την εποχή από τις φωτογραφίες. Δυστυχώς, αυτή η εικόνα δεν υπάρχει σήμερα. Δεν υπάρχει καν τζαμί στη Θεσσαλονίκη σήμερα», ανέφερε.

Αργότερα, ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε γεύμα ιφτάρ που παρατέθηκε προς τιμή του και στο οποίο έδωσαν το παρών ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, οι Βουλευτές Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Μπουρχάν Μπαράν, ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ο Δήμαρχος Αρριανών Αμέτ Ριτβάν, η πρόεδρος του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου καθώς και οι ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπράημ Σερήφ και Αχμέτ Μετέ αντίστοιχα.

Δημοφιλή