Καμπανάκι ΟΗΕ για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, «μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή»

Ο πυρηνικός σταθμός αποτελείται από έξι αντιδραστήρες νερού υπό πίεση και αποθηκεύει ραδιενεργά απόβλητα.
ANDREY BORODULIN via Getty Images

Σήμα κινδύνου έχει σημάνει ο ΟΗΕ για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, με τον γ.γ Αντόνιο Γκουτιέρες να προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να «οδηγήσει σε καταστροφή».

Όπως αναφέρει το BBC, Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις στο πυρηνικό εργοστάσιο με τον επικεφαλής της πυρηνικής εποπτείας του ΟΗΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, να κάνει λόγο για «δύσκολες ώρες».

Πιέσεις για αποστρατικοποίηση του εργοστασίου

Κίνα και ΗΠΑ ζήτησαν να επιτραπεί η είσοδος στο πυρηνικό εργοστάσιο σε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ωστόσο καμία από τις δύο εμπόλεμες πλευρές δεν έχει δώσει απάντηση.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ ζήτησαν τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από το εργοστάσιο ώστε να σταματήσουν οι μάχες να γίνονται κοντά σε επικίνδυνη ζώνη.

«Οι μάχες κοντά σε έναν πυρηνικό σταθμό είναι επικίνδυνες και ανεύθυνες», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ είπε ότι η αποστρατιωτικοποίηση δεν αποτελεί επιλογή, υποδηλώνοντας ότι θα καταστήσει το εργοστάσιο πιο ευάλωτο σε «προκλήσεις» και «τρομοκρατικές επιθέσεις».

Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία έχει μετατρέψει την τοποθεσία σε στρατιωτική βάση, εξαπολύοντας επιθέσεις προς τις ουκρανικές δυνάμεις οι οποίες είναι απίθανο να αντεπιτεθούν.

.
.
BBC

Η Μόσχα αρνείται τον ισχυρισμό

Σε δήλωσή της χθες, η ουκρανική πυρηνική υπηρεσία Enerhoatom είπε ότι «Ρώσοι εισβολείς βομβάρδισαν ξανά το εργοστάσιο της Ζαπορίζια και τα εδάφη κοντά στην πυρηνική εγκατάσταση».

Ανέφερε επίσης ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν ζημιές σε πολλούς αισθητήρες ακτινοβολίας, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος ήταν και ο πυροσβεστικός σταθμός που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι εξέδωσαν μια αντίστοιχη δήλωση, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι πραγματοποίησε τον βομβαρδισμό.

Υποστήριξαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης και βαρύ πυροβολικό.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη ο κ. Γκρόσι ζήτησε εκ νέου να επιτραπεί στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να επιθεωρήσει το εργοστάσιο.

Αρνείται ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι «μόνο η πλήρης αποχώρηση των Ρώσων από τη Ζαπορίζια εγγυάται την αποκατάσταση της πυρηνικής ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο σταθμός βρίσκεται στην πόλη Ενερχοντάρ., στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας κατά μήκος της αριστερής όχθης του ποταμού Δνείπερου (Dnipro στα ουκρανικά). Αποτελείται από έξι αντιδραστήρες νερού υπό πίεση και αποθηκεύει ραδιενεργά απόβλητα.

Δημοφιλή