«Κανείς δεν μπορούσε να με ακούσει»: Ξετυλίγοντας το κουβάρι των μαζικών βιασμών στο Νότιο Σουδάν

«Κανείς δεν μπορούσε να με ακούσει»: Ξετυλίγοντας το κουβάρι των μαζικών βιασμών στο Νότιο Σουδάν
ASSOCIATED PRESS

Με τα χέρα σταυρωμένα στο στομάχι, μια νεαρή γυναίκα, ετών 18, από την επαρχία Νιάλντιου του Νότιου Σουδάν αφηγείται τη φρικτή της ιστορία που εκτυλίχθηκε στις αρχές του Νοέμβρη, όταν αυτή και η φίλη της βιάστηκαν από τέσσερις ένοπλους άνδρες.

«Το σώμα μου δεν είναι το ίδιο από τότε» λέει η 18χρονη στο πρακτορείο Associated Press. Οι δράστες επιτέθηκαν στις κοπέλες, καθώς γυρνούσαν στο χωριό τους. Ήταν μακριά, κανένας δεν μπορούσε να τις βοηθήσει. «Έκλαιγα και ούρλιαζα, αλλά ήμασταν μακριά. Κανένας δεν μπορούσε να μας ακούσει», εξομολογείται.

Σημειώνεται ότι την άμεση ιατρική και ψυχοκοινωνική βοήθεια παρείχαν οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε 125 γυναίκες και κορίτσια που έπεσαν θύματα βιασμού και βάναυσου ξυλοδαρμού στην επαρχία Ρουμπκόνα, στο βόρειο τμήμα του Νότιου Σουδάν, το διάστημα 19-29 Νοεμβρίου. Φαίνεται πως τέτοια περιστατικά αποτελούν τον κανόνα στην περιοχή.

Συγκλονίζει, όμως, το γεγονός ότι η προαναφερθείσα νεαρή δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα. Ο πραγματικός αριθμός των σεξουαλικών επιθέσεων ανησυχεί.

Τι κι αν τον Σεπτέμβριο υπογράφηκε συνθήκη ειρήνης τερματίζοντας των εμφύλιο πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε 400.000 ανθρώπους; Η ειρήνη δεν μείωσε το πρόβλημα.

Το Νότιο Σουδάν κηρύχθηκε αυτόνομο κράτος το 2011, αλλά δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε ο πόλεμος, που είχε ως αποτέλεσμα των εκτοπισμό εκατομμυρίων κατοίκων. Αυτή την περίοδο έχει τεθεί σε ισχύ συμφωνία κατάπαυσης πυρός, που, όμως, μοιάζει εξαιρετικά εύθραυστη.

Τη φριχτή όψη του νομίσματος επισημαίνει και η ιστορία της Μολ Μουν, η οποία πυροβολήθηκε τον περασμένο μήνα από δυο άνδρες που φορούσαν πολιτικά ρούχα και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Της έκλεψαν τα ρούχα, τα παπούτσια και το γάλα που πήγαινε να πουλήσει στην αγορά.

Οι γυναίκες του Νότιου Σουδάν αναγκάζονται να διανύουν αποστάσεις περίπου 40 χιλιομέτρων. Το ταξίδι διαρκεί 11 ώρες. Κάποιες το κάνουν παραπάνω από έξι φορές το μήνα.

Η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν αναγνώρισε τις επιθέσεις που έχουν αυξηθεί στην περιοχή και αναφέρει πως ήδη έχει αναπτύξει στρατεύματα σε περιοχές της Πολιτείας που θεωρούνται ύποπτες ότι φιλοξενούν εγκληματίες,

Η Ruth Okello, μαία που εργάζεται στο Μπεντιού, ενημέρωσε πως οι καταγγελίες για βιασμούς έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία εβδομάδα.

Όπως τόνισε, εργάζεται εδώ και τρία χρόνια στο Νότιο Σουδάν, αλλά δεν έχει δει ποτέ ξανά τόσο μεγάλη αύξηση του αριθμού των κακοποιημένων γυναικών που αποτίνονται στο κέντρο που εργάζεται για να λάβουν ιατρική περίθαλψη.

Η εν λόγω αύξηση συνάδει με την μαζική μετακίνηση πολιτών που προσπαθούν να φτάσουν σε κέντρα παροχής τροφίμων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα θύματα, πλην του βιασμού, συνήθως ξυλοκοπούνται – ακόμη και με τη χρήση βεργών και καραμπίνων – και οι δράστες τους παίρνουν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα.

(Mε πληροφορίες από Associated Press)

Δημοφιλή