Κάποιοι ονειρεύονται μια νέα τάξη πραγμάτων στα Βαλκάνια

«Μεγάλη Σερβία, Μεγάλη Αλβανία, Μεγάλη Κροατία»: Μια πρόταση ξυπνά στα Βαλκάνια τα φαντάσματα του παρελθόντος».(*)
GENT SHKULLAKU via Getty Images

Εδώ και μια εβδομάδα κυκλοφορεί ευρέως ένα ”άγνωστης” προέλευσης Non-Paper για μια νέα Τάξη Πραγμάτων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο τίτλος του είναι «Δυτικά Βαλκάνια, ένας δρόμος προς τα μπρος» και έχει αναστατώσει όλους τους εμπλεκόμενους με αυτά (Online-Portal Necenzurirano.si).

Σε αυτό προτείνεται η επαναχάραξη συνόρων (βλ. χάρτη) με βάση εθνικά κριτήρια, ενώ θέτει ως ”μακροπρόθεσμο στόχο” την διαρκή σταθερότητα στην περιοχή και τον περιορισμό της τουρκικής διείσδυσης, που διευρύνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

.
.
.

Μια ματιά στο χάρτη δείχνει: ισχυροποίηση της Αλβανίας, της Σερβίας και της Κροατίας, με ενσωματώσεις εδαφών που κατοικούνται από εθνικά Αλβανούς, Σέρβους και Κροάτες, αλλά και ακρωτηριασμός των πολυεθνικών κρατών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και των Σκοπίων.

Λέγεται ότι το επίμαχο «Non-Paper» που ανατρέπει την υπάρχουσα διεθνή πολιτική για τα Βαλκάνια είναι σλοβενικής προέλευσης, ενόψει μάλιστα και της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας τον ερχόμενο Ιούλιο από την Σλοβενία.

Τώρα, το πώς μπορεί να γίνουν επαναχαράξεις συνόρων, ειδικά στα φορτισμένα με πολύ ιστορία Βαλκάνια, χωρίς νέες συγκρούσεις, μένει ν΄ απαντηθεί.

Εφόσον προχωρήσει το ”σχέδιο” αυτό σίγουρα θα υπάρξουν κερδισμένοι και χαμένοι, εντός και εκτός Βαλκανίων.

Γι αυτό και πολλοί θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Σλοβενίας που φέρεται σαν ο εμπνευστής του σχεδίου είναι απλά «γραμματοκομιστής» ξένης δύναμης με ισχυρά συμφέροντα στα έτσι κι αλλιώς ταλαιπωρημένα Βαλκάνια.

Άλλωστε, μια παραπέρα αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων ταιριάζει στο ευρύτερο «σκηνικό πολέμου» Ουκρανία – Βαλκάνια – Μέση Ανατολή.

Ένα σκηνικό που περιλαμβάνει εκών άκων και την Ελλάδα, που όπως φαίνεται «τρέχει και δεν προλαβαίνει» και ειδικά ο κ. Δένδιας.

(*) Ο τίτλος της έγκυρης ελβετικής (γερμανόφωνης) εφημερίδας «Neue Zürcher Zeitung» (NZZ) στις 21/4/2021

Δημοφιλή