ΔΙΕΘΝΕΣ
01/02/2018 16:44 EET

«Καταποντισμός» της αξίας του Bitcoin: Τι προκαλεί την πτώση της αξίας των κρυπτονομισμάτων

Dado Ruvic / Reuters

Σημαντική πτώση καταγράφουν οι αξίες των διαδικτυακών «κρυπτονομισμάτων», όπως το Bitcoin, ως αποτέλεσμα σειράς εξελίξεων οι οποίες φαίνονται να «απειλούν» το καθεστώς χρήσης τους.

Ο Ινδός υπουργός Οικονομικών Αρούν Τζάιτλεϊ υποσχέθηκε κυβερνητική παρέμβαση στη χρήση των cryptocurrencies όπως το bitcoin για παράνομους σκοπούς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Ινδίας δεν τα θεωρεί νόμιμο μέσο συναλλαγών.

«Η κυβέρνηση δεν θεωρεί τα κρυπτονομίσματα νόμιμο μέσο συναλλαγής ή νόμισμα, και θα λάβει όλα τα μέτρα για την εξουδετέρωση της χρήσης τους ως προς τη χρηματοδότησης παράνομων δραστηριοτήτων» είπε ο Τζάιτλεϊ σε ομιλία του για τον προϋπολογισμό. Σημειώνεται πως οι τιμές στα ινδικά ανταλλακτήρια ήταν σημαντικά υψηλότερες από αυτές που ισχύουν διεθνώς. Αυτό, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο σύστημα capital controls της Ινδίας, που κάνει δύσκολο για τους Ινδούς να αγοράζουν bitcoins από το εξωτερικό, και που επιτρέπει στους ξένους να εκμεταλλεύονται τις υψηλές τιμές στα ινδικά ανταλλακτήρια.

Επίσης, το Facebook ανακοίνωσε ότι σταματά τις διαφημίσεις κρυπτονομισμάτων, ενώ όλο και περισσότερες ρυθμιστικές αρχές δείχνουν να κινούνται προς την κατεύθυνση των παρεμβάσεων, τρομάζοντας τους πιθανούς επενδυτές.

Το Bitcoin την Πέμπτη βρισκόταν λίγο πιο πάνω από τα 9.000 δολάρια στο ανταλλακτήριο Bitstamp- λιγότερο από το μισό της μέγιστης τιμής των 20.000 δολαρίων που είχε φτάσει τον Δεκέμβριο. Τον περασμένο μήνα σημείωσε πτώση άνω του 26%, σημειώνοντας τη χειρότερη ετήσια επίδοση από τον Ιανουάριο του 2015.

Άλλα κρυπτονομίσματα, όπως το Ripple, το τρίτο μεγαλύτερο από άποψης αξίας αγοράς, και το Bitcoin Cash, σημείωσαν επίσης διψήφια ποσοστά πτώσης μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το Coinmarketcap.com. Παρόλα αυτά, μικρή άνοδο σημείωσε το Ethereum.

(με πληροφορίες από Reuters, Financial Times)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost