ΔΙΕΘΝΕΣ
14/06/2019 11:02 EEST

Κατάρρευση εμβληματικού αρχαίου πύργου στο Αφγανιστάν

Αποδίδεται στις βροχοπτώσεις.

Tolo News

Ένας αρχαίος πύργος στην αφγανική πόλη Γκάζνι κατέρρευσε, προκαλώντας έντονες αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον η κυβέρνηση της χώρας είναι σε θέση να προστατέψει την πολιτιστική κληρονομιά της.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, βίντεο που ανέβηκαν στα social media δείχνουν ένα φρούριο στην παλιά πόλη να καταρρέει. Ο συγκεκριμένος πύργος ήταν ένας από δεκάδες στην πόλη, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη καταστραφεί. Αξιωματούχοι απέδωσαν την κατάρρευση στις ισχυρές βροχοπτώσεις, ωστόσο κάποιοι επικριτές κατηγορούν την κυβέρνηση για αμέλεια.

Η ισλαμική και προ-ισλαμική αρχιτεκτονική του Γκάζνι αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού, αν και ο πόλεμος είχε τις επιπτώσεις του.

 

 

Ο Μοχάμαντ Σαμπέρ Μοχμάντ, εκπρόσωπος του υπουργείου Πληροφοριών και Πολιτισμού, δήλωσε στο Tolo News πως το φρούριο ήταν «ευάλωτο στις βροχές και είχε υποστεί ζημιά».

«Ο κύριος αυτοκινητόδρομος βρίσκεται κοντά στο φρούριο, κάτι που επηρεάζει τους πύργους» πρόσθεσε.

Το Γκάζνι ήταν ένα ακμάζον βουδιστικό κέντρο μέχρι τον 7ο αιώνα. Ωστόσο το 683 μΧ οι αραβικές στρατιές έφεραν το Ισλάμ στην περιοχή, και τον 13ο αιώνα καταστράφηκε από τις στρατιές των Μογγόλων του Τζένγκις Χαν, υπό την ηγεσία του γιου του, Ογκεντάι Χαν.