ΔΙΕΘΝΕΣ
28/05/2020 23:47 EEST | Updated 28/05/2020 23:47 EEST

Κατάργηση ή αναθεώρηση νόμου που προστατεύει τις εταιρείες social media θέλει ο Τραμπ

Ο συγκεκριμένος νόμος απαλλάσσει τις εταιρείες από την ευθύνη για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες των ιστοσελίδων τους.

ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως θα φέρει νομοθεσία η οποία θα καταργήσει ή θα αποδυναμώσει έναν νόμο ο οποίος προστατεύει τις διαδικτυακές εταιρείες, μεταξύ των οποίων το Twitter και το Facebook, στο πλαίσιο μιας ασυνήθιστης προσπάθειας παρέμβασης στα media που ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσει να σταθεί νομικά.

Ο Τραμπ υπέγραψε σχετικό εκτελεστικό διάταγμα το απόγευμα της Πέμπτης, αφού πρώτα επιτέθηκε εκ νέου στο Twitter, που «μάρκαρε» ως παραπλανητικά tweets του με ισχυρισμούς περί απάτης στην επιστολική ψήφο, συνοδεύοντάς τα με σύσταση στους χρήστες να κάνουν «fact checking» όσον αφορά αυτά που έγραφε.

Ο Τραμπ είπε ότι θα «καταργήσουμε ή θα αλλάξουμε» τον νόμο που είναι γνωστός ως Section 230 μέσω σχετικής νομοθεσίας, έτσι ώστε οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να μην απολαμβάνουν τη συγκεκριμένη νομική ασυλία, η οποία απαλλάσσει τις πλατφόρμες social media από την ευθύνη για το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες τους.

Ο πρόεδρος Τραμπ είπε επίσης ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, θα διαμορφώσει τη συγκεκριμένη νομοθεσία για τη δημιουργία ρυθμιστικών πλαισίων για τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης.

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της έκφρασης απέναντι σε έναν από τους χειρότερους κινδύνους», δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο υπογράφοντας το εν λόγω διάταγμα που αναμένεται να αποτελέσει σημείο εκκίνησης μιας μακράς νομικής διαμάχης.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε ειδικότερα το Twitter ότι ενέργησε υπό την επιρροή «άποψης» και ότι δεν συμπεριφέρθηκε ως μια «ουδέτερη πλατφόρμα». «Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί, είναι πολύ άδικο», είπε.

Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στον Ουίλιαμ Μπαρ να συνεργαστεί με πολιτείες για την επιβολή των δικών τους νομοθεσιών ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η μετοχή του Twitter σημείωσε πτώση 4,4% την Πέμπτη, ενώ του Facebook 1,7%.

(με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)