Κατασχεμένο γιoτ Ρώσου ολιγάρχη "εξαφανίστηκε" από λιμάνι της Σαρδηνίας

Είναι η πρώτη περίπτωση στην Ιταλία, Ρώσου με παγωμένα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα που κατάφερε να αποφύγει τις κυρώσεις της ΕΕ.
Μια πανοραμική άποψη του Porto Cervo γεμάτο γιοτ στην Costa Smeralda στις 22 Αυγούστου 2022.
Μια πανοραμική άποψη του Porto Cervo γεμάτο γιοτ στην Costa Smeralda στις 22 Αυγούστου 2022.
Emanuele Perrone via Getty Images

Πολυτελές γιοτ ιδιοκτησίας Ρώσου ολιγάρχη που υποτίθεται ότι είχε κατασχεθεί υπό τις κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το λιμάνι της Σαρδηνίας αυτό το καλοκαίρι.

Το γιοτ “Aldabra”, μήκους 22 μέτρων, ανήκει στον Ντμίτρι Μαζέπιν, τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη μιας εταιρείας ορυκτών λιπασμάτων και πατέρα του πρώην οδηγού της Formula 1, Νικίτα Μαζέπιν.

Το σκάφος, που εκτιμάται ότι αξίζει μεταξύ 700.000 και 1 εκατομμυρίου ευρώ, ελλιμενίστηκε στο λιμάνι της Όλμπια και κατασχέθηκε τον Μάρτιο, όταν το όνομα του Μαζέπιν συμπεριλήφθηκε στη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παρέμεινε εκεί αγκυροβολημένο μέχρι τον Ιούνιο, όταν το γιοτ εξαφανίστηκε λίγες ώρες πριν επιβεβαιωθεί επίσημα ότι ανήκει στον Μαζέπιν.

«Ο Μαζέπιν γνώριζε ότι ήταν στη λίστα, αλλά κατάφερε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την περίοδο κατά την οποία εργαζόμασταν για να αποδείξουμε ότι το σκάφος του ανήκε, καθώς έπρεπε να ερευνήσουμε την αλυσίδα ιδιοκτησίας», είπε μια πηγή από την ομάδα οικονομικής αστυνομίας της Σαρδηνίας στον Gauradian.

«Ήμασταν στη διαδικασία επιβεβαίωσης [της ιδιοκτησίας] όταν εξαφανίστηκε».
Η αστυνομία είπε ότι ο Ρώσος μεγιστάνας προσέλαβε μια ξένη εταιρεία, η οποία με τη σειρά της μίσθωσε έναν καπετάνιο από τη Σαρδηνία για να μεταφέρει το γιοτ μακριά από την Ιταλία.

Μια έρευνα με επικεφαλής τον διοικητή της οικονομικής αστυνομίας της Ολμπια, εντόπισε ότι το γιοτ έκανε στάση στο μικρό λιμάνι της Μπισέρτα στην Τυνησία. Ωστόσο άγνωστο είναι που βρίσκεται τώρα.

Η αστυνομία είπε ότι η Mαζέπιν, η εταιρεία που συμμετείχε στην οργάνωση του απόπλου και ο καπετάνιος, που ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι το πλοίο ανήκε στον ολιγάρχη, αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 500.000 ευρώ για την παράνομη απομάκρυνση του πλοίου από την Ιταλία.

Είναι η πρώτη περίπτωση στην Ιταλία, Ρώσου με παγωμένα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα που κατάφερε να αποφύγει τις κυρώσεις της ΕΕ.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή