Κάθειρξη 21 ετών για τον «Tiger King»: Είχε σχεδιάσει τη δολοφονία ακτιβίστριας

Ο «Εξωτικός Τζο» δεν κατάφερε να πείσει τα αμερικανικά δικαστήρια να τον αφήσουν ελεύθερο και καταδικάστηκε ξανά για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
via Associated Press

Σε κάθειρξη 21 ετών καταδικάστηκε ο Tiger King, που έγινε γνωστός από ντοκιμαντέρ στο Netflix.

Ο «βασιλιάς των τίγρεων» ή «Εξωτικός Τζο» (Joe Exotic)ή Τζο Μαλντονάντο-Πάσατζ (Joe Exotic), όπως είναι το όνομά του με το οποίο έγινε γνωστός, καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2020 σε κάθειρξη 22 ετών επειδή σχεδίασε τη δολοφονία της άσπονδης εχθρού του, της ακτιβίστριας Κάρολ Μπάσκιν. Λόγω ενός δικονομικού λάθους, ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε στη συνέχεια να μειωθεί η ποινή του.

Στην ακροαματική διαδικασία στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Οκλαχόμα Σίτι, αντικείμενο της οποίας ήταν να οριστεί μια νέα ποινή, ο 58 ετών Τζο ζήτησε «να του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία». «Μην με αφήσετε να πεθάνω στη φυλακή», είπε στον δικαστή, υπενθυμίζοντας ότι πάσχει από καρκίνο του προστάτη.

Επιβεβαιώνοντας τη διάγνωση του Exotic, ο δικηγόρος του Τζον Μ. Φίλιπς είχε δηλώσει στο BBC ότι «η δικαιοσύνη στην Αμερική κινείται πολύ αργά». Θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία και να πείσει τον δικαστή να του χορηγήσει συμπονετική αποφυλάκιση ώστε να μπορεί να λάβει «την κατάλληλη περίθαλψη.»

«Η ιατρική περίθαλψη είναι διαφορετική σε ένα περιβάλλον φυλακής και υπάρχουν λιγότερες επιλογές», είχε πει ο Τζον Φίλιπς.

Η Κάρολ Μπάσκιν παρακάλεσε τον δικαστή να τον κρατήσει στη φυλακή, λέγοντας ότι φοβάται ακόμη για τη ζωή της. Ο δικαστής τελικά τον καταδίκασε σε κάθειρξη 20 ετών και τεσσάρων μηνών.

Ο «Εξωτικός Τζο» έκανε περιουσία χάρη στον ζωολογικό κήπο που άνοιξε το 1999 στην Οκλαχόμα αλλά στη συνέχεια έχασε τα πάντα σε κομπίνες.

Η ιστορία του συνάρπασε πολλούς όταν παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ «Ο βασιλιάς των τίγρεων» («Tiger King: Murder, mayhem and madness») στην αρχή της πανδημίας.

Κεντρικό θέμα του ντοκιμαντέρ αυτού ήταν η διένεξη του Τζο με την Κάρολ Μπάσκιν, μια ακτιβίστρια από τη Φλόριντα που αγωνίζεται για την απελευθέρωση των αιλουροειδών και η οποία τον κατηγορούσε για κακομεταχείριση των ζώων του και είχε ορκιστεί να τον οδηγήσει στη χρεοκοπία.

Ο Μαλντονάντο-Πάσατζ τελικά πρότεινε σε δύο άνδρες να τους πληρώσει χιλιάδες δολάρια για να σκοτώσουν την εχθρό του. Ο ένας από αυτούς όμως ήταν αστυνομικός και είχε διεισδύσει στον κύκλο του για να τον παγιδεύσει. Η συνέχεια του πρώτου ντοκιμαντέρ, «Ο βασιλιάς των τίγρεων 2», προβλήθηκε τον Νοέμβριο από την πλατφόρμα και γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Tiger King: Murder, mayhem and madness» είναι μία από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές του Netflix με περισσότερες από 64 εκατομμύρια θεάσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα streaming σε όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ // AP // BBC

Δημοφιλή