Κένυα: Νικητής των εκλογών ο Ρούτο εν μέσω σκηνών χάους

Ο Ρούτο, ο οποίος ηγείται της Συμμαχίας Kenya Kwanza (Πρώτα η Κένυα), φαινόταν να προηγείται του μακροχρόνιου ηγέτη της αντιπολίτευσης Οντίνγκα.
LUIS TATO via Getty Images

Ο επικεφαλής των εκλογών της Κένυας ανακήρυξε τον αντιπρόεδρο Ουίλιαμ Ρούτο νικητή μιας αμφίρροπης προεδρικής κούρσας τη Δευτέρα, αλλά ορισμένοι ανώτεροι εκλογικοί αξιωματούχοι απαρνήθηκαν το αποτέλεσμα, τροφοδοτώντας φόβους για βία όπως αυτή που παρατηρήθηκε μετά από προηγούμενες αμφισβητούμενες εκλογές.

LUIS TATO via Getty Images

Χαιρετίζοντας τους ανθρώπους της εκλογικής επιτροπής ως «ήρωες», ο Ρούτο δήλωσε: «Δεν υπάρχει επιστροφή. Κοιτάμε το μέλλον. Χρειαζόμαστε τη συμβολή όλων για να προχωρήσουμε μπροστά».

Ο 55χρονος είχε καταστήσει τις ταξικές διαιρέσεις της Κένυας το επίκεντρο της εκστρατείας του για να γίνει ο πέμπτος πρόεδρος της Κένυας, υποσχόμενος να ανταμείψει όσους προέρχονται από τα χαμηλά εισοδήματα και να περιφρονήσει τις πολιτικές δυναστείες της Κένυας.

LUIS TATO via Getty Images

Αυτό ήταν μια ελάχιστα συγκαλυμμένη αιχμή κατά του αντιπάλου του, Ράιλα Οντίνγκα, και του προέδρου Ουχούρου Κενυάτα, γιου του πρώτου αντιπροέδρου και του πρώτου προέδρου της χώρας, αντίστοιχα.

Ο Ρούτο, ο οποίος ηγείται της Συμμαχίας Kenya Kwanza (Πρώτα η Κένυα), φαινόταν να προηγείται του μακροχρόνιου ηγέτη της αντιπολίτευσης Οντίνγκα, καθώς οι Κενυάτες ανέμεναν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν πριν από σχεδόν μία εβδομάδα.

Λίγα λεπτά προτού ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Ουαφούλα Τσεμπουκάτι ανακοινώσει ότι ο Ρούτο κέρδισε την ψηφοφορία, η αναπληρώτριά του, Τζουλιάνα Τσερέρα, είχε δηλώσει στα μέσα ενημέρωσης ότι η ίδια και τρεις άλλοι επίτροποι απαρνήθηκαν τα αποτελέσματα.

«Δεν είμαστε σε θέση να οικειοποιηθούμε τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν, λόγω της αδιαφάνειας αυτής της τελευταίας φάσης των γενικών εκλογών», δήλωσε η ίδια.

Η εκλογική επιτροπή έχει επτά επιτρόπους.

LUIS TATO via Getty Images

Διπλωμάτες και διεθνείς παρατηρητές απομακρύνθηκαν από την αίθουσα καταμέτρησης πριν μιλήσει ο Τσεμπουκάτι, καθώς ξέσπασαν συμπλοκές.

Πριν ανακοινώσει τον Ρούτο ως νικητή, ο Τσεμπουκάτι δήλωσε ότι δύο επίτροποι και ο διευθύνων σύμβουλος της εκλογικής επιτροπής είχαν τραυματιστεί και νοσηλεύονται.

YASUYOSHI CHIBA via Getty Images

Ο Τσεμπουκάτι δήλωσε ότι ο Ρούτο κέρδισε το 50,49% των ψήφων, έναντι 48,5% του Οντίνγκα.

Ο νικητής υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων συν ένα.

Ο Οντίνγκα δεν παρέστη στην ανακοίνωση.

MARCO LONGARI via Getty Images

Εν μέσω φόβων ότι οι ισχυρισμοί για νοθεία ψήφων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αιματηρές σκηνές όπως εκείνες που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του 2007 και του 2017, ο Τσερέρα προέτρεψε τα κόμματα να επιλύσουν τυχόν διαφορές μέσω των δικαστηρίων.

Δημοφιλή