Κυπριακό θέατρο στο Εθνικό: Οι δύο παραστάσεις που έρχονται στην Αθήνα

Η σπουδαία Δέσποινα Μπεμπεδέλη επιστρέφει για μία και μοναδική παράσταση στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
«Μια ζωή γερμανική»
«Μια ζωή γερμανική»
Nicos Mylonas

Το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου παρουσιάζουν την πρώτη «Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου» που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα στο Εθνικό Θέατρο στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου.

Στη φετινή, πρώτη διοργάνωση συμμετέχουν δύο παραγωγές οι οποίες παρουσιάστηκαν με επιτυχία στις κυπριακές θεατρικές σκηνές το 2020 και το 2021. Πρόκειται για τις παραστάσεις των έργων «Mια ζωή γερμανική» του Κρίστοφερ Χάμπτον (Kεντρική Σκηνή, Τρίτη 20/9, 21:00) και «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ (Θέατρο Rex Σκηνή «Κατίνα Παξινού», Τετάρτη 21/9, 21:00).

«Μια ζωή γερμανική»

«Δεν είχα ιδέα τι συνέβαινε. Ή πολύ λίγο. Τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι όλοι οι άλλοι.Άρα δεν μπορείτε να μου προκαλέσετε ενοχές»

Το Σατιρικό Θέατρο και η Alpha Square παρουσιάζουν το έργο του πολυβραβευμένου Κρίστοφερ Χάμπτον, Μια ζωή γερμανική, με τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου.

Έχοντας δώσει την πανελλήνια πρώτη στις 6 Μαρτίου 2020, στο Σατιρικό Θέατρο στη Λευκωσία, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, επιστρέφει για μία μόνο παράσταση στην Αθήνα, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεάτρου».

Δέσποινα Μπεμπεδέλη, «Μια ζωή γερμανική»
Δέσποινα Μπεμπεδέλη, «Μια ζωή γερμανική»
Nicos Mylonas

Το έργο βασίζεται στις μαρτυρίες της Μπρουνχίλντε Πόμσελ, η οποία διατέλεσε γραμματέας του Γιόζεφ Γκέμπελς. Το 2016 η Πόμσελ, σε προχωρημένη ηλικία, δέχτηκε να μιλήσει για πρώτη φορά δημόσια για την περίοδο που δούλευε για τους Ναζί, στο ντοκιμαντέρ Ein Deutsches Leben, σε σκηνοθεσία της βιενέζικης κολεκτίβας των Κρίστιαν Κρούνες, Φλόριαν Βέιγκενσμερ, Ρόλαντ Σρότχοφερ και Όλαφ Σ. Μίλερ. Ο Κρίστοφερ Χάμπτον άντλησε το υλικό του έργου του από τις απομαγνητοφωνημένες σελίδες των συζητήσεων που έκανε η κολεκτίβα των σκηνοθετών με την Πόμσελ και το αποτέλεσμα είναι ένα συνταρακτικό έργο.

Στην παράσταση, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη προσφέρει ένα καθηλωτικό ρεσιτάλ ερμηνείας. Για την ερμηνεία της αυτή, καθώς και για την πλούσια και πολυδιάστατη προσφορά της στα κυπριακά θεατρικά δρώμενα, τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ 2020.

Συντελεστές

Μετάφραση: Ανθή Ζαχαριάδου

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αραούζος

Σκηνικά-Κοστούμι: Λάκης Γενεθλής

Προβολές/Φωτογραφίες: Νίκος Μυλωνάς

Σχεδιασμός φωτισμού: Αχιλλέας Μουσκής

Χειρισμός προβολών και ήχου: Κώστας Χαραλάμπους

Ερμηνεύει η Δέσποινα Μπεμπεδέλη

Διάρκεια: 100 λεπτά, χωρίς διάλειμμα

«Περιμένοντας τον Γκοντό»

«Καμιά φορά αναρωθκιούμαι…

Τόσα χρόνια, αν δεν ήμουν εγώ, τί ήταν να γίνεις εσύ;»

Δύο χρόνια, μετά από παραστάσεις που διέγραψαν μια επιτυχημένη διαδρομή σε όλη την Κύπρο και μετά από την ιστορική βράβευση στο Φεστιβάλ Θεάτρου Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη (για πρώτη φορά κυπριακό θέατρο βραβεύτηκε στην Τουρκία, λαμβάνοντας το Βραβείο Σκηνοθέτη και το Βραβείο Α’ ανδρικού Ρόλου -εξ ημισείας στους Izel Seylani και Γιώργο Κυριάκου), η παραγωγή Περιμένοντας τον Γκοντό ταξιδεύει στην Αθήνα.

Η παράσταση επιχειρεί, για πρώτη φορά στα κυπριακά θεατρικά δρώμενα, να παρουσιάσει το εμβληματικό έργο του Μπέκετ στην κυπριακή διάλεκτο (της ελληνικής και τουρκικής γλώσσας).Η έντονη ανάγκη για επικοινωνία των δυο κεντρικών ηρώων εξοστρακίζει κάθε εμπόδιο στη συνεννόησή τους, ακόμη και αυτό της γλώσσας.

«Πειμένοντας τον Γκοντό»
«Πειμένοντας τον Γκοντό»
Χρίστος Αβραμίδης

Ο Σιλβέστρος τοποθετεί τους δύο ήρωες του έργου στην πράσινη γραμμή στη Λευκωσία. Δύο παρίες περιφέρονται άσκοπα στη διάρκεια της μέρας και λίγο πριν τη νύχτα, καταλήγουν σε ένα μέρος στη μέση του πουθενά, όπου περιμένουν την έλευση κάποιου κυρίου Γκοντό, ο οποίος, όμως, ποτέ δεν έρχεται. Οπωσδήποτε, όμως, θα έρθει αύριο. Έτσι η ζωή τους, καθώς περιστρέφεται γύρω από την πάντα επικείμενη και πάντα αναβαλλόμενη άφιξη του Γκοντό, δεν αποκτά κανέναν άλλο λόγο ύπαρξης. Αυτό που μένει είναι η συνάντησή τους και η αναμονή. Μπροστά στον θεατή ξεδιπλώνεται το θέατρο του παραλόγου, όπως ακριβώς βιώνεται τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια στην Κύπρο.

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου» αποτελεί μετεξέλιξη της δραστηριότητας «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2009 – 2018 έξι φορές. Η διοργάνωση στοχεύει να προβάλλει τη διαρκώς εξελισσόμενη κυπριακή θεατρική δημιουργία στον ελλαδικό χώρο, προτείνοντας έναν δημιουργικό καλλιτεχνικό διάλογο, όχι μόνο με τα αντίστοιχα ελλαδικά θεατρικά σχήματα αλλά και με το ελλαδικό κοινό. Παράλληλα, απώτερος σκοπός είναι να προωθήσει σημαντικές κυπριακές θεατρικές παραγωγές, οι οποίες δεν έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν —εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων μόνο— και εκτός των συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσω της συγκεκριμένης δραστηριότητας θα δοθεί έτσι η δυνατότητα παρουσίασης μιας πιο πολύπλευρης και πολυσυλλεκτικής εικόνας για την κυπριακή θεατρική δημιουργία του σήμερα.

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου» διοργανώνεται από το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Μορφωτικού Γραφείου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα-Σπίτι της Κύπρου.

Συντελεστές

Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Διασκευή: Κώστας Σιλβέστρος

Ηχητικό τοπίο: Αντώνης Αντωνίου

Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Θέλμα Κασουλίδου

Σχεδιασμός φωτισμού: Κούλης Σιαμπτάνης

Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Παφίτης

Χειρισμός φωτισμού: Κ.Σ. Ηχοτεχνική Εκδηλώσεις Λτδ

Μεταφράσεις: Μαρία Σιακαλλή

Φωτογραφίες: Χρίστος Αβρααμίδης

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: IzelSeylani, Γιώργος Κυριάκου

Διάρκεια: 90 λεπτά, χωρίς διάλειμμα

Info

Τιμές εισιτηρίων:

15 € γενική είσοδος

10 € εκπτωτικό (φοιτητές, σπουδαστές, άνεργοι, άνω των 65, ΑμεΑ)

Προπώληση εισιτηρίων:

TICKETSERVICES - τηλεφωνικά: 210 72 34 567 - online: www.ticketservices.gr

▪ Ταμείο Εθνικού Θεάτρου – Θέατρο Rex, στις 21 Σεπτεμβρίου 2022 (19:00 – 22:00)

Πληροφορίες παραστάσεων: 210 52 88 170-171 και www.n-t.gr

Με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα