Κεραυνοί προκάλεσαν πυρκαγιά σε Χαλκιδική και Υδρα, φωτιά και στον Ασπρόπυργο

Ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στα νέα πύρινα μέτωπα.
Alexandros Avramidis via Reuters

Συναγερμός σήμανε για μια ακόμη φορά στην πυροσβεστική που κλήθηκε να δώσει όλη τη νύχτα μάχες σε νέα πύρινα μέτωπα.

Επί ποδός βρέθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε περιοχές της Χαλκιδικής, προκειμένου να θέσουν άμεσα υπό έλεγχο πυρκαγιές που ξέσπασαν σε διάφορα σημεία, «πιθανώς» λόγω των κεραυνών που προήλθαν από την κακοκαιρία.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τις 10:30 το βράδυ, δύο φωτιές ξέσπασαν σε δασική έκταση στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στον δήμο Σιθωνίας. Η μία εστία ήταν Νέο Μαρμαρά, στους αμπελώνες του Πόρτο Καρράς και η δεύτερη στον οικισμό του Παρθενώνα.

Την ίδια στιγμή, φωτιές ξέσπασαν και σε περιοχές του δήμου Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, σε Αφυτο και Φούρκα, με την Πυροσβεστική να επισημαίνει και πάλι ότι το πιο πιθανόν είναι ότι οφείλονται στους πολλαπλούς κεραυνούς που «έπεφταν».

Την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Φούρκα παρακολουθούσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

«Δύσκολη βραδιά σήμερα στη μικρή πατρίδα, τη Φούρκα Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Με την άμεση κινητοποίηση πυροσβεστών, πολιτικής προστασίας και εθελοντών, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Σεβασμός κι ευγνωμοσύνη σε όσους/όσες παλεύουν με τις φλόγες και σώζουν ζωές σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε μέσω Twitter ο κ. Σχοινάς, αναρτώντας και μια φωτογραφία.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τη 01:00 και στην περιοχή Λάκκες Κυρίλλου, στον Ασπρόπυργο Αττικής, κοντά στην Εξοδο 4 της Αττικής Οδού.

Η ξεκίνησε να καίει χαμηλή βλάστηση, ωστόσο δεν άργησε να πάρει διαστάσεις κι χωρίστηκε σε δύο μέτωπα.

Το ένα μέτωπο κινήθηκε προς την Αττική Οδό και το δεύτερο προς το γήπεδο του Θρασύβουλου.

Η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας – στην έξοδο προς Μαγούλα στο ρεύμα προς αεροδρόμιο, στην περιφερειακή Αιγάλεω στο ρεύμα προς Ελευσίνα –, καθώς και στη Λεωφόρο NATO και άλλους δρόμους της περιοχής.

Στο σημείο βρίσκονταν εργοστάσια ενώ έπνεαν πολύ ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Τόσο στη Χαλκιδική όσο και στον Ασπρόπυργο τα χειρότερα αποφεύχθηκαν και οι πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο.

Εν τω μεταξύ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό, τη Λεωφόρο ΝΑΤΟ και τους περισσότερους δρόμους όπου είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς.

Σε ύφεση είναι και η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δύσβατη δασική περιοχή στην Υδρα από κεραυνό το απόγευμα της Τετάρτης, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κουκουδάκης.

Η φωτιά ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτα επιχείρησαν το τοπικό πυροσβεστικό τμήμα με εθελοντές και ένα πεζοπόρο τμήμα από την ΠΥ Ναυπλίου. Ετσι με το πρώτο φως της ημέρας κατάφεραν να την θέσουν υπό έλεγχο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ)

Δημοφιλή