Κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε 17 Σαουδάραβες για τον ρόλο τους στη δολοφονία Κασόγκι

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε 17 Σαουδάραβες για τον ρόλο τους στη δολοφονία Κασόγκι
Simon Dawson / Reuters

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε κυρώσεις σε 17 Σαουδάραβες την Πέμπτη, για τον ρόλο τους στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη- την πρώτη «χειροπιαστή» αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ στον θάνατο του Κασόγκι τον προηγούμενο μήνα.

Μεταξύ αυτών στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις είναι ο Σαούντ αλ Κατανί, πρώην κορυφαίος συνεργάτης του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Οι κυρώσεις θα τεθούν σε εφαρμογή στο πλαίσιο της Global Magnitsky Human Rights Accountability Act, η οποία στοχεύει τους υπαίτιους σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθοράς. Η ανακοίνωση ήταν ασυνήθιστη για την Ουάσινγκτον, η οποία σπάνια επιβάλλει κυρώσεις στο Ριάντ.

«Αυτά τα άτομα που στόχευσαν και δολοφόνησαν κτηνωδώς έναν δημοσιογράφο που ζούσε και εργαζόταν στις ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Στιβ Μνούτσιν, σε δήλωσή του.

Όπως πρόσθεσε, η Ουάσινγκτον συνεχίζει να προσπαθεί να διαπιστώσει τι συνέβη και να θέσει προ των ευθυνών τους όλους όσους βρεθούν υπεύθυνοι για τον θάνατο του Κασόγκι.

«Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να κάνει τα κατάλληλα βήματα για να δώσει τέλος σε οποιαδήποτε στοχοποίηση πολιτικών αντιφρονούντων ή δημοσιογράφων» είπε ο Μνούτσιν.

Μεταξύ αυτών στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι ο Μαχέρ Μουτρέμπ, βοηθός του Κατανί, ο οποίος έχει εμφανιστεί σε φωτογραφίες με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ σε επίσημες επισκέψεις το 2018 στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η εισαγγελία της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την Πέμπτη πως επιζητεί τη θανατική ποινή για 5 από τους 11 υπόπτους που κατηγορούνται για τη δολοφονία, καθώς το βασίλειο προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τη μεγαλύτερή του πολιτική κρίση των τελευταίων ετών.

Δημοφιλή