Κίνα: Οργή για «άσχημες, φιλοαμερικανικές, με σεξουαλικά υπονοούμενα» εικόνες σε σχολικά βιβλία

Ορισμένοι βλέπουν «σχέδιο εκφυλισμού αθώων κινεζικών ψυχών», ενώ άλλοι «κυνήγι μαγισσών».
What’s On Weibo

Η Κίνα διέταξε μια πανεθνική αναθεώρηση των σχολικών εγχειριδίων, αφότου κάποιες εικονογραφήσεις, οι οποίες κρίθηκαν «άσχημες, σεξουαλικά υπαινικτικές και κρυφά φιλοαμερικανικές», έχουν προκαλέσει δημόσια αναταραχή.

Η είδηση έχει ανησυχήσει ορισμένους ειδικούς και γονείς που φοβούνται ότι η εκστρατεία θα μετατραπεί σε πολιτικό «κυνήγι μαγισσών» και αντιπροσωπεύει μια περιττή αυστηροποίηση της ήδη αυστηρής λογοκρισίας της χώρας στις πολιτιστικές εκδόσεις.

Οι εικόνες σε βιβλία μαθηματικών που χρησιμοποιούνται από τα κινεζικά δημοτικά σχολεία για σχεδόν μια δεκαετία, είναι αμφιλεγόμενες για διάφορους λόγους.

Ορισμένοι χρήστες του Διαδικτύου επέκριναν τις φωτογραφίες παιδιών με μικρά, γερασμένα μάτια και μεγάλα μέτωπα ως «άσχημες, προσβλητικές και ρατσιστικές».

What’s On Weibo
What’s On Weibo

Αλλοι έχουν εξοργιστεί με τα «σεξουαλικά υπονοούμενα» στα σχέδια. Μερικές από τις εικόνες δείχνουν μικρά αγόρια με ένα «εξόγκωμα» στο παντελόνι τους, που μοιάζει με το περίγραμμα των γεννητικών τους οργάνων.

What’s On Weibo
What’s On Weibo
What’s On Weibo

Σε μια απεικόνιση παιδιών που παίζουν ένα παιχνίδι, ένα αγόρι έχει τα χέρια του στο στήθος ενός κοριτσιού ενώ ένα άλλο τραβά τη φούστα ενός κοριτσιού.

What’s On Weibo

Σε ένα άλλο σχέδιο, το εσώρουχο ενός κοριτσιού είναι εκτεθειμένο καθώς πηδά ένα σχοινί.

What’s On Weibo

Αλλοι χρήστες του Διαδικτύου κατηγόρησαν επίσης τις εικόνες ως «υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών», επειδή δείχνουν πολλά παιδιά να φορούν ρούχα με σχέδια με αστέρια και ρίγες και στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας.

Ενα σχέδιο που έδειχνε μια ανακριβή απόδοση των αστεριών στην κινεζική σημαία κατηγορήθηκε ότι ήταν «αντι-κινεζικό».

Πολλοί εξέφρασαν την έκπληξή τους και την οργή τους που τέτοιες εικονογραφήσεις όχι μόνο είχαν μπει σε εγχειρίδια που εκδόθηκαν από τον κρατικό People’s Education Press, τον μεγαλύτερο εκδότη σχολικών βιβλίων της χώρας που ιδρύθηκε το 1950, αλλά είχαν περάσει απαρατήρητες για τόσα χρόνια.

Τα εν λόγω σχολικά βιβλία χρησιμοποιούνται σε όλη την Κίνα από το 2013.

What’s On Weibo

Ορισμένοι στηλιτεύουν τη «δυτική πολιτιστική διείσδυση», ισχυριζόμενοι ότι οι εικονογράφοι δούλευαν κρυφά για «ξένες δυνάμεις», ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να διαφθείρουν τις ψυχές αθώων κινεζικών παιδιών.

Εν μέσω αναταραχής, το People’s Education Press δήλωσε την Πέμπτη ότι ανακαλεί τα σχολικά βιβλία και θα επανασχεδιάσει τις εικόνες.

.
.
What’s On Weibo

Το Σάββατο, το υπουργείο Παιδείας της Κίνας παρενέβη, διέταξε τον εκδότη να «διορθώσει και να αλλάξει» τις εκδόσεις του και να βεβαιωθεί ότι η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη για το φθινοπωρινό εξάμηνο. Διέταξε επίσης μια «ενδελεχή επιθεώρηση» των σχολικών βιβλίων σε εθνικό επίπεδο για να βεβαιωθεί ότι το διδακτικό υλικό «συμμορφώνεται με τις σωστές πολιτικές κατευθύνσεις και αξίες, προωθεί την εξαιρετική κινεζική κουλτούρα και συμμορφώνεται με τα αισθητικά γούστα του κοινού».

Αλλά η εκστρατεία δεν αφορά μόνο τις αισθητικές και ηθικές αξίες - υπάρχει και μια ιδεολογική συνιστώσα. Τα σχολικά βιβλία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των προσπαθειών του Κινέζου ηγέτη, Σι Τζινπνίνγκ, να ενισχύσει τον ιδεολογικό έλεγχο στη νεολαία της χώρας και να αποκρούσει την επιρροή των «δυτικών αξιών».

Υπό τον Σι, η κινεζική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει το ξένο διδακτικό υλικό - συμπεριλαμβανομένων των σχολικών βιβλίων και των κλασικών μυθιστορημάτων - σε όλα τα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλώνοντας ότι όλο το διδακτικό υλικό «πρέπει να αντικατοπτρίζει τη βούληση του κόμματος και της χώρας».

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή