ΔΙΕΘΝΕΣ
30/03/2021 10:32 EEST | Updated 30/03/2021 11:09 EEST

Κίνα: Σαρωτικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ για να κυβερνάται από "πατριώτες"

Μείωση των άμεσα εκλεγμένων αντιπροσώπων, αύξηση των διορισμένων από το Πεκίνο, και αυστηρός έλεγχος όλων.

LAM YIK via REUTERS
Μία γυναίκα περνάει μπροστά από μία διαφήμιση που προωθεί τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις του Χονγκ Κονγκ, μετά την έγκριση του κινεζικού κοινοβουλίου για ένα νέο σχέδιο μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος,

Η Κίνα ολοκλήρωσε την σαρωτική αναθεώρηση του εκλογικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ περιορίζοντας δραστικά τη δημοκρατική εκπροσώπηση στην πόλη καθώς οι αρχές στο Πεκίνο επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι οι «πατριώτες» θα κυβερνήσουν τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κόμβο.

Τα μέτρα, σύμφωνα με το Reuters, εντάσσονται στις προσπάθειες του Πεκίνου να εδραιώσει την ολοένα και πιο αυταρχική επιρροή του στην πόλη εδώ και αρκετό καιρό και η προσπάθεια άρχισε με την επιβολή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας τον Ιούνιο, τον οποίο οι πολλοί έχουν χαρακτηρίσει ένα εργαλείο για να συνθίψουν κάθε φωνή διαμαρτυρίας και διαφωνίας.

Βάσει των αλλαγών, θα υπάρξει μείωση του αριθμού των άμεσα εκλεγμένων  αντιπροσώπων στο Χονγκ Κονγκ και παράλληλη αύξηση του αριθμού των εγκεκριμένων από το Πεκίνο αξιωματούχων.

Στο πλαίσιο των αλλαγών μια νέα ισχυρή επιτροπή ελέγχου θα εξετάζει εξονυχιστικά τους υποψηφίους για δημόσια αξιώματα και θα συνεργάζεται με τις εθνικές αρχές ασφαλείας για να διασφαλίσει ότι είναι πιστοί στο Πεκίνο.

Η διαρκής επιτροπή της Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης ενέκρινε το σχέδιο με 167 ψήφους υπέρ ενώ δεν υπήρξε καμία ψήφος κατά, σύμφωνα τον Ταμ Γιου-τσανγκ, τον μόνο αντιπρόσωπο του Χονγκ Κονγκ στο όργανο αυτό.

Κατά τη Μαρία Ταμ, πολιτικό του Χονγκ Κονγκ, ο αριθμός των άμεσα εκλεγμένων βουλευτών στο τοπικό κοινοβούλιο θα μειωθεί σε 20 από 35 στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, ενώ ο συνολικός αριθμός των μελών του σώματος θα αυξηθεί σε 90 από 70 που είναι σήμερα.

Η εκπροσώπηση 117 περιφερειακών συμβούλων σε κοινοτικό επίπεδο στην εκλογική επιτροπή θα καταργηθεί μαζί και οι έξι έδρες των περιφερειακών συμβουλίων στο Νομοθετικό Συμβούλιο.

Με ανακοίνωση της η επικεφαλής της εκτελεστικής αρχής του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι, «Πιστεύω ακράδαντα ότι βελτιώνοντας το εκλογικό σύστημα και εφαρμόζοντας το δόγμα ότι τις τύχες του Χονγκ Κονγκ θα τις διαχειρίζονται πατριώτες η υπερβολική πολιτικοποίηση στην κοινωνία και το εσωτερικό χάσμα που έχει χωρίσει το Χονγκ Κονγκ μπορούν να μετριαστούν αποτελεσματικά».