Κλιματική κρίση: Λίγος χρόνος και «βουνό» οι δυσκολίες στη σύνοδο του ΟΗΕ

Δύο νέες αναλύσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.
Brett Monroe Garner via Getty Images

Στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη έχουν γίνει κάποια σοβαρά πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών, μα η απόσταση είναι ακόμα μεγάλη από τα άλματα που χρειάζεται να γίνουν για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στο πλαίσιο που ορίζουν οι διεθνώς αποδεκτοί στόχοι, όπως έδειχναν την Τρίτη δύο νέες αναλύσεις και κορυφαίοι αξιωματούχοι – ενώ παράλληλα ο χρόνος της συνόδου εξαντλείται.

Ο πρόεδρος των συνομιλιών για το κλίμα, Αλόκ Σάρμα, είπε σε υπουργούς στη σύνοδο να απευθυνθούν στις πρωτεύουσες και στους ανωτέρους τους σύντομα για να δουν εάν μπορούν να εξασφαλίσουν πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις, επειδή «μας απομένουν μόνο μερικές ημέρες».

Στη σύνοδο έχει σημειωθεί ως τώρα τόσο μικρή πρόοδος που μια ανάλυση των νέων δεσμεύσεων από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών έδειχνε ότι δεν επαρκούσαν για να βελτιώσουν τα μελλοντικά σενάρια ως προς την αύξηση της θερμοκρασίας.

Αυτό που έκαναν ήταν να «ψαλιδίσουν» κάπως το «χάσμα των εκπομπών», δηλαδή το πόση μόλυνση άνθρακα μπορεί να υπάρξει χωρίς να φτάσουμε σε επικίνδυνα επίπεδα υπερθέρμανσης, κατά μερικά δέκατα μιας ποσοστιαίας μονάδας, σύμφωνα με την εν λόγω αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την εν λόγω ανάλυση, ως το 2030 ο κόσμος μας θα εκπέμπει 51,5 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, 1,5 δισ. τόνους λιγότερο από ό,τι πριν τις τελευταίες δεσμεύσεις. Για να επιτευχθεί το όριο που είχε τεθεί αρχικά το 2015 στο Παρίσι, ο κόσμος μπορεί να εκπέμπει μόνο 12,5 δισ. τόνους αερίων θερμοκηπίου το 2030.

Μια άλλη ανάλυση από ανεξάρτητους επιστήμονες διαπίστωσε μια ελαφρά μείωση στη μελλοντική αύξηση της θερμοκρασίας, μα ακόμα ανεπαρκή για να μπορέσει να περιοριστεί η θέρμανση του πλανήτη σε 1,5 βαθμό Κελσίου ως το τέλος του αιώνα. Ο πλανήτης έχει ήδη δει τη θερμοκρασία να αυξάνεται κατά 1,1, βαθμούς Κελσίου από την περίοδο πριν τη βιομηχανική επανάσταση.

«Υπάρχουν κάποια σοβαρά ‘παιδικά βήματα’» είπε η Ίνγκερ Άντερσεν, διευθύντρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, σε συνέντευξή της στο Associated Press, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ανάλυσης του ΟΗΕ. «Μα δεν είναι τα άλματα που χρειάζεται να δούμε, από καμία δυνατή άποψη» πρόσθεσε.

Στη Γλασκώβη αξιωματούχοι έκαναν λόγο για πρόοδο, μα όχι απαραίτητα για επιτυχία. «Σημειώνουμε πρόοδο» είπε ο Σάρμα, «μα έχουμε ακόμα να ανεβούμε ένα βουνό τις επόμενες ημέρες, και αυτά στα οποία έχουν υπάρξει συλλογικές δεσμεύσεις κάνουν κάτι, μα σίγουρα όχι όλα όσα χρειάζονται για να παραμείνει εντός δυνατοτήτων ο 1,5 βαθμός».

Η Άντερσεν αναγνώρισε ότι κανένα από τα τρία κύρια κριτήρια του ΟΗΕ για επιτυχία για τις δύο εβδομάδων συνομιλίες δεν έχει ικανοποιηθεί/ επιτευχθεί ως τώρα. Κόβουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά το ήμισυ περίπου ως το 2030, εξασφαλίζουν 100. δισ. δολάρια το έτος ως αρωγή από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχότερες και τα μισά εξ αυτών των χρημάτων είναι για να προσαρμοστούν οι αναπτυσσόμενες χώρες στις μεγαλύτερες βλάβες από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

H δεύτερη ανάλυση, από την Climate Action Tracker, αναφέρει πως με βάση τους στόχους που έχουν υποβληθεί, ο κόσμος μας οδεύει προς αύξηση θερμοκρασίας 2,4 βαθμών Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο μέχρι το τέλος του αιώνα. Αυτό απέχει πολύ από τους στόχους που είχαν τεθεί στο Παρίσι το 2015. Δεδομένων των υπαρχουσών δεσμεύσεων, «είναι πιθανό πως θα είμαστε στην περιοχή των 2,4 βαθμών, κάτι που αποτελεί ακόμα καταστροφική κλιματική αλλαγή και είναι πολύ πολύ μακριά από τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού» είπε ο κλιματικός επιστήμονας Νίκλας Χον του New Climate Institute και του Climate Action Tracker.

H ομάδα του Χον, η οποία είναι ανεξάρτητη από τον ΟΗΕ, εξέτασε επίσης πόση αύξηση θερμοκρασίας θα υπάρξει εάν τεθούν σε εφαρμογή άλλες, λιγότερο αυστηρές εθνικές δεσμεύσεις. Αν όλοι οι υποβληθέντες εθνικοί στόχοι και συμπεριληφθούν και άλλες δεσμεύσεις/ υποσχέσεις, η μελλοντική αύξηση θερμοκρασίας πέφτει στους 2,1 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, στο αισιόδοξο σενάριο, η αύξηση θα είναι των 1,8 βαθμών, είπε ο Χον – συμπέρασμα που συνάδει με αυτό αντίστοιχης έρευνας της Ιnternational Energy Agency.

Με πληροφορίες από Associated Press.

Δημοφιλή