Κούβα: Patria, Muerte, Vida (Πατρίδα, Θάνατος, Ζωή)

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στην Κούβα.
Europa Press News via Getty Images

Το «Patria o Muerte»(Πατρίδα ή Θάνατος) είναι ίσως, το πιο γνωστό σύνθημα του Φιντέλ Κάστρο. Τώρα, μία ομάδα νέων καλλιτεχνών έρχεται να μετατρέψει αυτό το σύνθημα, σε κάτι διαφορετικό.

Το τραγούδι «Patria y Vida»(Πατρίδα και Ζωή) συμβολοποιεί τα αιτήματα ενός μέρους της νεολαίας που εκδηλώνει την δυσαρέσκεια του για τη ζωή στη Κούβα.

Είναι ενδεικτικοί κάποιοι από τους στίχους των Κουβανών ράπερς Maykel Osorbo και El Fanky.

«Όχι άλλα ψέματα

Ο λαός μου ζητάει ελευθερία, όχι άλλα δόγματα

Εμείς δεν φωνάζουμε “Πατρίδα ή Θάνατος”, αλλά “Πατρίδα και Ζωή”

Και ξεκινάμε να χτίζουμε αυτό που ονειρευόμαστε

Αυτό που κατέστρεψαν με τα χέρια τους

Η αιματοχυσία δεν θα συνεχιστεί

Θέλουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά

Ποιος είπε ότι η Κούβα σας ανήκει

Η Κούβα είναι ο λαός μου

Έχει τελειώσει, εσύ είσαι το 1959, εγώ είμαι το 2020»

Για να αποτρέψει την εξάπλωση της επιρροής αυτού του τραγουδιού, η κουβανική κυβέρνηση προώθησε το ραπ τραγούδι «Patria o Muerte por la Vida». Κάποιοι στίχοι του είναι ενδεικτικοί για το πώς αντιλαμβάνεται η Αβάνα αυτές τις εξελίξεις.

«Κάνετε πάλι λάθος

Κάνατε άλλο ένα λανθασμένο βήμα

Ξεγυμνωθήκατε και πάλι

Βάλατε το κεφάλι σας στην γκιλοτίνα

Για άλλη μία φορά είστε απρόσωποι

Οι υβριστές του λαού

Άλλη μία προδοσία για το χρήμα

Σε πληρώνουν για να φωνάζεις

Αυτά που θέλουν να ακούν

Η Επανάσταση θα ζήσει περισσότερο από

62 χιλιάδες millennia»

Τα νέα στοιχεία

Αυτές οι διαδηλώσεις στην Κούβα εμφανίζουν μία σειρά από νέα στοιχεία που αξίζει να παρατεθούν.

Πρώτον, η επίσημη άποψη είναι ότι οι Κουβανοί διαμαρτύρονται για ελλείψεις στα τρόφιμα, άνοδο των τιμών και κακοδιαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Όλα αυτά οφείλονται στο εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ.

Δεύτερον, την τελευταία δεκαετία ή κυβέρνηση έχει δώσει ελευθερίες στο θέμα των επικοινωνιών(διαδίκτυο, smartphones κλπ) και των μετακινήσεων. Αυτά έχουν δώσει την δυνατότητα δημιουργίας διαφόρων ομάδων σε όλη την χώρα, ενώ ο αριθμός των influencers και των youtubers που επικρίνουν το σύστημα, έχει αυξηθεί.

Τρίτον, οι παραδοσιακοί αντιφρονούντες κατά του καθεστώτος δεν συμμετέχουν στις εξελίξεις. Οι Κουβανοί διανοούμενοι και οι ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών δίνουν συνεντεύξεις στον Τύπο από τα σπίτια τους. Στους δρόμους είναι η νέα γενιά.

Τέταρτον, οι διαδηλώσεις δεν είναι λίγες και κεντρικές. Αντίθετα, υπάρχει ένα swarming διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη για αυτές τις εξελίξεις, αλλά όχι για την μορφή που θα έπαιρναν.

Οι προοπτικές

Η κυβέρνηση της Αβάνα μπορεί να υπολογίζει σε ένα πλέγμα παραγόντων που θα την βοηθήσει να κρατήσει τον έλεγχο. Στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας στο εσωτερικό και στην υποστήριξη της παγκόσμιας Αριστεράς, της Ρωσίας και της Κίνας, στο εξωτερικό.

Παράλληλα, όπως συμφωνούν οι εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να αντιδράσουν αποτελεσματικά. Η Αβάνα φαίνεται να διαθέτει, προς το παρόν, τρόπους διαχείρισης μίας αμερικανικής αντίδρασης.

Ποια θα ήταν τα πιθανότερα σενάρια των εξελίξεων;

Το πρώτο θα ήταν η καταστολή των διαδηλώσεων και ο τερματισμός της αναταραχής.

Το δεύτερο θα ήταν μία «πορτοκαλί επανάσταση» με ανοικτή στήριξη της Δύσης.

Το τρίτο θα ήταν η μετατροπή των διαδηλώσεων σε έναν «μοριακό εμφύλιο πόλεμο», ένα φαινόμενο που έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Και τα τρία ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Σε κάθε περίπτωση, η Κούβα είναι η Κούβα μετά τον Φιντέλ Κάστρο. Ανοίγεται μπροστά της μία νέα περίοδος. Και όπως διδάσκει η ιστορία, την κατεύθυνση της χώρας θα την αποφασίσει ο λαός.

Δημοφιλή