Κομισιόν: Πώς οι εταιρείες μπορούν να πληρώνουν νόμιμα για το ρωσικό φυσικό αέριο

Διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
.
.
Konstantin Chernichkin via REUTERS

Η Κομισιόν εξηγεί πώς εταιρείες της ΕΕ μπορούν να πληρώνουν για ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, στο πλαίσιο επικαιροποιημένων οδηγιών στο θέμα τις οποίες είδε το Reuters.

Η Κομισιόν είπε σε χώρες τον προηγούμενο μήνα πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορεί να είναι σε θέση να πληρώνουν για ρωσικό αέριο, μα μόνο αν τηρούνταν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αφού η Ρωσία απαίτησε ξένοι αγοραστές να αρχίσουν να πληρώνουν για αέριο σε ρούβλια ή να διακινδυνεύσουν να χάσουν τις προμήθειές τους.

Σε επικαιροποιημένες οδηγίες που κοινοποιήθηκαν σε χώρες της ΕΕ την Παρασκευή η Κομισιόν επιβεβαίωσε τις προηγούμενες συστάσεις της πως οι κυρώσεις της ΕΕ δεν απέτρεπαν εταιρείες από το να ανοίξουν λογαριασμό σε συγκεκριμένη τράπεζα και ότι οι εταιρείες μπορούν να πληρώνουν για ρωσικό αέριο- αρκεί να το κάνουν αυτό στο συνάλλαγμα που συμφωνήθηκε στα υπάρχοντα συμβόλαια και να ανακηρύσσουν τη συναλλαγή ολοκληρωμένη όταν γίνει η πληρωμή.

Σχεδόν όλα τα συμβόλαια που έχουν εταιρείες της ΕΕ με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom είναι σε ευρώ ή σε δολάρια.

Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία τον προηγούμενο μήνα επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στην απαίτησή της για πληρωμές σε ρούβλια. Αρκετές κυβερνήσεις της ΕΕ και μεγάλοι εισαγωγείς έχουν ζητήσει μεγαλύτερη σαφήνεια από τις Βρυξέλλες ως προς το αν θα μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν αέριο.

Οι εταιρείες θα έπρεπε να κάνουν «ξεκάθαρη δήλωση» λέγοντας πως όταν πληρώνουν με ευρώ ή δολάρια θεωρούν πως οι υποχρεώσεις τους υπό υπάρχοντα συμβόλαια έχουν εκπληρωθεί, σύμφωνα με την οδηγία. Θα έπρεπε να γίνεται κατανοητό πως «τέτοιες πληρωμές σε αυτό το συνάλλαγμα απαλλάσσουν σαφώς τον οικονομικό διαχειριστή από τις υποχρεώσεις πληρωμής στο πλαίσιο αυτών των συμβολαίων, χωρίς περαιτέρω ενέργειες από πλευράς τους ως προς την πληρωμή» αναφέρθηκε.

Εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της μετά από κατάθεση σε ευρώ ή δολάρια, μια εταιρεία θα μπορούσε να αποφύγει να εμπλέκεται σε συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις και που θα μπορούσε να είχε εμπλακεί στη μετατροπή των ευρώ σε ρούβλια.

Σύμφωνα με το διάταγμα του προέδρου Πούτιν μια συναλλαγή θα ήταν ολοκληρωμένη μόνο μετά τη μετατροπή του ξένου συναλλάγματος σε ρούβλια. «Η θεμελιώδης μας θέση παραμένει αμετάβλητη. Η διαδικασία πληρωμών που ορίστηκε στο ρωσικό διάταγμα της 31ης Μαρτίου θα παραβίαζε τις κυρώσεις της ΕΕ, μα υπάρχουν επιλογές διαθέσιμες για τις εταιρείες της ΕΕ για να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ ή δολάρια με βάση τα συμφωνηθέντα συμβόλαια» είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν.