ΔΙΕΘΝΕΣ
20/05/2020 21:51 EEST | Updated 20/05/2020 22:52 EEST

Κορονοϊός: Η Σουηδία πρώτη σε κατά κεφαλήν θανάτους στην Ευρώπη

Τα αποτελέσματα της «ανοσίας της αγέλης»....

JONATHAN NACKSTRAND via Getty Images

Η Σουηδία, η οποία επέλεξε μια εντελώς διαφορετική στρατηγική για την καταπολέμηση του κορονοϊού σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είχε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη κατά κεφαλήν από τη νόσο COVID-19 τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία.

Η Σουηδία, ακολουθώντας την αμφιλεγόμενη τακτική της «ανοσίας της αγέλης», έχει διατηρήσει ανοιχτά τα περισσότερα σχολεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παρόλο που οι θάνατοι βρίσκονται σε πτώση, η Σουηδία είχε 6,25 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους ημερησίως σε κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών μεταξύ 12 Μαΐου και 19 Μαΐου, σύμφωνα με το Ourworldindata.org. Αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη και ξεπερνάει ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είχε 5,75 θανάτους ανά εκατομμύριο.

JONATHAN NACKSTRAND via Getty Images

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Σουηδία είχε λιγότερους κατά κεφαλήν θανάτους από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, που ακολούθησαν πολύ πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αλλά πολύ περισσότερα θύματα από τους Σκανδιναβούς γείτονες της (Δανία, Νορβηγία και Φινλανδία)

Η στρατηγική της Σουηδίας, η οποία βασίζεται κυρίως σε εθελοντικά μέτρα σχετικά με την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη βασική υγιεινή, έχει επικριθεί από πολλούς ως ένα επικίνδυνο πείραμα με τις ζωές των ανθρώπων, αλλά έχει επίσης προταθεί ως μελλοντικό μοντέλο από τον ΠΟΥ.

Την ίδια ώρα, η «ανοιχτή» στρατηγική της Σουηδίας φαίνεται να έχει μετριάσει το πλήγμα για την οικονομία, με την ανάπτυξη να συρρικνώνεται πολύ λιγότερο από ό,τι στη Δανία και τη Νορβηγία το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ενας στους 5 κατοίκους της Στοκχόλμης ανέπτυξε αντισώματα

Οι σουηδικές αρχές γνωστοποίησαν, στο μεταξύ, ότι πάνω από 1 κάτοικος της Στοκχόλμης στους 5 ενδέχεται να έχει αναπτύξει αντισώματα εναντίον του ιού.

Ερωτηθείς σχετικά με μια έρευνα που διεξήγαγε η Σουηδική Αρχή Δημόσιας Υγείας, ο επικεφαλής επιδημιολόγος Αντερς Τέγκνελ είπε πως πιστεύει πως έως σήμερα «λίγο πάνω από το 20%» των κατοίκων της Στοκχόλμης προσβλήθηκε πιθανόν από τη νόσο Covid-19.

Η έρευνα σε εξέλιξη καταδεικνύει πως το 7,3% ενός δείγματος προσώπων που επιλέχθηκαν τυχαία στη σουηδική πρωτεύουσα, την πλέον πληγείσα περιοχή της χώρας, ανέπτυξε αντισώματα, όταν εξετάστηκαν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

«Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της επιδημίας στις αρχές του μήνα Απριλίου, καθώς χρειάζονται κάποιες εβδομάδες προτού το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύξει αντισώματα» εξηγεί η Αρχή, η οποία ανέλυσε περισσότερα από 1.100 τεστ.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, ο αριθμός των ανθρώπων που ανέπτυξαν αντισώματα ήταν μικρότερος, με μόλις 4,2% στα νότια και 3,7% στην περιοχή γύρω από το Γκέτεμποργκ (νοτιοδυτικά).

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διασπορά του ιού ήταν μεγαλύτερη στους πολίτες ηλικίας 20-64 ετών από τους άνω των 65 ετών, με το 6,7% και 2,7% αντίστοιχα να αναπτύσσει αντισώματα.

Στους νέους ηλικίας 19 ετών και κάτω, περίπου το 4,7% ανέπτυξε αντισώματα, κάτι που δείχνει, σύμφωνα με τον Τέγκνελ «αυτό που λέμε πάντα, ότι δεν βλέπουμε σε αυτήν την ομάδα σημαντική διασπορά» του ιού.

Η Σουηδία μετρά 31.523 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 3.831 θανάτους.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ )