Κορονοϊός: Το θαύμα στην Ιταλία κράτησε δυο μέρες - Οι νεκροί σε ημερήσια βάση ξεπερνούν αυτούς στην Κίνα

Σημαντική αύξηση του αριθμού των νέων ασθενών και νεκρών σε πολλές χώρες της Ευρώπης και νέα μεγάλη εστία εξάπλωσης του ιού στη Νότια Κορέα. Σε καραντίνα το Τιρόλο στην Αυστρία.
|
Ένας άνδρας με μάσκα προστασίας είναι μόνος επιβάτης σε βαγόνι του τραμ στο Μιλάνο της Ιταλίας (18/3/2020)
Ένας άνδρας με μάσκα προστασίας είναι μόνος επιβάτης σε βαγόνι του τραμ στο Μιλάνο της Ιταλίας (18/3/2020)
Anadolu Agency via Getty Images

Θαύμα που κράτησε μόνο δύο μέρες αποδείχθηκε η μικρή υποχώρηση του αριθμού των νεκρών και των κρουσμάτων στην Ιταλία αφού το τελευταίο 24ωρο απέδειξε πως η εικόνα των δύο προηγούμενων ημερών δεν σήμαινε και ένδειξη υποχώρησης της εξάπλωσης το κορονοϊού. Μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι τα μέτρα περιορισμού που έχουν ληφθεί εδώ και μία εβδομάδα στην Ιταλία θα παραταθούν και μετά την 3η Απριλίου.

Στη γείτονα χώρα καταρρίφθηκαν δυστυχώς ξανά όλα τα αρνητικά ρεκόρ αφού οι αριθμοί που αφορούν νέους θανάτους και νέα κρούσματα κατέρριψαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ βυθίζοντας τους Ιταλούς ξανά στην απόγνωση.

Για να γίνει πιο αντιληπτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ιταλία αρκεί κανείς να συγκρίνει τον αριθμό των καταγραμμένων νεκρών σε ημερήσια βάση στην Ιταλία και στην Κίνα την περίοδο της μεγάλης έξαρσης με τη βοήθεια του WorldMeters που ενσωματώνει σε πραγματικό χρόνο κάθε νέα εξέλιξη. Αν και η Κίνα λοιπόν, το αποκορύφωμα της επιδημίας στη χώρα ανέφερε πολλαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων σε ημερήσια βάση ο αριθμός των νεκρών ήταν μικρότερος. Στις 23 Φεβρουαρίου η χώρα ανέφερε των υψηλότερο αριθμό νεκρών, δηλαδή 150. Η Ιταλία ξεπερνά καθημερινά αυτό τον αριθμό από τις 10 Μαρτίου. Με αποκορύφωμα την Τετάρτη που ανέφερε 475.

Απολύμανση σε φτωχογειτονιά στη Νότια Κορέα (18/3/2020).
Απολύμανση σε φτωχογειτονιά στη Νότια Κορέα (18/3/2020).
Chung Sung-Jun via Getty Images

Την ίδια στιγμή μάλιστα και άλλες χώρες, ευρωπαϊκές αλλά και η Νότια Κορέα, εμφανίζουν σημαντικές αυξήσεις στον αριθμό των νέων καταγεγραμμένων νεκρών και ασθενών γεγονός που δείχνει πως οι πιο δύσκολες μέρες είναι ακόμη μπροστά μας.

Ο δε γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως πως πλέον ″Ο κορονοϊός αυτός συνιστά μια πρωτόγνωρη απειλή. Αλλά αυτό είναι και μια πρωτόγνωρη ευκαιρία να συσπειρωθούμε εναντίον ενός κοινού εχθρού, ενός εχθρού της ανθρωπότητας”. Η δήλωση ήρθε μετά την είδηση πως τα κρούσματα την Τετάρτη ξεπέρασα, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα 200.000.

Ο κορονοϊός πλέον έχει εξαπλωθεί πλέον σε 176 χώρες και ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 9.278, των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε 225.647 ενώ 85.831 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Η καλή είδηση τη ημέρας έρχεται και πάλι από την Κίνα καθώς δεν καταγράφηκε κανένα νέο εγχώριο κρούσμα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τα τέλη Δεκεμβρίου που ξέσπασε η επιδημία. Βέβαια οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 34 άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό.

Συνολικά στην Κίνα έχουν καταγραφεί 3.245 θάνατοι, 80.928 κρούσματα και 70.420 άνθρωποι έχουν πλέον αναρρώσει.

www.worldometers.info
www.worldometers.info
www.worldometers.info

Ιταλία

Νέα μεγάλη αύξηση - ρεκόρ καταγράφηκε την Τετάρτη στον αριθμό των νεκρών και νέων κρουσμάτων αφού οι αρχές ανέφεραν 475 θανάτους και 4.207 νέους επιβεβαιωμένους ασθενείς.

Την ίδια στιγμή πυκνώνουν οι αναφορές πως οι αριθμοί είναι σημαντικά μεγαλύτεροι με πληροφορίες μάλιστα να κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό νεκρών σε γηροκομεία, κυρίως στη Βόρεια Ιταλία που είναι και η βασικότερη εστία εξάπλωση του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή σοκάρουν οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η εφημερίδα La Repubblica από το Μπεργκάμο της Λομβαρδίας όπου ένα ατελείωτο κονβόι με φορτηγά το στρατού μεταφέρει δια μέσω της πόλης τα φέρετρα νεκρών σε αποτεφρωτήρια σε άλλες περιοχές αφού δεν υπήρχε πλέον χώρος για ταφές στα νεκροταφεία.

Σύνολο: 2.978 νεκροί, 35.713 ασθενείς.

www.worldometers.info
www.worldometers.info
www.worldometers.info

Ιράν

Επίσης αναφέρθηκε αύξηση των νέων θανάτων την Πέμπτη καθώς ανήλθαν σε 149 ενώ ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων την ίδια μέρα έφτασε τα 1.046.

Σύνολο: 1.284 νεκροί, 18.407 ασθενείς.

Βαλένθια, Ισπανία (18/3/2020).
Βαλένθια, Ισπανία (18/3/2020).
Europa Press News via Getty Images

Ισπανία

Η χώρα βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση παγκοσμίως (πάντα εξαιρουμένης της Κίνας), σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ασθενών και των νεκρών. Σήμερα ανακοίνωσε 2.378 και 129 θανάτους που είναι και αριθμός ρεκόρ.

Σύνολο: 765 νεκροί, 17.147 ασθενείς.

Γερμανία

Μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων και στην Γερμανία που έφτασαν τα 756-αν και την Τετάρτη είχαν φτάσει στα 2.960. Ωστόσο, οι θάνατοι φαίνεται να συγκρατούνται σε χαμηλό αριθμό και αναφέρθηκαν μόνο τρεις νέοι.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας που αποδίδει η γερμανική κυβέρνηση στην κατάσταση ήταν το τηλεοπτικό διάγγελμα της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ – το πρώτο της 15ετους θητείας της. Στην ομιλία ανέφερε πως αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα και ο πλανήτης μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο και απηύθυνε δραματική έκκληση: «Είναι σοβαρό, πάρτε το σοβαρά!» ενώ η Γερμανία κατεβάζει σταδιακά τα «ρολά» απ’ άκρη σ’ άκρη.

Σύνολο: 31 νεκροί, 13.083 ασθενείς.

ΗΠΑ

Ανοδική πορεία θανάτων και κρουσμάτων. Τις τελευταίες ώρες αναφέρθηκαν πέντε και 205 αντίστοιχα. Τα περισσότερα κρούσματα αλλά και θάνατοι καταγράφονται σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Καλιφόρνια.

Σημειώνεται πως οι μισοί και πλέον θάνατοι που έχουν καταγραφεί στην Ουάσιγκτον συνδέονται με τον οίκο ευγηρίας Life Care του Κέρκλαντ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τουλάχιστον 35 φιλοξενούμεοι έχασαν τη ζωή τους αφού κόλλησαν, όπως εκτιμάται, τον ιό από μέλη του προσωπικού που συνέχιζαν να πηγαίνουν στη δουλειά ενώ είχαν παρουσιάσει συμπτώματα. Η εξάπλωση διευκολύνθηκε επίσης από την απουσία εξοπλισμού προστασίας, την έλλειψη ενημέρωσης και τον καθυστερημένο εντοπισμό του κορονοϊού, ο οποίος μαινόταν ήδη επί εβδομάδες στην Ασία, κατά την έκθεση των CDC.

Στους ασθενείς περιλαμβάνεται πλέον και πολιτικά πρόσωπα όπως ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάριο Ντίας-Μπαλάρτ από τη Φλόριντα και ο 45χρονος Δημοκρατικός βουλευτής από τη Γιούτα Μπεν ΜακΆνταμς.

Στο μεταξύ ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις για τον μεγάλο αριθμό των αστέγων. Μόνο στην Καλιφόρνια εκτιμάται πως μπορεί να προσβληθούν ακόμη και 60.000 τις επόμενες εβδομάδες. Το ποσοστό νοσηλείας όσων προσβάλλονται από την covid-19 είναι περίπου 20%, δημιουργώντας ανάγκη για επιπλέον κλίνες στα νοσοκομεία, ενώ αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, σύντομα το υγειονομικό σύστημα θα δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις ανάγκες.

Σύνολο: 155 νεκροί, 9.464 ασθενείς.

Γαλλία

Μεγάλη αύξηση στο αριθμό των νέων θανάτων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη αφού ανήλθαν σε 89 ενώ καταγράφηκε και ρεκόρ νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, 1.404.

Σύνολο: 264 νεκροί, 9.134 ασθενείς.

Μια σπάνια εικόνα: άδεια η 5η Λεωφόρος στη Νέα υόρκη (18/3/2020)
Μια σπάνια εικόνα: άδεια η 5η Λεωφόρος στη Νέα υόρκη (18/3/2020)
Noam Galai via Getty Images

Νότια Κορέα

Οι αρχές ανακοίνωσαν αλματώδη αύξηση των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, γεγονός που αντέστρεψε την τάση επιβράδυνσης της εξάπλωσης που καταγραφόταν τις τελευταίες ημέρες.

Αιτία μια νέα μεγάλη εστία μόλυνσηςσε οίκο ευγηρίας στην πόλη Ντέγκου, επίκεντρο της κρίσης.

Σύμφωνα με τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC), εντοπίστηκαν 152 νέα κρούσματα. Τα 97 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ντέγκου, τα 74 στον οίκο ευγηρίας. Επίσης αναφέρθηκαν επτά νέοι θάνατοι.

Ο εντοπισμός της νέας εστίας ώθησε τις αρχές της μεγαλούπολης των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων να αρχίσουν εκτενείς ελέγχους σε άλλους οίκους ευγηρίας, όπου ζουν ή εργάζονται πάνω από 33.000 άνθρωποι, τρόφιμοι και προσωπικό.

Σύνολο: 91 νεκροί, 8.565 ασθενείς.

Ηνωμένο Βασίλειο

Στους 128 ανήλθαν οι νεκροί από τον κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοινώθηκε από το NHS England. «Επιπλέον 29 άτομα, που είχαν βρεθεί θετικά στον Covid-19 πέθαναν» αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου συμπληρώνεται πως ήταν μεταξύ 47 και 96 ετών και είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Έως και 40 σταθμοί του μετρό στο Λονδίνο έχουν κλείσει προκειμένου να αποφεύγονται οι μη απαραίτητες μετακινήσεις, νυχτερινά δρομολόγια κάποιων γραμμών του μετρό αναστέλλονται για τις Παρασκευές και τα Σάββατα, ενώ θα περιοριστούν και τα δρομολόγια των λεωφορείων που εξυπηρετούν τη σύνδεση με σταθμούς μετρό.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο ένα έκτακτο νομοσχέδιο που θα δίνει στα αρχές ειδικές εξουσίες για διάστημα έως και δύο ετών, όπως το να συλλαμβάνουν και να θέτουν σε καραντίνα άτομα προκειμένου να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία. Παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε να καταρτιστεί σχέδιο για την αναστολή της λειτουργίας επιχειρήσεων, μείωση των δρομολογίων των δημόσιων συγκοινωνιών και περιορισμό των συγκεντρώσεων.

Σύνολο: 128 νεκροί, 2.626 ασθενείς.

Κύπρος

Εννέα νέα θετικά κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρου, ανακοίνωσε το απόγευμα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 67 (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις), εκ των οποίων τα 37 ήταν επαφές.

Σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Υγείας Κύπρου αναφέρει ότι σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που έλαβε σήμερα από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, έχουν επιβεβαιωθεί εννέα νέα κρούσματα κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως πρόκειται για έξι άτομα που είχαν επαφή με κρούσμα που είχε επιβεβαιωθεί τις προηγούμενες μέρες και τρία άτομα που είχαν επιστρέψει από το εξωτερικό (Βουλγαρία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο), παρέμειναν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες αρχές όταν παρουσίασαν συμπτωματολογία.

Σημειώνει, τέλος, ότι με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 67 (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις), εκ των οποίων τα 37 ήταν επαφές.

Σύνολο: 67 κρούσματα

Αυστρία

Νέα αύξηση, κατά 367, μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο, παρουσίασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Αυστρία, των οποίων το σύνολο ανερχόταν το απόγευμα σε 2.013, ενώ συνολικά έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τα περισσότερα κρούσματα, 464, υπάρχουν στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου που συνορεύει με την Ιταλία και στο οποίο όλοι οι 279 δήμοι και κοινότητες έχουν τεθεί συνολικά σε καραντίνα, ενώ συνεχίζεται η κριτική για τη μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε στο κλείσιμο των χιονοδρομικών του θερέτρων, όπου φέρεται να υπήρξε μόλυνση με τον ιό και ξένων επισκεπτών.

Λόγω των τελευταίων εξελίξεων, αποφασίστηκε το κλείσιμο του αεροδρομίου του Ίνσμπρουκ, της πρωτεύουσας του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, το οποίοι θα μπορεί να λειτουργήσει σε μία έκτακτη περίπτωση.

Ακολουθούν σε αριθμό κρουσμάτων τα ομόσπονδα κρατίδια : ’Ανω Αυστρία με 371 κρούσματα, Κάτω Αυστρία (305), Στυρία (282), Βιέννη (234), Φόραλμπεργκ (151), Σάλτσμπουργκ (127), Καρινθία (50) και Μπούργκενλαντ (29).

Αποψινή διάταξη του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, προβλέπει, λόγω του κορονοϊού, την επιβολή από αύριο, Παρασκευή, ελέγχων στα σύνορα της Αυστρίας με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους ήδη ισχύοντες ελέγχους στα σύνορα της χώρας με Ιταλία, Ελβετία, Λίχτενσταϊν και Γερμανία.

Σύνολο: 6 νεκροί, 2.013 ασθενείς.

Ρωσία

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 52 μέσα σ′ ένα εικοσιτετράωρο φθάνοντας τα 199. Τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε 23 περιφέρειες της Ρωσίας, ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αναφέροντας ότι πρόκειται για Ρώσους πολίτες.

Οι αρχές ανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο και πρόκειται για μία 79χρονη γυναίκα με υποκείμενα νοσήματα η οποία κατέληξε σε νοσοκομείο της Μόσχας.

Ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν προέτρεψε τους Ρώσους να είναι έτοιμοι για κάθε εξέλιξη. Ο ασκών προσωρινά χρέη κυβερνήτη της Σεβαστούπολης Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, του ανέφερε ότι στην πόλη αυτή τη στιγμή υπάρχουν 77 ύποπτα κρούσματα κορονοϊού που βρίσκονται υπό έλεγχο στα σπίτια τους και οκτώ που βρίσκονται στο νοσοκομείο λοιμωδών νόσων. Παράλληλα είπε ότι «προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα, αλλά τους ελέγχουμε όλους για κάθε ενδεχόμενο».

Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε λέγοντας πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε εξέλιξη και ό,τι κάνετε το κάνετε σωστά».

Σύνολο: 1 νεκρός, 199 ασθενείς.

Βέλγιο

Kατέγραψε 309 νέα κρούσματα της επιδημίας την Τετάρτη, που είναι και η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αναφορά νέων ασθενών σε μία ημέρα, ενώ επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Σύνολο: 21 νεκροί, 1.759 ασθενείς.

Τουρκία

Σε τρία ανήλθαν τα θύματα του κορονοϊού στην Τουρκία, σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Υγείας Φαχρετίν Κοτζά στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Το τρίτο θύμα ήταν ο πρώην αρχηγός των τουρκικών δυνάμεων ξηράς, Αϊτάτς Γιαμάν, που πέθανε στο νοσοκομείο της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας (GATA). Ο Τούρκος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι και η σύζυγος του Αϊτάτς Γιαμάν έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό. Την είδηση για τον θάνατο του 80χρονου στρατηγού την περασμένη Δευτέρα, αποκάλυψε ο γνωστός δημοσιογράφος Σαϊγκί Οζτούρκ και η είδηση επιβεβαιώθηκε με γραπτή δήλωση του διευθυντή της παθολογικής κλινικής της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας. Η επίσημη αιτία θανάτου είχε ανακοινωθεί αρχικά ως πνευμονία αλλά υπήρχαν φήμες ότι επρόκειτο για κορονοϊό.

Ο Κοτζά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σε όλες τις πόλεις της χώρας ένα τεστ ταχείας εντόπισης του κορονοϊού και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει το δικό της τεστ ώστε να μπορούν να γίνονται 10-15 χιλιάδες εξετάσεις την ημέρα. Μάλιστα είπε ότι κατόπιν παραγγελίας, έστειλε 500 χιλιάδες διαγνωστικά κιτ στις ΗΠΑ. Ήδη, είπε ο Τούρκος υπουργός, έχουν γίνει 10 χιλιάδες τεστ για κορονοϊό σε όλη τη χώρα.

Από τα 372.000 άτομα που έφτασαν στην Τουρκία από την 1η Μαρτίου, είπε ο Τούρκος υπουργός, εκείνοι που υποβλήθηκαν σε τεστ για κορονοϊό ήταν 10.000. Επίσης ανακοίνωσε ότι τα εργαστήρια ανίχνευσης του ιού θα αυξηθούν σύντομα σε 36 και θα βρίσκονται σε 25 πόλεις της Τουρκίας.

«Εάν η ασθένεια εξαπλωθεί στη χώρα μας και υπάρξει επιδημία, υπάρχει συνολική χωρητικότητα 25.466 μονάδων εντατικής θεραπείας. Είμαστε έτοιμοι για πιθανά κακά σενάρια», είπε.

Τα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται πλέον στα 191.

Σύνολο: 3 νεκροί, 191 ασθενείς

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.