Κορονοϊός- Καπραβέλος: Είμαστε στην τελική φάση του κύκλου της πανδημίας

«Δεν υπάρχουν ουρές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».
.
.
Eurokinissi

«Είμαστε πλέον στην τελική φάση του κύκλου της πανδημίας με ηπιότερα χαρακτηριστικά. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυτό το δύσκολο κομμάτι δεν πιέζονται. Δεν υπάρχουν ουρές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», δήλωσε στο ΕΡΤNews ο διευθυντής του ΕΣΥ στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος

Όπως εξήγησε, «πλέον είμαστε πιο έτοιμοι. Υπάρχουν αντιιικά φάρμακα, υπάρχουν οι εμβολιασμοί...αν δεν ήταν η Κίνα με τα πολλά κρούσματα και η “Κράκεν” με την υπερμεταδοτικότητά της θα μιλάγαμε πλέον -όλη η παγκόσμια ιατρική κοινότητα- για το τέλος της πανδημίας μέσα στο 2023. Πήρε μια μικρή παράταση, πιστεύω μέχρι το ’24».

Πάντως ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε πως ο κορονοϊός «είναι εδώ, έχει σοβαρές επιπτώσεις, τραγικές στις μεγάλες ηλικίες με υποκείμενα νοσήματα, θρηνούμε ακόμα ένα απαράδεκτο αριθμό νεκρών και επίσης λόγω παρενεργειών της πανδημίας, δηλαδή των υπερβολικών μέτρων που πήραμε τα 2 τελευταία χρόνια, έχουμε έξαρση των υπόλοιπων λοιμώξεων που έχουν επιπτώσεις στα μικρά παιδιά κάτω από 2,5, αλλά δυστυχώς και πάνω από 2,5. Όσοι γονείς με ακούν καταλαβαίνουν τι εννοώ και εξάλλου η αγωνία μας επειδή εκεί ακριβώς το σύστημα πάσχει, δεν έχουμε ΜΕΘ παιδιατρικές, άρα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη προσοχή».

«Θέλει προσοχή, θέλει μάσκες στα σχολεία. Το υποστηρίζω σαν ισχυρή σύσταση», τόνισε ακόμα ο κ. Καπραβέλος και συμπλήρωσε ότι «πάντως ειλικρινά και στα παιδιά αυτή η ιογενής λοίμωξη δεν έχει τα χαρακτηριστικά τα κακοήθη του κορονοϊού. Μπορεί να μας κάνει κάποιες βρογχιολίτιδες και τα παιδιά μας να χρειαστούν κάποια αναπνευστική υποστήριξη. Έχει καλοήθεια μέσα, γι’ αυτό και βλέπετε δεν έχουμε τραγικές συνέπειες. Τα καταφέρνουμε κουτσά στραβά, αλλά όμως χρειάζεται προσοχή. Επομένως δεν χρειάζεται πανικός. Είμαστε στην τελική φάση του κύκλου της πανδημίας. Θα το ξεπεράσουμε, αρκεί να δείξουμε αυξημένη ετοιμότητα και προσοχή. Οι ισχυρές συστάσεις των γιατρών, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες και με υποκείμενα νοσήματα, είναι οι μάσκες και η αποφυγή των συνωστισμών».

Δημοφιλή