Κορονοϊός: Κινδυνεύουν τελικά οι επιβάτες στα αεροπλάνα;

Όταν ένας καθισμένος επιβάτης φορά μάσκα, κατά μέσο όρο 0,003% των σωματιδίων του αέρα που βρίσκονται γύρω του, μπορούν να τον μολύνουν, σύμφωνα με νέα έρευνα.
ASSOCIATED PRESS

O κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων είναι πολύ χαμηλός αν συγκριθεί με αυτόν που διατρέχουμε κάνοντας άλλες δραστηριότητες, όπως τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή η έξοδος μας για φαγητό. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνουν ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

H έκθεση διαπίστωσε παράλληλα πως το ρίσκο μετάδοσης μπορεί να αγγίξει πολύ χαμηλά επίπεδα μέσω του συνδυασμού μέτρων προστασίας.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Airlines, μια εμπορική ομάδα που εκπροσωπεί την American Airlines, την United Airlines UAL.O, τη Delta Air Lines DAL.N και άλλες αεροπορικές, έρχεται στο φως την ώρα που οι αμερικανικές εταιρείες -και όχι μόνο αυτές- χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα, καθώς η ζήτηση παραμένει κάτω του 65% σε ετήσια βάση λόγω του κορονοϊού.

Οι αερομεταφορείς των ΗΠΑ εκτελούν μόλις το 50% των πτήσεων που πραγματοποίησαν το 2019. Ορισμένες εταιρείες ανακοίνωσαν μάλιστα πρόσφατα νέα σχέδια για τον τερματισμό του αποκλεισμού των μεσαίων θέσεων που έγινε πράξη εν μέσω πανδημίας.

Η ομάδα Aviation Public Health Initiative του πανεπιστημίου Χάρβαρντ συνέστησε στρατηγικές με στόχο τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης στα αεροσκάφη, κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση των επιβατών.

ASSOCIATED PRESS

Η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα αφού οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες ενίσχυσαν τις διαδικασίες καθαρισμού και διέθεσαν μάσκες στους επιβάτες.

Οι συγγραφείς της προσθέτουν πως τα εμπορικά επιβατικά αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με συστήματα εξαερισμού που ανανεώνουν τον αέρα της καμπίνας κατά μέσο όρο κάθε 2-3 λεπτά και αφαιρούν περισσότερο από το 99% των σωματιδίων που προκαλούν τον SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι μάσκες προσώπου μειώνουν σημαντικά τους κινδύνους μετάδοσης ασθενειών κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εξέδωσαν αυτόν τον μήνα μια «ισχυρή σύσταση» με βάση την οποία όλοι οι επιβάτες και οι εργαζόμενοι στα αεροπλάνα και στα αεροδρόμια πρέπει να φορούν μάσκες για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού.

H έκθεση του πανεπιστημίου αναφέρει επίσης ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος παραμένουν οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πως δεν γνωρίζουν τι έχουν και κυκλοφορούν ελεύθερα.

Τα συμπεράσματα της έρχονται να αποδείξουν αυτά μιας προηγούμενης μελέτης του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ -που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το μήνα- διαπιστώνοντας πως ο κίνδυνος έκθεσης στον ιό στις πτήσεις είναι πολύ χαμηλός.

Όταν ένας καθισμένος επιβάτης φορά μάσκα, κατά μέσο όρο 0,003% των σωματιδίων του αέρα που βρίσκονται γύρω του, μπορούν να τον μολύνουν.

(Με πληροφορίες από Reuters)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα