ΔΙΕΘΝΕΣ
13/03/2020 21:42 EET | Updated 13/03/2020 23:22 EET

Κορονοϊος: Ο Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι 50 δισεκατομμύρια δολάρια καθίστανται διαθέσιμα για την καταπολέμηση της πανδημίας.

ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό το βράδυ της Παρασκευήε ότι η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις ΗΠΑ.

Οπως διευκρίνισε, 50 δισεκατομμύρια δολάρια καθίστανται διαθέσιμα για την καταπολέμηση του ιού, που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 41 ανθρώπων και έχει μολύνει πάνω από 1.600.

Παράλληλα ανακοίνωσε ομοσπονδιακή βοήθεια για σπουδαστικά δάνεια φοιτητών και πάγωμα των τόκων μέχρι νεωτέρας. Επιπλέον είπε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για να επιτύχει την παραγωγή διαγνωστικών τεστ ώστε να γίνουν ευρέως διαθέσιμα στους Αμερικανούς.

Πρόσθεσε πως θα υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 5 εκατομμύρια τεστ για τον κορονοϊό, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον είναι αναγκαία τόσα πολλά. Παρότρυνε τους Αμερικανούς να επιδιώξουν να εξεταστούν μόνο αν αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη.

Με αυτή την απόφαση, που σπάνια χρησιμοποιείται από την προεδρική εξουσία στις ΗΠΑ, δίνεται η δυνατότητα στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Διαχείρισης Εκτακτης Ανάγκης (FEMA) να βοηθήσει τις τοπικές κυβερνήσεις πολιτειών και να συντονίσει την αντίδραση των ΗΠΑ στην κρίση. Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον το 2000 κήρυξε αντίστοιχο μέτρο για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ο Τραμπ έχει δεχθεί έντονη κριτική από πολλούς ειδικούς για την αργή και αναποτελεσματική στην ανταπόκρισή του στην παγκόσμια υγειονομική κρίση και για την αρχική υποβάθμιση της απειλή του κορονοϊού.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, προσπαθώντας να δείξει στους Αμερικανούς πολίτες ότι αντιμετωπίζει πλέον με αποφασιστικότητα τον κορονοϊό. Ωστόσο τόνισε πως ο Covid-19 θα έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στην χώρα. «Θα χειροτερέψει. Οι επόμενες οχτώ εβδομάδες είναι κρίσιμες», δήλωσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να «απελευθερώσει όλη την δύναμη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης». 

Αλμα του Dow Jones μετά το διάγγελμα

Μετά από την χθεσινή κατάρρευση και τη χειρότερη συνεδρίαση μετά το κραχ του Οκτωβρίου του 1987, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανέκαμψε και κατέγραψε ισχυρά κέρδη μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Dow Jones κατέγραψε μεγάλη άνοδο κατά 9,36% (+1,98%), κλείνοντας στις 23.185,62 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 673,07 μονάδες (+9,35%), κλείνοντας στις 7.874,88 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 230,38 μονάδες (+9,29%), κλείνοντας στις 2.711,02 μονάδες.

(με πληροφορίες από Reuters)