Στα 190 τα κρούσματα του κορονοϊου στην Ελλάδα - Κλείνουν καφέ, μπαρ και εμπορικά κέντρα

Πέντε ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση,
EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Στα 190 αυξήθηκαν την Παρασκευή (από 117 την Πέμπτη) τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμοξιωλόγος Σωτήρης Τσίοδρας.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 11 είναι «ορφανά», δηλαδή δεν μπορεί να εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης του ιού και τα 9 από αυτά είναι στην Αττική. Ηδη, πέντε ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της χώρας. Από την πανδημία η Ελλάδα καταγράφει ήδη έναν νεκρό, ενώ ακόμη 47 ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο και εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Με την ασθένεια να εξαπλώνεται με τρομακτικού ρυθμούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσουν όλα τα εμπορικά κέντρα, μπαρ, καφέ και καφετέριες, όλη η εστίαση, εκτός ντελίβερι και take away, οι αθλητικές εγκαταστάσεις εκτός από τις ανοιχτούς χώρους για μεμονομένη άθληση, τα κέντρα αισθητικής, βιβλιοθήκες, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Ανοιχτά σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και τράπεζες

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, θα παραμείνουν ανοιχτά μόνο τα καταστήματα τροφίμων, φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα) ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και τα φαρμακεία.

Κανονικά θα συνεχίσουν να λειτουργούν και οι τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, στην οποία ζητείται από «το συναλλακτικό κοινό να περιορίσει τη διενέργεια συναλλαγών με φυσικό τρόπο, όπως επίσης και τη χρήση μετρητών και να επιλέξει ένα από τα πολλά σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας, ιδίως δε τις ανέπαφες συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες».

ASSOCIATED PRESS

Ειδικά μέτρα θα ληφθούν και για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Οπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τα μέτρα επεκτείνονται για προληπτικούς λόγους. Ο στόχος, όπως είπε, είναι να μην έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. «Δίνουμε τη μάχη με ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση» είπε χαρακτηριστικά.

Η «ακτινογραφία» των κρουσμάτων

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 47 είναι πάνω από 65 ετών, 79 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-44 και, όπως λένε οι επιστήμονες, σε αυτή την ομάδα αναμένουν τα περισσότερα κρούσματα. Επίσης έχουν προσβληθεί 7 παιδιά από 0 έως 17 ετών.

Γεωγραφικά η κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής: Αθήνα 85, Ηλεία 40, Αχαΐα 9, Θεσσαλονίκη 6, Ανατολική Αττική 5, Ζάκυνθος 4, Καστοριά 3.

Συνολικά έχουν γίνει 2.700 εργαστηριακοί έλεγχοι, με τους 1000 να έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 48 ώρες.

«Μην τρέχετε στα σούπερ μάρκετ»

«Μην τρέχετε στα σούπερ μάρκετ. Είναι και θα παραμείνουν ανοιχτά. Ανοιχτές θα παραμείνουν και οι υπαίθριες αγορές (λαϊκές). Να ενημερώνεστε μόνο από τις επίσημες ανακοινώσεις». Αυτό σημειώνει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Βοήθεια και θετικά νέα από την Κίνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκπροσωπώντας το ελληνικό υπουργείο Υγείας, η δρ. Ελενα Μαλτέζου-Πέτρου, διευθύντρια του τομέα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε κορυφαίους Κινέζους επιστήμονες και εκπροσώπους 17 κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Το κοινό σημείο μεταξύ των τοποθετήσεων των συμμετεχόντων εκ μέρους της Κίνας ήταν η ανάγκη για δραστικά και άμεσα μέτρα προκειμένου η εξάπλωση του ιού να ανασχεθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, εγκαίρως.

Ανάμεσα στα ευρήματα της Κίνας, υπάρχουν και θετικά νέα, όπως για παράδειγμα ότι οι εγκυμονούσες γυναίκες δεν επηρεάζονται περισσότερο από τον ιό, συγκριτικά προς την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν και συνεπώς, οι πιθανότητες ανάρρωσής τους είναι εξαιρετικά υψηλές. Επίσης, οι Κινέζοι επιστήμονες υπενθύμισαν ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων θεραπεύεται από τον ιό.

Ως τα τρία κυρίαρχα συμπτώματα του κορονοϊού, οι Κινέζοι επιστήμονες κατατάσσουν τον πυρετό, τον ξηρό βήχα και την κατάπτωση, δηλαδή το αίσθημα ανεξήγητης κούρασης, ενώ πιο ευάλωτοι εμφανίζονται οι άνθρωποι με υπέρταση, διαβήτη και άσθμα. Ο ιός είναι περισσότερο μεταδοτικός στην αρχή της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, μάλιστα και ένα με δύο εικοσιτετράωρα πριν καν αυτά εκδηλωθούν. Ωστόσο, ειδικά στις βαριές περιπτώσεις, μπορεί να συνεχίσει να είναι μεταδοτικός έως και για δύο εβδομάδες, μερικές φορές ακόμα και μετά την ίαση.

Πέρα από τα ειδικά μέτρα τα όποια εφάρμοσαν και παρουσίασαν οι Κινέζοι αξιωματούχοι (για παράδειγμα, ως προς τις εισαγωγές προϊόντων στην χώρα, την αντιμετώπιση των αερομεταφορών κ.ά.), ο κοινός παρονομαστής για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού είναι η προσωπική υγιεινή και οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των πολιτών.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.