Κόσοβο: Πυροβολισμοί κοντά σε περιπολία του ΝΑΤΟ

Στο βόρειο τμήμα οι Σέρβοι κάτοικοι έχουν στήσει οδοφράγματα για να εμποδίσουν αστυνονικές δυνάμεις από την Πρίστινα.
Fatos Bytyci via Reuters

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν κοντά σε περίπολο του ΝΑΤΟ στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου όπου ντόπιοι Σέρβοι κάτοικοι έχουν στήσει οδοφράγματα για να εμποδίσουν τις αστυνομικές δυνάμεις από την Πρίστινα να περιπολούν την περιοχή.

Κανείς δεν τραυματίστηκε και το αυτοκίνητο δεν υπέστη φθορές από τους πυροβολισμούς στην περιοχή του Ζούμπιν Ποτόκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αποστολή του ΝΑΤΟ, KFOR. Η KFOR δεν είπε από πού προήλθαν οι πυροβολισμοί. Περίπου 3.760 στρατιώτες του ΝΑΤΟ διατηρούν την εύθραυστη ειρήνη στην περιοχή.

Οι ντόπιοι Σέρβοι, περίπου 50.000 στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, έστησαν οδοφράγματα μετά τη σύλληψη ενός πρώην Σέρβου αστυνομικού στις 10 Δεκεμβρίου με την κατηγορία ότι επιτέθηκε σε αστυνομικούς που υπηρετούσαν κατά τη διάρκεια προηγούμενης διαδήλωσης.

Οι ντόπιοι Σέρβοι, που δεν αναγνωρίζουν το κράτος του Κοσόβου και υποστηρίζονται από το Βελιγράδι, απαιτούν την απελευθέρωση του συλληφθέντος αξιωματικού και άλλα αιτήματα για να αφαιρέσουν τα οδοφράγματα.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου ζήτησε από την KFOR, η οποία διατηρεί ουδέτερο ρόλο, να αφαιρέσει τα οδοφράγματα.

Σέρβοι δήμαρχοι σε βόρειους δήμους, μαζί με τοπικούς δικαστές και περίπου 600 αστυνομικούς, παραιτήθηκαν τον περασμένο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης της Πρίστινα να αντικαταστήσει σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων με πινακίδες που εκδόθηκαν στην Πρίστινα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα