Κρυπτονομίσματα: Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός είναι λάτρης μιας αμφιλεγόμενης αγοράς

Ο Σουνάκ, πρώην αναλυτής της Goldman Sachs, έχει εκφραστεί πολύ θετικά απέναντι στην αγορά κρυπτονομισμάτων.
.
.
STRINGER via REUTERS

Λάτρης της αγοράς κρυπτονομισμάτων δηλώνει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ ο οποίος φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Βρετανία, σε κόμβο κρυπτονομισμάτων μέχρι τον Απρίλιο του 2023.

Ο νέος κάτοικος της Ντάουνιγκ Στριτ, πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρν, αντιμετωπίζει πολύ θετικά την αμφιλεγόμενη αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Αν και τα Crypto δεν βρίσκονται ακόμη ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του, ως πρωθυπουργός, οι επενδυτές θεωρούν ότι «ο Σουνάκ είναι ο άνθρωπός τους».

«Το συναίσθημα μεταξύ των επιχειρηματιών είναι ανακούφιση», δήλωσε ο Κριστιάν Φάες, συνιδρυτής της startup ψηφιακών δανείων LendInvest.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι επιτέλους έχουμε κάποιον λογικό στο Νούμερο 10. Ο Rishi βλέπει την ευκαιρία και τις δυνατότητες που έχει η κρυπτογράφηση και θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι ηγέτης σε αυτό», τόνισε ο Φάες, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Fintech Founders.

Το «όραμα» του πρώην αναλυτή της Goldman Sachs

Όπως αναφέρει το CNBC, ο Σουνάκ, πρώην αναλυτής της Goldman Sachs, έχει εκφράσει σε αρκετές περιπτώσεις μια θετική στάση απέναντι στην κρυπτογράφηση. Ως υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, είχε αναφερθεί από τον περασμένο Απρίλιο στο μεγαλεπίβολο σχέδιο του, να μετατρέψει τη Βρετανία σε παγκόσμιο κόμβο κρυπτογράφησης.

Αυτό περιελάμβανε την ένταξη των stablecoin εντός των ρυθμιστικών παραμέτρων και την υποχρέωση του Royal Mint, του επίσημου κατασκευαστή νομισμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, να κυκλοφορήσει ένα μη ανταλλάξιμο διακριτικό.

Σε μια επιχειρηματική συνάντηση τον περασμένο Ιούνιο, ο Σουνάκ είχε δηλώσει δημόσια ότι είναι «αποφασισμένος» να μεταφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο «τη δικαιοδοσία επιλογής για την τεχνολογία κρυπτογράφησης και blockchain».

Στα χνάρια του Τζο Μπάιντεν

Η στάση των βρετανικών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα ήταν πολύ επιφυλακτική απέναντι στην αγορά κρυπτονομισμάτων, που έχει συνδέσει το όνομά της με περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος και εγκληματικές οργανώσεις .

Σε έρευνα μεταξύ 300 Βρετανών ιδρυτών εταιρειών fintech, μόνο το 9% τάχθηκε θετικά στο να πρωτοπορήσει η Βρετανία στην αγορά κρυπτογράφησης.

Σχεδόν το 20% των ιδρυτών πίστευε ότι η ρυθμιστική αρχή «σήμαινε ενεργά» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν το κατάλληλο μέρος για να ξεκινήσει μια εταιρεία κρυπτογράφησης.

Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς έχει επικριθεί ότι καθυστερεί να εγκρίνει άδειες για εταιρίες κρυπτογράφησης, ένα ζήτημα που έχει στρέψει πολλές εταιρείες στο να κλείσουν τις δραστηριότητές του στη Βρετανία και να αναζητήσουν πιο φιλικό περιβάλλον σε άλλες χώρες στην Ευρώπη.

Η εφαρμογή Fintech Revolut μόλις πρόσφατα κατάφερε να λάβει άδεια για την κρυπτογραφική της οντότητα μετά από πολλές παρατάσεις και προσπάθειες, ενώ πολλές ακόμη εταιρείες που έχουν κάνεις αιτήσεις αδυνατούν να αποδείξουν οτι τα έσοδά τους δεν προέρχονται από ξέπλυμα χρήματος.

Η έλλειψη οργάνωσης και ξεκάθαρης νομοθεσίας που θα ελέγχει αυτές τις εταιρείες είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την μετατροπή της Βρετανίας σε ηγέτιδα στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Αντίθετα, η Ελβετία είναι ένα λαμπρό παράδειγμα χώρας που κατάφερε να προσελκύσει πολλούς επενδυτές και πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων ή ETR’s, σύμφωνα με τον Matteo Perruccio, πρόεδρο της εταιρείας Wave Financial, .

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί να δημιουργήσει μια αρκετά ενεργή αγορά κρυπτογράφησης. Σύμφωνα με στοιχεία της Chainalysis, 233 δισεκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία άλλαξαν χέρια από τον Ιούλιο του 2021 στον Ιούνιο του 2022.
Μια σημαντική δραστηριότητα που όμως ακολουθεί εκείνη της Γερμανίας που έχει ενισχυθεί σηαμντικά κατά 47% από έτος σε έτος.

Καθώς το Λονδίνο φαίνεται να ανταγωνίζεται τους χρηματοπιστωτικούς κόμβους της ΕΕ μετά το Brexit, η κρυπτογράφηση θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να γίνει και πάλι ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο.

«Υπάρχει μια ευκαιρία να κάνουμε ξεκάθαρους τους όρους και τις προϋποθέσεις της αγοράς ώστε να γίνει πιο ελκυστική σε επενδυτές και επιχειρήσεις ώστε να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε οΤζόρνταν Γουάιν, επικεφαλής δημόσιας πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Chainalysis.

Έρχεται το Britcoin

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, που είναι γνώστης της αγοράς, θα μπορούσε να συστήσει μια ενιαία ρυθμιστική αρχή στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα μπορέσει να ελέγξει τις εταιρείες όπως έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ενώ η βρετανική κυβέρνηση έχει κρατήσει ανοιχτή την πόρτα στα ψηφιακά νομίσματα, αξιωματούχοι σε ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές έχουν υιοθετήσει πιο σκληρούς τόνους για τον κλάδο.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο Σουνάκ θα μπορούσε να ενισχύσει την κρυπτογράφηση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι να στηρίξει την πρόθεση της Τράπεζας της Αγγλίας να δημιουργήσει ένα δικό της ψηφιακό νόμισμα.

Τον Απρίλιο του 2021, η ομάδα του Σουνάκ στο υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε μια ομάδα εργασίας με την κεντρική τράπεζα προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο η Κεντρική Τράπεζα να δημιουργήσει ένα κρυπτονόμισμα που θα αναγνωρίζεται ως ισοδύναμο με τη βρετανική λίρα.

Το “Britcoin”, όπως ονομάστηκε δεν πρόκειται να μοιάζει καθόλου με το bitcoin, το οποίο κυριαρχεί στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Παρόμοια πρόθεση έχουν εκφράσει η Αμερικανική Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες οι οποίες εξετάζουν τη δυνατότητα δημιουργίας των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων.

Ωστόσο, η Κίνα κατέχει μεγάλο προβάδισμα καθώς είναι πολύ κοντά στην έκδοση του ψηφιακού γιουάν.

Δημοφιλή