Κρίση στο Σουδάν: Σφοδρές συγκρούσεις στο Χαρτούμ παρά την παράταση της εκεχειρίας

Εκρήξεις και πυρά.
MOHAMED NURELDIN ABDALLAH via Reuters

Εκρήξεις και πυρά συγκλόνιζαν την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, και την αδελφή πόλη Ομντουρμάν νωρίς την Παρασκευή, σύμφωνα με κατοίκους, παρά την παράταση μιας εύθραυστης εκεχειρίας ανάμεσα στους δύο κορυφαίους στρατηγούς της χώρας, η σύγκρουση των οποίων για την εξουσία έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους.

Η Τουρκία είπε επίσης πως ένα αεροσκάφος της χτυπήθηκε από πυρά την Παρασκευή έξω από το Χαρτούμ, χωρίς απώλειες.

Η κλιμάκωση έλαβε χώρα ώρες αφού οι δύο πλευρές αποδέχτηκαν μια 72 ωρών παράταση της εκεχειρίας, προκειμένου να μπορέσουν ξένες κυβερνήσεις να ολοκληρώσουν την απομάκρυνση των πολιτών τους από την αφρικανική χώρα, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος.

Πολλές σύντομες εκεχειρίες δεν έχουν καταφέρει να δώσουν τέλος στις μάχες, μα δημιούργησαν επαρκή ανάπαυλα για να μπορέσουν δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί να καταφύγουν σε ασφαλέστερες περιοχές και ξένες χώρες να απομακρύνουν χιλιάδες πολίτες τους από ξηράς, αέρος και θαλάσσης.

Κάτοικοι ανέφεραν σφοδρές συγκρούσεις στη συνοικία Καφούρι του Χαρτούμ, όπου οι ένοπλες δυνάμεις νωρίτερα είχαν χρησιμοποιήσει πολεμικά αεροπλάνα για να βομβαρδίσουν τους αντιπάλους τους, τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.

Συγκρούσεις αναφέρθηκαν επίσης γύρω από το αρχηγείο του στρατού, το Δημοκρατικό Μέγαρο και την περιοχή κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ. Όλες αυτές οι περιοχές είναι σημεία έντασης από τότε που άρχισε η σύγκρουση στις 15 Απριλίου.

Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ

Μετά το ξέσπασμα της βίας στο Σουδάν, η Επιτροπή διέθεσε 200.000 ευρώ για άμεση βοήθεια και πρώτες βοήθειες σε άτομα που τραυματίστηκαν ή εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο στo Χαρτούμ και σε άλλες πληγείσες περιοχές.

Όπως, επισημαίνει η Κομισιόν, η χρηματοδότηση της ΕΕ υποστηρίζει τη Σουδανική Ερυθρά Ημισέληνο με πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες εκκένωσης και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, βοηθώντας περίπου 70.000 ανθρώπους σε περιοχές όπως το Χαρτούμ, το Βόρειο Κορντοφάν, το Νότιο Νταρφούρ και το Βόρειο Νταρφούρ. Παραρτήματα της Ερυθράς Ημισελήνου σε 13 άλλες πολιτείες θα λάβουν υποστήριξη για να αυξήσουν την ετοιμότητά τους. Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος της συνολικής συνεισφοράς της ΕΕ στο Ταμείο Έκτακτης Αντιμετώπισης Καταστροφών (DREF) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς επανέλαβε την έντονη καταδίκη του για τις μάχες και κάλεσε και τα δύο μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση με άμεση κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν βοήθεια το ιατρικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική αρωγή.

«Προτρέπω σθεναρά για πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, την προστασία των πολιτών και την ασφάλεια των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια, των εγκαταστάσεων και των περιουσιακών στοιχείων, ώστε να μπορούν να παρέχουν επείγουσα βοήθεια στους πληγέντες», σημείωσε.

Με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή