Το επικίνδυνο καλλυντικό που συνδέεται με διάφορες μορφές καρκίνου

Και τί προτείνουν οι δερματολόγοι και οι επωνυμίες καλλυντικών ως εναλλακτική.
LOADINGERROR LOADING

Τα προϊόντα ομορφιάς συχνά είναι γεμάτα συστατικά, που οι περισσότεροι από εμάς πιθανότατα δεν αναγνωρίζουμε. Ορισμένα μάλιστα, δεν μπορούμε καν να τα προφέρουμε.

Αν και αυτό δεν είναι εγγενώς κακό, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια διαρκώς αυξανόμενη έμφαση στην απελευθέρωση της φυσικής ομορφιάς από περιττά προϊόντα και την προστασία του δέρματος από δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως oι παραβένες (parabens), οι φθαλικές ενώσεις και το ταλκ (η γνωστή σε όλους μας πούδρα).

Πέρυσι, η σειρά ντοκιμαντέρ του HBO Max «Not So Pretty» διερεύνησε τη χρήση της πούδρας στα καλλυντικά στο πρώτο κιόλας επεισόδιο με τίτλο «Makeup», στο οποίο η σειρά εξέτασε την πιθανή σύνδεση της πούδρας με τον αμίαντο, ο οποίος κατηγορείται ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η εκπομπή είχε τέτοια δυναμική, ώστε κατάφερε να ωθήσει oρισμένους τηλεθεατές που άλλοτε χρησιμοποιούσαν καλλυντικά με βάση το ταλκ, να αναρτήσουν στο TikTok βίντεο, στα οποία πετούσαν τα συγκεκριμένα προϊόντα στα σκουπίδια.

Αν τώρα αναρωτιόμαστε κι εμείς αν πρέπει να κάνουμε το ίδιο, η απάντηση είναι κάπως περίπλοκη.

«Στην ουσία, είναι προσωπική μας απόφαση εάν θα χρησιμοποιήσουμε προϊόντα μακιγιάζ με ταλκ ή όχι. Θα πρέπει ωστόσο να σταθμίσουμε τους πιθανούς κινδύνους αλλά και τα οφέλη», μας συμβουλεύει η Δρ Aνάντ Γκερία, δερματολόγος με έδρα το Νιου Τζέρσι.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι κίνδυνοι και ποια τα οφέλη;

Τι είναι το ταλκ;

«Το ταλκ είναι μια ουσία που παράγεται από φυσικά ορυκτά, συμπεριλαμβανομένου του ένυδρου πυριτικού μαγνησίου, του οξυγόνου και του υδρογόνου», εξηγεί η δρ Μέλανι Παλμ, δερματολόγος στο Art of Skin MD στο Σαν Ντιέγκο. «Χρησιμοποιείται συχνά σε μια σειρά προϊόντων προσωπικής περιποίησης και μακιγιάζ, όπως το ξηρό σαμπουάν, η πούδρα προσώπου, το ρουζ, η σκιά ματιών, καθώς και η βρεφική πούδρα, προκειμένου να απορροφήσει την υγρασία και να προσφέρει μια ματ όψη».

Γιατί το ταλκ χρησιμοποιείται τόσο συχνά στην παρασκευή καλλυντικών

Tο ταλκ, που σε ό,τι αφορά το μακιγιάζ μας, προσφέρει μια ματ όψη, χωρίς λιπαρότητα και γυαλάδες, είναι χημικά αδρανές. Αυτό σημαίνει ότι δεν αντιδρά με άλλα συστατικά των καλλυντικών και από αυτή την άποψη αποτελεί μια σχετικά ασφαλή προσθήκη.

Συν τοις άλλοις, είναι άοσμο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή προϊόντων κατάλληλων για πολλές διαφορετικές αποχρώσεις δέρματος και καθιστά πιο εύκολη την εφαρμογή των προϊόντων μακιγιάζ στο πρόσωπό μας.

Glowimages via Getty Images

Οι ανησυχίες που εγείρει η χρήση καλλυντικών με ταλκ

Συχνά κοντά στα κοιτάσματα των ορυκτών από τα οποία παράγεται το ταλκ, εντοπίζεται και ο αμίαντος, ένα ορυκτό που όταν εισπνέεται ή εφαρμόζεται στο δέρμα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα και του μεσοθηλιώματος.

Μάλιστα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, έχει εντάξει το ταλκ στη λίστα με τις ουσίες που θεωρούνται «πιθανώς καρκινογόνες για τον άνθρωπο».

«Εξίσου πιθανή είναι και η θετική συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου των ωοθηκών και της χρήσης πούδρας που περιέχει ταλκ, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων», προειδοποιεί ο δερματολόγος Δρ. Χάντλεϊ Κινγκ. «Αυτό γνωστοποιήθηκε στο ευρύ κοινό κυρίως μέσα από το σκάνδαλο που ανάγκασε την Johnson & Johnson να πληρώσει εκατομμύρια στην οικογένεια μιας γυναίκας που πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών, εξαιτίας της τακτικής χρήσης πούδρας με βάση το ταλκ στην περιοχή των γεννητικών οργάνων για πολλά χρόνια».

Αυτό το περιστατικό ανησύχησε τους γονείς των μωρών που χρησιμοποιούν συχνά προϊόντα όπως η βρεφική πούδρα. Έτσι η Johnson & Johnson, το 2022, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την πώληση βρεφικής πούδρας με βάση το ταλκ και θα επικεντρωθεί στη βρεφική πούδρα με βάση το καλαμποκάλευρο, η οποία ως τώρα δεν έχει συνδεθεί με τον καρκίνο.

Ωστόσο ο κίνδυνος καρκίνου, δεν είναι ο μόνος που προκύπτει από τη χρήση προϊόντων που περιέχουν ταλκ. Το ταλκ ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές μεταξύ των οποίων υπάρχει τριβή, όπως η περιοχή κάτω από το στήθος ή στη βουβωνική χώρα.

Επομένως το ενδεχόμενο το ταλκ να είναι μολυσμένο με αμίαντο, ίσως θα έπρεπε να κάνει τη βιομηχανία του μακιγιάζ να στραφεί προς άλλα, λιγότερο αμφιλεγόμενα συστατικά.

Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουρες/οι ότι τα προϊόντα μας είναι ασφαλή

Εάν εξακολουθήσουμε να χρησιμοποιούμε προϊόντα που περιέχουν ταλκ, ωστόσο επιθυμούμε να γνωρίζουμε περισσότερες πληροφορίες για τα συστατικά τους, επιλέγουμε εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα στη διαφάνεια και την ασφάλεια και αναζητάμε τις ανάλογες πιστοποιήσεις από αξιόπιστους προμηθευτές.

«Τις περισσότερες φορές, εάν ένα προϊόν προέρχεται από προμηθευτές ποιοτικών συστατικών, τότε μάλλον είναι ασφαλές», μας καθησυχάζει ο Κινγκ. «Αυτές οι εταιρείες διαθέτουν πρότυπες μορφές ποιοτικού ελέγχου, που μπορούν να ανιχνεύσουν τυχόν κοιτάσματα αμιάντου μέσα στο ταλκ».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ειδικοί συνιστούν να είμαστε προσεκτικοί όταν εφαρμόζουμε στο σώμα ή το πρόσωπό μας προϊόντα με βάση το ταλκ. Να φροντίζουμε να αποφεύγουμε να εισπνεύσουμε οτιδήποτε περιέχει το συγκεκριμένο συστατικό και να μην το εφαρμόσουμε κοντά στα γεννητικά όργανα.

Αν και δεν είναι προφανές, ορισμένα προϊόντα, όπως οι καλυπτικές πούδρες και τα ρουζ εισπνέονται ακούσια. Επομένως, εάν έχουμε προβλήματα με τους πνεύμονες, καλύτερα να αποφεύγουμε προϊόντα με βάση το ταλκ.

Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι πλέον, αρκετές επωνυμίες μακιγιάζ χρησιμοποιούν αντί για ταλκ πυρίτιο, οξείδιο ψευδαργύρου, άμυλο καλαμποκιού ή νιτρίδιο του βορίου, ως ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις για την απορρόφηση της λιπαρότητας ή επίτευξη μιας ματ όψης.

Έτσι όταν αναζητάμε καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης χωρίς ταλκ, μπορούμε απλώς να βεβαιωθούμε ότι τα προϊόντα που αγοράζουμε ταιριάζουν με αυτήν την περιγραφή.