ΔΙΕΘΝΕΣ
08/01/2021 08:50 EET | Updated 08/01/2021 08:59 EET

Υπό διάλυση η κυβέρνηση Τραμπ: Αυξάνονται οι πιέσεις για δεύτερη παραπομπή του

Ενας αυξανόμενος αριθμός αμερικανών νομοθετών, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον ένας Ρεπουμπλικάνος, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την καθαίρεσή του.

(AP Foto/Evan Vucci)
.

Δύο βδομάδες πριν την ορκομωσία του Τζο Μπάιντεν ως νέου Προέδρου των ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται υπό διάλυση.

Σε 24 ώρες, το Κογκρέσο ανασυντάχθηκε μέσα στο κτίριο του Καπιτωλίου που παραβιάστηκε και κακοποιήθηκε από τον όχλο των υποστηρικτών του Τραμπ, επικύρωσε τη νίκη Μπάιντεν παρά τις αντιρρήσεις περισσότερων από 100 Ρεπουμπλικανών βουλευτών και γερουσιαστών και βρίσκεται ένα βήμα πριν την παραπομπή Τραμπ για δεύτερη φορά στην θητεία του.

Ενας αυξανόμενος αριθμός αμερικανών νομοθετών, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον ένας Ρεπουμπλικάνος, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την καθαίρεση του Τραμπ με βάση την 25η τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς, ο οποίος θα πρέπει να ηγηθεί της διαδικασίας, λέγεται ότι διαφωνεί με την ιδέα.

Στο Καπιτώλιο μειώνεται σταθερά ο αριθμός των Ρεπουμπλικάνων που έχουν εκφράσει δημοσίως την επιθυμία να υπερασπιστούν τον Τραμπ. Ο Ανταμ Κίνζινγκερ, βουλευτής του Ιλινόις, δήλωσε ότι υποστηρίζει την εφαρμογή της 25ης τροπολογίας. Ο Στίβ Στίβερς, βουλευτής του Οχάιο, δήλωσε ότι δεν θα αντιταχθεί στην περίπτωση που η διαδικασία προχωρήσει.

 

NICHOLAS KAMM via Getty Images
Η υπουργός Παιδείας, Μπέτσι Ντε Βος, είναι η δεύτερη υπουργός της κυβέρνησης Τραμπ που παραιτείται μετά το χάος στο Καπιτώλιο.

 

Εν τω μεταξύ, αρκετοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανακοίνωσαν την παραίτησή τους, όπως και δύο υπουργοί: η υπουργός Μεταφορών, Ελέιν Τσάο και η υπουργός Παιδείας, Μπέτσι Ντε Βος. 

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιλι ΜακΕνάνι, υποστήριξε ότι ”σύσσωμος ο Λευκός Οίκος” καταδικάζει τη βία την οποία ο ίδιος ο Τραμπ υποκίνησε, αλλά αποχώρησε από τη συνέντευξη τύπου χωρίς να απαντήσει σε καμμία ερώτηση. Μίλησε για μόνο δύο λεπτά στην αίθουσα του μπρίφινγκ και δεν αναφέρθηκε ούτε στον πρόεδρο, ούτε στην ομιλία του που πυροδότησε την βία στο Καπιτώλιο.

 

AP Photo/Patrick Semansky
H Κέιλι ΜακΕνάνι στη χθεσινή, δίλεπτη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

 

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε στο Twitter το βράδυ της 7ης Ιανουαρίου, όταν έληξε το προσωρινό μπλοκάρισμα του λογαριασμού του και ανέβασε ένα βίντεο δύο λεπτών, δηλώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.

 

 

Ο Τραμπ καταδίκασε το ξέσπασμα της βίας - το οποίο εκδηλώθηκε λίγη ώρα αφότου κάλεσε τους υποστηρικτές του να πολεμήσουν εναντίον του εκλογικού αποτελέσματος - και ισχυρίστηκε ότι κάλεσε αμέσως την Εθνοφρουρά για να αντιμετωπίσει τους εισβολείς του Καπιτωλίου, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες, εκείνος που κάλεσε τους εθνοφρουρους ήταν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς, διότι ο ίδιος Τραμπ αρνήθηκε να το κάνει.