ΔΙΕΘΝΕΣ
08/01/2021 07:53 EET | Updated 08/01/2021 08:02 EET

Σε παραίτηση υποχρεώθηκαν οι τρεις αξιωματούχοι της Αστυνομίας του Καπιτωλίου

Για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την εισβολή του όχλου των υποστηρικτών του Τραμπ στο κτίριο.

Tom Williams via Getty Images
Ο Σάντ έγινε αρχηγός του Σώματος τον Ιούνιο του 2019 και υπηρετεί στην Αστυνομική δύναμη του Καπιτωλίου από το 2017.

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, Στίβεν Σάντ, υπέβαλε την παραίτησή του, μετά την κριτική που δέχθηκε, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την εισβολή του όχλου των υποστηρικτών του Τραμπ στο κτίριο. 

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν οι παραιτήσεις του Πόλ Ιρβινγκ, επικεφαλής της Αστυνομίας της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Μάικλ Στένγκερ, επικεφαλής της Αστυνομίας της Γερουσίας.

 

Mark Wilson via Getty Images
Ο Μάικλ Στένγκερ, επικεφαλής της Αστυνομίας της Γερουσίας.

 

Η επίσημη αποχώρησή του Στίβεν Σαντ θα γίνει στις 16 Ιανουαρίου.

Ο Σάντ έγινε αρχηγός του Σώματος τον Ιούνιο του 2019 και υπηρετεί στην Αστυνομική δύναμη του Καπιτωλίου από το 2017.

Η πιο ηχηρή έκκληση για την παραίτησή του έγινε από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η οποία καταδίκασε τους χειρισμούς του μία μέρα μετά το χάος της 6ης Ιανουαρίου.

″Η ηγεσία της Αστυνομίας του Καπιτωλίου απέτυχε. Και δεν μας πήρε καν ένα τηλέφωνο από τότε που έγιναν όλα αυτά” είπε η Πελόζι, αναφερόμενη στον Σαντ.

Η επιστολή παραίτησης του Σαντ.

 

 

Την παραίτησή του Σαντ ζήτησε και το σωματείο των αστυνομικών του Καπιτωλίου.

″Χωρίς αλλαγές στην κορυφή, μπορεί να δούμε περισσότερα γεγονότα σαν αυτά που είδαμε στις 6 Ιανουαρίου” δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου, Γκας Παπαθανασίου. ”Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους άνδρες μας και την κοινότητα του Καπιτωλίου την οποία προστατεύουν, στο έλεος νέων επιθέσεων κατά την διάρκεια κενού ηγεσίας.”

Η Αστυνομία του Καπιτωλίου, ένα ομοσπονδιακό σώμα ασφαλείας με αποστολή την προστασία του Κογκρέσου, απέτυχε να εμποδίσει εκατοντάδες υποστηρικτές του Τραμπ να εισβάλουν στο κτίριο, υποχρεώνοντας βουλευτές και γερουσιαστές, υπαλλήλους και δημοσιογράφους να τρέξουν να κρυφτούν, ενώ ο όχλος εξαπλώθηκε με όπλα στους ανώτατους κυβερνητικούς χώρους των ΗΠΑ, έχοντας υποκινηθεί από τους αβάσιμους ισχυρισμούς του προέδρου Τραμπ περί εκλογικής νοθείας.

Περισσότεροι από 50 άνδρες της Αστυνομίας του Καπιτωλίου και της Ουάσιγκτον τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια της επίθεσης και πολλοί νοσηλεύονται με ”σοβαρά τραύματα”, σύμφωνα με τον Σαντ. Από τους δε εκατοντάδες διαδηλωτές, μερικοί εκ των οποίων έκλεψαν αντικείμενα από το Καπιτώλιο, ελάχιστοι συνελήφθησαν.

Οι νομοθέτες δήλωσαν αποφασισμένοι να ερευνήσουν σε βάθος τα προβληματικά μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν ενώ ετοιμάζονταν να επικυρώσουν την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής της Φλόριντα και πρώην αστυνομικός διευθυντής, Βαλ Ντέμινγκς, δήλωσε ότι ήταν ”επώδυνα προφανές” το γεγονός ότι οι άνδρες του Σαντ ”δεν ήταν προετοιμασμένοι. Προσωπικά πίστευα ότι θα έκαναν πιο σοβαρή επίδειξη ισχύος, ότι θα είχαν λάβει εξ αρχής όλα τα απαραίτητα μέτρα για να κρατήσουν τους διαδηλωτές σε ασφαλή απόσταση από το Καπιτώλιο.”

Η Κάρεν Μπας, βουλευτής των Δημοκρατικών από την Καλιφόρνια, αναφέρθηκε σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα και δείχνει έναν αστυνομικό του Καπιτωλίου να ποζάρει σε φωτογραφίες με τους διαδηλωτές. Οπως πολλοί άλλοι, αναφέρθηκε στην αντίθεση της συμπεριφοράς των αστυνομικών σε σχέση με την στάση τους κατά την διάρκεια των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων του περασμένου χρόνου.

″Θα βγάζατε σέλφι με κάποιον που ληστεύει μία τράπεζα;” είπε στους δημοσιογράφους. ”Δεν νομίζω ότι στην περίπτωση που μερικές χιλιάδες διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter είχαν εισβάλει στο Καπιτώλιο, θα είχαμε μόνο 13 συλλήψεις.”